Moscova e angrenata intr-un razboi informational care poate tine ostatica politica externa a unui stat. De ce tace Romania?

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 15:52
6922 citiri
Moscova e angrenata intr-un razboi informational care poate tine ostatica politica externa a unui stat. De ce tace Romania?
Foto: captura video Privesc.eu

Razboiul informational este o forma de agresiune elaborata, care se desfasoara in timp, este organizata sofisticat si poate face ca, la un moment dat, politica externa a unui stat sa fie "luata ostatica", spune Cristian Diaconescu. Fostul ministru de Externe critica pasivitatea clasei politice din Romania pe aceasta tema extrem de importanta.

Declaratiile au fost facute miercuri, in cadrul conferintei "Razboiul informational, sub lupa", organizata sub egida Academiei Romane, la care a fost lansat Laboratorul pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS).

Inregistrarea integrala a conferintei poate fi urmarita pe privesc.eu.

"Tema e cat se poate de semnificativa pentru state, pentru cetateni, pentru ceea ce inseamna sa traiesti astazi in lumea libera. Problema razboiului informational, constientizata si explicitata la nivel mondial, nu mi se pare ca din punct de vedere politic este recunoscuta in Romania. (...)

Finantarea, institutionalizarea cadrului legal in baza caruia se poate raspunde sau participa intr-un razboi informational tin de vectorul politic. Vectorul politic din Romania, pe acesta tema, in general tace. (...) Exista doua variante de intelegere a acestei pasivitati. Fie vectorul politic nu constientizeaza pericolul si vulnerabilitatile pe termen lung in ceea ce inseamna razboiul informational in sens larg, fie are propriile motive sa taca, ceea ce ar fi o chestiune extrem de interesanta si complicata", a declarat Cristian Diaconescu.

Ce este razboiul informational si cand a fost implicata direct Romania

Fostul ministru de Externe a definit termenii discutiei si a si dat cateva exemple concrete.

"Razboiul informational este o forma de agresiune cat se poate de elaborata, versatila, dusa cu mijloace simple, ieftine, la care de regula au acces si cetatenii, si institutiile, si Guvernul. Razboiul informational se desfasoara in timp si se organizeaza sofisticat", a precizat acesta, dand si trei exemple despre modul in care "a fost implicata Romania pe fundalul unor discutii, negocieri, decizii influentate si de o parte, si de alta de un razboi informational organizat pe termen lung".

Cele trei momente din istorie mentionate au fost din perioada 2001-2004, cand Romania a negociat tratatul cu Federatia Rusa, si din 2012, cand Serbia a inceput negocierile cu Uniunea Europeana, iar, pe de alta parte, in Bulgaria a fost iscat un scandal de propaganda rusa, cu privire la diferendele teritoriale ale statului vecin cu Romania.

Cristian Diaconescu a explicat ca "a inculca in mentalul public, intr-o varianta clar si evident agresiva" anumite temeri, de genul celor mentionate anterior, "poate la un moment dat nu numai sa dea roade in planul perceptiei publice, dar chiar sa tina ostatica politica externa a unui stat".

In context, fostul ministru a mai subliniat faptul ca, "dincolo de politicile si atitudinile afisate de statul ungar" cu privire la subiecte precum autodeterminarea pe criterii etnice, de exemplu, "in plan politic, niciodata vreo tema perorata public cu atata agresivitate nu a fost ridicata in zona multilaterala".

"Este vorba strict de o confruntare in plan comunicational, informativ, de schimbare a opiniei publice, ca dupa aceea, pe baza acestei asa-zise situatii inchise, sa se creeze si politicile publice corespunzatoare. Cand si daca va fi nevoie", a explicat acesta.

Federatia Rusa, stat agresor

Cristian Diaconescu nu s-a ferit sa vorbeasca despre Federatia Rusa ca fiind "unul dintre agresorii care lucreaza mult mai organizat, de la Washington pana in Muntenegru, de la Serbia pana la alegerile din Franta sau Germania", reamintind ca se bazeaza pe informatiile care sunt publice.

"E o chestiune notorie, pe care nu o neaga nici Moscova: Federatia Rusa este agresor in razboiul informatic. Asta e. O spune si Washingtonul, si toate celelalte capitale din lumea occidentala. Cred ca Europa ar trebui sa intre intr-o alta logica decat cea ipocrita, usor victimizanta. Sunt multe lucruri de schimbat", a afirmat Cristian Diaconescu.

In context, acesta a dat exemplul Estoniei, care in 2007 "a suferit o agresiune evidenta, confirmata", sistemul sau informatic fiind pus la pamant.

"Estonia s-a intors catre NATO: 'E o agresiune, activati articolul 5! NATO s-a uitat prin hartii, dar mai ales prin interesele economice si geopolitice, si a spus 'Nu este o agresiune'.

Estonia a fost disperata: 'Ne-au blocat statul, sectorul bancar, suntem una din cele mai informatizate natiuni din lume, care e reactia?' Reactia a fost de condamnare", a reamintit diplomatul.

In aceste conditii, Cristian Diaconescu este de parere ca sunt obligatorii anumite schimbari la nivel international.

"Agresiunea in sensul cartei ONU se refera in primul rand la entitati statale, care exercita acte de violenta impotriva unui stat, asupra teritoriului acelui stat. Evident ca este invechita aceasta definitie", a afirmat acesta, sugerand ca trebuie sa fie inclus si razboiul informational.

Totodata, Cristian Diaconescu a subliniat ca "Europa are o forta enorma in a participa la un astfel de razboi informational", dar in acelasi timp "Europa isi autosubmineaza credibilitatea pozitiei sale".

"Un astfel de razboi nu are inceput si nu are sfarsit, nu stim cand incepe, nu stim cand se termina", a conchis Cristian Diaconescu, atragand atentia asupra faptului ca un asemenea razboi sofisticat, cum este cel informational, in care "nu se trage niciun glonte", are un impact "mult mai mare, mult mai semnificativ" pe termen mediu si lung.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Cristian Diaconescu razboi informational Rusia, #Romania Rusia razboi informational , #ministru Externe