Cristian Diaconescu demisioneaza din PMP. Va candida independent la prezidentiale

Luni, 18 August 2014, ora 14:11
6786 citiri
Cristian Diaconescu demisioneaza din PMP. Va candida independent la prezidentiale
Foto: Digi24

Cristian Diaconescu a anuntat, luni, ca demisioneaza din Partidul Miscarea Populara si va candida in calitate de independent la alegerile prezidentiale din toamna.

Diaconescu a precizat ca ramane membru al Fundatiei Miscarea Populara, al carui presedinte este.

Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa la care Cristian Diaconescu a reamintit ca in urma cu mai bine de o luna i s-a facut "onoarea" de a fi desemnat in mod statutar candidat la presedintie al PMP.

"Am luat foarte in serios acest demers, este o repsonsabilitate enorma in ceeea ce priveste candidatura la presedintia Romaniei, tara confruntata cu probleme foarte serioase, si de natura interna, dar si in ceea ce priveste securitatea internationala.

In baza acestei investiri am facut un angajament, care sunt deosebit de onorat sa constat ca a fost sprijinit inclusiv de presedintele Traian Basescu", a declarat Cristian Diaconescu, reamintind ca angajamentul sau se referea la continuarea programului actualului presedinte in ceea ce priveste sprijinirea statului de drept, modernizarea statului sau politica externa.

Cristian Diaconescu a mai precizat ca si-a luat acest angajament si in fata cetatenilor cu care s-a intalnit in aceasta perioada de precampanie, dar si in fata partenerilor nostri "europeni si euroatlantici".

"Vreau sa fac aceasta precizare pentru ca, in ceea ce priveste continuitatea unor politici, functionarea statului, predictibilitatea unei tari, partenerii nostri sunt foarte interesati de abordarile preliminare chiar si ale candidatilor la presedintie.

Mi-am luat angajamentul in discutiile avute la Washington, la Berlin si in alte capitale (decidenti politici extrem de relevanti) ca voi continua acest proces de modernizare a Romaniei, de pastrare a noastra a tuturor pe linia solidaritatii depline cu familia occidentala", a mai declarat Cristian Diaconescu.

"M-a deranjat minciuna"

In aceste conditii, Cristian Diaconescu a reamintit ca in urma cu cateva zile "cativa colegi din PMP au initiat un proces public avand drept scop schimbarea candidatului la presedintie".

"Nu am fost informat in legatura cu eventualele preocupari ale colegilor, nu au avut o discutie preliminara cu mine. Am vazut din presa si din unele atitudini de campanie ca au intentia de a schimba candidatul la presedintie.

Le multumesc celor din PMP care m-au ajutat in campania desfasurata pana acum, sunt oameni buni, frumosi, adevarati, care spun adevarul si nu accepta minciuna. M-a deranjat minciuna, dar raman consecvent, nu voi intra in polemici (...) E normal ca un partid sa decida sau sa revina asupra unei decizii politice, dar in egala masura sa suporte si consecintele acestor decizii. In momentul in care Romania are nevoie de stabilitate, ar trebui ca fortele politice din Romania sa fie cat se poate de ferme (...) Din statutul de candidat oficial, statutar decis la un congres, am vazut in presa ca am devenit o noua 'propunere' pentru a fi discutata", a mai declarat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Extern a explicat ca este de "datoria" lui sa opreasca acest proces.

"Din experienta politica pe care o am, astfel de conflicte, de dispute, mai ales purtate in zona publica, creeaza confuzie, nedumerire, demotivare in randul cetatenilor, dar si membrilor de partid. Considerand ca orice noua decizie, evaluare publica, nu isi au rostul, respectand ceea ce se prefigureaza imi anunt candidatura de independent la presedintia Romaniei.

In mod evident nu voi mai fi membru al PMP, e o chestiune de consecventa. Raman presedintele fundatiei Miscarea Populara, este organizatia neguvernamentala pe care am infiintat-o si pe care am sustinut-o cat se poate de ferm", a anuntat Cristian Diaconescu.

Totodata, acesta a lansat un apel la fostii sai colegi care au parasit partidul sau fundatia ca urmare a neintelegerilor cu actuala conducere a PMP sa se intoarca, pentru ca "impreuna avem sansa de a construi Romania moderna pe care ne-o dorim cu totii", a explicat el.

Fostul consilier prezidential a incheiat declaratia de presa spunand ca a invatat de la Traian Basescu ca "scopurile Romaniei trebuie sa fie servite consecvent" si ca "partidele nu's poporul".

"Fara compromis si consecvent voi merge inainte!", a subliniat Cristian Diaconescu.

Udrea, gata de prezidentiale: Il pot bate pe Ponta! Ce spune despre demisia lui Diaconescu

Cristian Preda: Udrea nu are profil de prezidentiabil. S-ar putea sa piarda partidul

Un lucru fara precedent in politica romaneasca

Intrebat de jurnalisti daca are sprijinul presedintelui, care a fost unul dintre primii semnatari pe lista sa de sustinatori la prezidentiale, acesta a raspuns: "Nu stiu, este o intrebare pe care va rog sa o puneti presedintelui. Sper ca acest lucru se va intampla".

In plus, acesta a negat ca s-a consultat cu seful statului cand a luat deciziile anuntate astazi.

"Nu. Vorbim destul de des, dar nu pe chestiuni de politica interna", a precizat Cristian Diaconescu.

De asemenea, intrebat de jurnalisti, el a precizat ca in acest moment nu conteaza cate semnaturi a strans PMP pana acum pentru candidatura sa deoarece "categoric" o va lua de la capat cu adunarea lor.

Pe de alta parte, intrebat daca ar putea reveni in PMP in cazul in care partidul va decide sa il sustina la prezidentiale, Cristian Diaconescu a raspuns ferm: "Nu, raman independent!", dar a adaugat ca nimic nu va impiedica PMP sa ii sustina candidatura.

In ceea ce priveste programul cu care va cere votul electoratului, acesta a anuntat ca il va prezenta public foarte repede.

"Intentionam sa ies cu un program de tara, o sa il revad din perspectiva noii calitati. In maxim 48 de ore il veti vedea", a precizat acesta.

Intrebat daca va candida in tandem cu un politician pe care il va sustine pentru functia de premier, Diaconescu a raspuns: "Nu, propunerea de premier depinde de contextul majoritatii".

De asemenea, la cererea jurnalistilor Cristian Diaconescu a explicat cum au decurs discutiile in partid in ultimele zile, negand ca i s-ar fi cerut sa se retraga din postura de candidat.

"Nu mi s-a certut, am avut o discutie mai ales legata de iesirile publice ale unora din colegii de la nivel central (...) Acest gen de demersuri au continuat. Am avut o singura discutie la jumatatea saptamanii trecute. A aparut evidenta dorinta ca, dupa ce ai stabilit statutar un candidat, sa il inlocuiesti, ceea ce este fara precedent in politica romaneasca", a comentat acesta.

Revolta in PMP Ce spune Udrea despre candidatul la prezidentiale si excluderea Elenei Basescu

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Cristian Diaconescu demisie PMP, #Diaconescu independent presedintie , #Miscarea Populara