Diaconescu spune ca partidul independentilor nu se poate afilia inca la PES

Vineri, 26 Martie 2010, ora 17:33
1046 citiri
Diaconescu spune ca partidul independentilor nu se poate afilia inca la PES
Foto: Arhiva

Senatorul independent Cristian Diaconescu a declarat vineri ca afilierea UNPR la organizatiile internationale va putea avea loc dupa ce formatiunea se va "afirma", pana atunci existand posibilitatea stabilirii unor "punti de dialog" cu alte partide din tarile europene.

Diaconescu a fost intrebat cum vede afirmatia Secretarului general al Partidului Socialist European, Philip Cordery, care i-a indemnat pe reprezentantii UNPR sa-l sprijine pe Victor Ponta in actiunea de consolidare a stangii romanesti.

"Nu ne apucam sa facem o competitie internationala intre partidele care reprezinta stanga in Romania, dar procesul de formare a acestor partide va continua. Practic, credibilitate primesti de la societatea romaneasca si, repet, nu vom intra in competitie internationala intre romani in afara granitelor, astfel de atitudini facandu-ne suficient rau in trecut. In mod natural, vom avea un dialog clar, atat bilateral, cat si multilateral pentru ca exista semnale, inclusiv din partea unor partide socialiste si social-democrate europene din Austria sau Germania in sensul stabilirii unor punti de dialog", a declarat Diaconescu pentru NewsIn.

El a mai precizat ca deocamdata nu se mai pune problema unui demers de afiliere al Uniunii la organismele internationale. "In ce masura se va pune problema la un moment dat la o participare institutionala? Vom vedea, fireste, modul in care UNPR se va dezvolta si se va afirma ca o formatiune. In orice caz, valorile europene si modelul social-democrat european reprezinta tinte in egala masura importante si pentru noi", a mai spus Diaconescu, precizand ca exclude convorbiri cu alte formatiuni europene, de alta orientare politica.

Philip Cordery, secretarul general al Partidului Socialist European, a facut, joi, 25 martie, un apel catre "fortele care-si spun progresiste", adica UNPR, sa-l sustina pe Victor Ponta "in eforturile sale de consolidare a PSD si de intarire a stangii romanesti in jurul Partidului Social Democrat".

Cordery a afirmat, in cadrul intalnirii de la Bruxelles de joi, unde au participat liderii partidelor de stanga din Europa, inclusiv Victor Ponta, ca socialistii europeni sunt impotriva diviziunilor in cadrul stangii si a indemnat reprezentantii UNPR sa-l sustina pe Victor Ponta in eforturile sale de consolidare stangii romanesti.

"PSD este partidul membru al PES si singurul partener al familiei noastre politice in Romania. Suntem impotriva diviziunilor in cadrul stangii politice, asemenea diviziuni neantrenand decat pierderi pentru tabara progresista din societate. In 2004 am decis sa avem un singur partid membru in Romania, acesta este PSD, si este important pentru noi sa fie vorba de un partener puternic. Facem apel la fortele progresiste - sau care isi spun progresiste - sa il sustina pe Victor Ponta in eforturile sale de consolidare a PSD si de intarire a stangii romanesti in jurul Partidului Social Democrat", a afirmat Cordery, citat de un comunicat transmis de biroul de presa al PSD.

Senatorul independent Cristian Diaconescu s-a intalnit la Bruxelles pe 18 martie cu Philip Cordery, secretarul general al PES, cu care a discutat posibilitatea afilierii viitorului partid UNPR la socialistii europeni, insa intalnirea nu a fost "prea fructuoasa", potrivit unor surse politice.

Sursele citate au precizat ca Philip Cordery i-ar fi spus senatorului ca sansele de afiliere a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei la PES sunt slabe, deoarece socialistii europeni nu incurajeaza migratia politica.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Cristian Diaconescu, #afiliere UNPR PES, #partid independenti socialistii europeni , #partidul independentilor