Presa de azi "PD-L Junior" are, in sfarsit, o fata: Cristian Diaconescu

Joi, 25 Februarie 2010, ora 07:19
4600 citiri
Presa de azi "PD-L Junior" are, in sfarsit, o fata: Cristian Diaconescu
Foto: Evenimentul Zilei

Pe cand parea ca lucrurile s-au linistit la PSD, iar Victor Ponta trebuie sa isi dovedeasca maiestria, Cristian Diaconescu a tulburat fragilul echilibru demisionand si alaturandu-se grupului patronat la fata de Gabriel Oprea, si din umbra de Traian Basescu, actiune care pare sa anunte a treia schisma a stangii.

Imaginea destul de solida de care se bucura fostul social democrat pe scena politica va intari imaginea noului partid pe care a declarat ministrul Apararii ca are de gand sa il infiinteze.

Gandul: PD-L junior are, in sfarsit, o fata: Diaconescu

Gandul scrie in editia de joi ca partidul mic al lui Traian Basescu, pe care-l face Gabriel Oprea cu parlamentarii fugiti de la alte partide, l-a luat, miecuri, pe "internationalul" Cristian Diaconescu.

In aproximativ o luna, sustinatorii lui Traian Basescu din Parlament isi vor face partid de centru-stanga. Pana in acest moment, cei aproape 30 de independenti adunati in ultimele luni din PSD si PNL se gandesc sa-l numeasca Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei. Structura de conducere este si ea gandita in linii mari.

Liderul grupului independentilor din Senat, fostul liberal Liviu Campanu, sustine ca partidul va avea un presedinte, un presedinte executiv si opt vicepresedinti. Daca prima pozitie pare a fi rezervata ministrului Apararii, Gabriel Oprea, cea de presedinte executiv ar putea reveni proaspatului demisionar din PSD, Cristian Diaconescu. "S-a inscris in grupul independentilor si, in viitoarea constructie politica, va avea un rol important", a declarat, miercuri, pentru Gandul, Gabriel Oprea.

"Impartasim acelasi sistem de valori si este un om cu o important expertiza profesionala, cu o imagine foarte buna. Va avea o functie de conducere in viitoarea constructie politica", a tinut sa sublinieze acesta inca o data. Potrivit deputatului independent Eugen Nicolicea, unul dintre reprezentantii grupului, decizia in privinta formarii partidului si a structurii de conducere va fi luata la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

"Atunci vom avea prima sedinta, iar pentru ca proiectul de infiintare a partidului ii apartine lui Gabriel Oprea nu vad de ce nu ar fi el presedintele formatiunii. Pana in martie-aprilie, s-au mai anuntat niste colegi care ar vrea sa adere grupului nostru", ne-a spus Nicolicea.

Serban Mihailescu reprezinta, de asemenea, o achizitie importanta pentru viitorul partid. Daca Diaconescu va fi liderul de imagine, Mihailescu va fi organizatorul actiunilor de la centru si din teritoriu. Uniunea Nationala pentru Progres va avea si un membru important sub aspectul financiar, avand in vedere ca, nu mai departe de inceputul saptamanii, s-a alaturat grupului lui Oprea si Culita Tarata, unul dintre cei mai bogati parlamentari. In plus, ieri, s-a vorbit si despre plecarea din PSD a lui Marian Sarbu si afilierea la independenti, dupa obtinerea postului de ministru al Muncii dupa remanierea lui Mihai Seitan.

La cateva ore dupa plecarea lui Diaconescu a aparut informatia ca si Marian Sarbu va demisiona din PSD. Surse social-democrate ne-au precizat ca dorinta acestuia, mai veche, exprimata si la inceputul actualei guvernari Boc, de a deveni ministrul Muncii, pare ca se va realiza. Sarbu este hotarat sa plece din partid, el neanuntandu-si inca demisia pentru ca isi negociaza functia de ministru al Muncii, in asteptarea remanierii lui Mihai Seitan. Tot miercuri, s-a alaturat independentilor si deputatul PSD, Catalin Chereches.

Evenimentul Zilei: A treia schisma a stangii ameninta PSD

Daca se credea ca un nou lider la PSD va reusi sa stinga conflictele se pare ca in fapt partidul lui Ion Iliescu incepe sa se destrame.

Evenimentul Zilei scrie in editia de joi demisia lui Cristian Diaconescu si asocierea sa la proiectul ministrului Gabriel Oprea pentru infiintarea unui nou partid de stanga oficializeaza scindarea PSD.

A treia, din istoria de 20 de ani a formatiunii politice fondate de Ion Iliescu. La urmatoarele alegeri, PSD nu va rivaliza doar cu dreapta, ci si pe segmentul electoral de stanga cu un partid desprins din el. Un partid asteptat de 7% din electorat, conform unor studii sociologice.

Fenomenul declansat in februarie 2009, odata cu plecarea deputatului Gabriel Oprea si continuat cu o hemoragie de demisii din grupurile parlamentare, s-a cristalizat intr-o noua formatiune politica ce, prin atasarea lui Cristian Diaconescu, dispune si de un important vector de imagine.

"Cristian Diaconescu va ocupa o functie inalta in partidul pe care il vom infiinta. Va fi un partid de centru-stanga", a declarat pentru EVZ Gabriel Oprea, ministrul apararii nationale si liderul grupului independentilor. Dupa ce si-a depus demisia din PSD, Diaconescu si Gabriel Oprea au avut o discutie despre noul partid. Aici ar putea adera un alt nume important al PSD: deputatul Marian Sarbu, fostul ministru al muncii ofertat de Traian Basescu sa ramana la minister si in cabineul Boc fara PSD. Potrivit unor surse politice, desi oferta lui Basescu este inca valabila, Marian Sarbu ar putea opta doar pentru un rol in constructia noului partid de stanga.

Cu imaginea lui Cristian Diaconescu si cu Marian Sarbu in fata, partidul lui Gabriel Oprea ar putea sa fie pentru PSD un concurent serios pe voturile electoratului de stanga. Potrivit unui studiu IRES, 40% dintre romani asteapta infiintarea unui nou partid. Mai mult, un nou partid de stanga ar putea fi cotat cu 7% dintre optiunile electoratului doar prin simpla aparitie.

Sociologul Vasile Dancu, directorul IRES, a confirmat datele acestui studiu. "Noi am avut mai multe cercetari cu intrebari legate de infiintarea unui nou partid. Intr-adevar, 40% dintre romani spun ca asteapta un nou partid", a declarat Dancu pentru EVZ. El sustine ca un nou partid de stanga are sanse sa ajunga la 7%, dar depinde foarte mult si de evolutiile ulterioare. "Nu este exclus sa fie cotat cu 7%. Dar una este scorul pe care il ai cand intri pe piata si alta este ce se intampla dupa o luna, doua, trei sau la alegerile de peste 2 ani", a declarat Dancu.

Formatiunea politica proiectata de Gabriel Oprea s-ar putea sprijini pe structuri constituite de alesi locali plecati din PSD. Unul dintre acestia este primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu. La nivel central, acest partid porneste de la un nucleu de senatori si deputati. Grupul parlamentarilor independenti, condus de Gabriel Oprea, a ajuns ieri la 20 de membri. Dupa demisia lui Cristian Diaconescu, la scurt timp, inca un parlamentar PSD a pararsit partidul. E vorba de deputatul de Maramures Catalin Chereches, a cincea demisie dupa Congresul PSD.

Romania Libera: Cui foloseste plecarea lui Cristian Diaconescu din PSD

Daca se zvonea ca Diaconescu i-a acordat la Congres voturile lui Mircea Geoana pentru sefia Consiliului National al PSD, acum se zvoneste ca plecarea lui neasteptata este tot pentru un post de conducere, al unui nou partid de data asta.

Romania Libera anunta in editia de joi ca trecerea in barca asa-zisilor independenti care sprijina puterea i-ar putea aduce lui Diaconescu sefia viitorului partid al lui Oprea, sustin surse din conducerea PSD. De altfel, mutarea fostului sef de la Externe ar fi fost pusa la punct cu multa vreme inainte si reprezenta o solutie alternativa pentru cazul in care pierdea presedintia PSD.

Dupa mai multe mutari contradictorii, Cristian Diaconescu s-a invaluit din nou in mister miercuri, cand a demisionat din partid fara sa invoce vreun argument.

Isi pregatise, intr-adevar, terenul cu o seara inainte, cand anunta intr-o emisiune televizata ca intentioneaza sa paraseasca PSD daca ancheta in cazul filajului sau din ultimele saptamani scoate la iveala implicarea unor colegi din partid. Anuntul plecarii din partid si trecerii la independenti a fost facut insa de Gabriel Oprea, ministrul Apararii si initiatorul unui nou partid de stanga, Uniunea pentru Progres. Potrivit lui Oprea, cei doi ar fi ajuns la o intelegere miercuri, in jurul pranzului, dar surse din conducerea PSD au declarat pentru Romania libera ca negocierile incepusera cu mult timp inainte si ca trecerea in barca independentilor ar fi reprezentat pentru Diaconescu o alternativa la sefia PSD.

De altfel, Oprea a declarat miercuri ca noua sa achizitie va avea o "functie o de conducere in viitoarea constructie politica" si va juca "un rol important". La randul lui, Liviu Campanu, liderul senatorilor independenti, a declarat ca "experienta parlamentara si politica il recomanda pe Diaconescu sa aiba o pozitie de mare importanta in viitorul partid".

El a precizat ca independentii pregatesc o formula politica sub care sa-si organizeze activitatea. Intrebat de R.l. daca fostul social-democrat se afla in discutii cu independentii de dinaintea congresului PSD, senatorul a replicat ca nu poate da aceste detalii. Despre presedintia viitorului partid de stanga, promisa lui Cristian Diaconescu, vorbeste cu subiect si predicat Marius Lazar, seful PSD Arad: "Nu stiu in ce masura grupul independentilor (...) i-a propus functia de presedinte in acest viitor partid. Este foarte posibil sa fie un argument pentru care Diaconescu a luat drumul independentilor".

Adevarul: Demisia lui Diaconescu, prima criza a partidului sub conducerea lui Ponta

Cristian Parvulescu, analist politic, a declarat pentru Adevarul ca o data cu demisia lui Cristian Diaconescu grupul independentilor va avea un lider cu o notorietate si cu o imagine mai bune decat actualul lider, ministrul Gabriel Oprea".

"Este clar un gest fata de actuala conducere a partidului si este prima criza prin care partidul trebuie sa treaca (de cand a preluat fraiele Victor Ponta, n.r) ", a adaugat Cristian Parvulescu, decan al Facultatii de Stiinte Politice din SNSPA.

"Este simptomatic faptul ca intreg scandalul a inceput dupa ce Cristian Diaconescu si-a afirmat sprijinul fata de Mircea Geoana", atrage atentia analistul politic.

Totusi, acesta remarca faptul ca Diaconescu a luat decizia de a parasi partidul inainte de finalizarea anchetei privind urmarirea sa.

Jurnalul National - Diaconescu: Nu iau in considerare posibilitatea sa ma intorc in PSD

Dupa ce plecarea lui a fost confirmata oficial, Cristian Diaconescu a declarat in cursul serii de miercuri ca exclude posibilitatea sa se intoarca in PSD.

Jurnalul National scrie in editia de joi ca fostul social democrat nu vrea sa se mai intoarca in PSD.

"Nu iau in considerare aceasta posibilitate (de intoarcere in PSD) si nici nu se pune problema sa primesc ordine de undeva. Daca doriti sa discutam despre posibilitatea de a primi ordine, sunt gata sa o fac oriunde si oricand, dar pregatiti-va bine pentru asa ceva", a spus Diaconescu, in cadrul unei interventii telefonice.

Saftoiu a replicat ca este nevoie de o lamurire a motivelor pentru care Diaconescu a plecat din PSD.

Diaconescu a precizat ca raspunsul la intrebarea legata de plecarea sa din PSD este unul "elaborat" si ca nu il poate da prin telefon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#demisie Cristian Diaconescu PSD, #alatura grup independenti , #PSD