O noua mapa profesionala: Cristian Diaconescu

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 09:09
6800 citiri
O noua mapa profesionala: Cristian Diaconescu

Evenimentul Zilei publica vineri mapa profesionala a purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

Reconstituirea are la baza zeci de note din dosarul sau profesional, din anii '80, cand acesta era judecator. In parte, biografia sa este specifica traseului elevilor si studentilor eminenti din acea vreme. Diaconescu este vazut drept unul dintre politicienii de viitor ai Romaniei.

Potrivit EVZ, Diaconescu a intrat in randurile PCR in aprilie 1982. Inainte de Revolutie, traseul social-democratului a bifat insa si legaturi cu Securitatea, functii UTC, cursuri aprofundate de marxism si aprecieri superlative despre ambitia si pregatirea sa ideologica.

Astfel, intr-o autobiografie, scrisa de mana si datata 20 decembrie 1983, Cristian Diaconescu da referinte exacte despre imprejurarile in care s-a intersectat cu Securitatea: "Intre anii 1978-1979, mi-am satisfacut stagiul militar ca militar cu termen redus la U.M. 0835 trupe de securitate".

Un document al Directiei de organizare, control, personal si invatamant din Ministerul Justitiei mentioneaza si gradul cu care Diaconescu a fost lasat la vatra, in '79 - cel de sublocotenent.

Potrivit EVZ, Diaconescu a debutat in justitie in 1983, ca avocat stagiar la Gaesti. Cu un an inainte fusese cooptat in Partidul Comunist, dar calitatea de membru nu a primit-o gratuit. Conform unei fise a Ministerului Justitiei, era urmarea logica a "activitatii apreciate pozitiv" si a "rezultatelor bune in organizatia UTC".

Contactat de EVZ, Cristian Diaconescu a negat ca ar fi detinut functii pe linie politico-ideologica. Totusi, dosarul sau retine ca a fost "secretar adjunct cu probleme politico-ideologice al biroului A.S.C. pe an de studii de facultate". In plus, "ca avocat stagiar este apreciat ca un element preocupat de formarea politica".

Nici dupa ce a iesit din avocatura si a devenit judecator, Cristian Diaconescu nu si-a neglijat devenirea ideologica. Cand functiona la Judecatoria Sectorului 4, din Capitala, actualul deputat era "permanent preocupat de pregatirea politica si profesionala, fiind cursant al Universitatii de Marxism din cadrul Cabinetului Municipal de Partid". Episodul e mentionat in fisa de apreciere aferenta anului 1988, cu un an inaintea Revolutiei.

Simtul raspunderii pe linie de partid nu era insa o trasatura izolata, specifica doar tanarului Diaconescu, afirma EVZ. Tatal sau, Mihai, activa ca avocat inca din 1954. Despre Diaconescu senior, la 28 decembrie 1983, presedintele Colegiului de avocati Dambovita nota: "Tov. avocat Diaconescu Mihai a obtinut rezultate foarte bune in activitatea politica, obsteasca si profesionala".

Nici sotia liderului PSD, Mariana Diaconescu, nu facea exceptie de la regula. O fisa din 1985 puncteaza esentialul: "membru de partid, este activista la CC al UTC. (...) Este apreciata ca o activista disciplinata si constiincioasa".

Absolventa de ASE, Mariana Diaconescu a fost presedinta Eximbank. Ea a intrat si in atentia DNA, pentru un prejudiciu de cateva milioane de euro, pe care l-ar fi produs bancii pe care a condus-o.

Dincolo de aprecierile privind linia politica sanatoasa a lui Cristian Diaconescu, ramane cariera propriu-zisa de judecator. Un episod aparte il reprezinta participarea la procesele "la fata locului". Sala de judecata parasea tribunalul si judecatoria si se muta la sate. Acuzati, militieni, procurori, grefieri, judecatori si public se inghesuiau in perimetrul caminului cultural. Spectacolul era astfel asigurat. Potrivit dosarului profesional al liderului PSD, numai in 1987, "in cadrul activitatii de prevenire, tov. Diaconescu Cristian a realizat 124 de actiuni, participand la 56 de procese judecate la fata locului".

Pentru liderul social-democrat amintirile de atunci nu sunt neaparat cele mai placute din cariera si spune ca la astfel de procese erau trimisi tinerii. In plus, "era un stres la final, cand politia pleca cu condamnatii, iar noi - procurorul, grefierul, judecatorul - ramaneam singuri", a povestit acesta pentru EVZ.

Totusi, Silviu Curticeanu, fostul sef al Cancelariei CC al PCR din perioada 1982-1989, descrie o atmosfera mult mai naucitoare si afirma ca judecatorii erau alesi pe criterii politice. Curticeanu a fost mana dreapta a lui Nicolae Ceausescu, pe zona de legislatie.

Cancelaria sa aviza toate decretele emise in acea perioada. Iata, deci, ce scria Curticeanu in cartea sa, "Meditatii necenzurate", aparuta anul trecut: "Desfasurate in tot felul de localuri improvizate, cu sali arhipline si oameni adusi cu arcanul, procesele la fata locului apartineau teatrului absurd, menirea lor fiind sa aiba un pronuntat rol << preventiveducativ >>, nu prin justetea hotararii, ci prin marea si nejustificata severitate a pedepselor aplicate. (...) Alegerea magistratilor desemnati sa solutioneze acest gen de cauze, de regula pe criterii politice, sacaiala frecventa si de cele mai multe ori isterica a inspectorilor judecatoresti au influentat deseori pronuntarea unor pedepse deosebit de severe cu neglijarea impusa deliberat a particularitatilor fiecarui caz in parte".

In interviul acordat EVZ, Cristian Diaconescu recunoaste ca a facut armata la trupe de Securitate, dar neaga faptul ca a avut functii pe linie de partid in timpul facultatii. Liderul PSD explica, totodata, si mecanismul proceselor la fata locului, la care a participat in calitate de judecator.

Diaconescu a mai declarat, printre altele, ca in timpul facultatii a frecventat Universitatea de Marxism, care se voia o scoala politica paralela, pentru functionarii de stat, dar ca nu a terminat-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Cristian Diaconescu, #mapa profesionala , #PSD