Diaconescu: Putem merge in justitie cu Olanda daca ne blocheaza la Schengen

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 07:57
5266 citiri
Diaconescu: Putem merge in justitie cu Olanda daca ne blocheaza la Schengen
Foto:Arhiva

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, se arata de parere ca Romania ar putea trimite Olanda in fata Curtii Europene de Justitie, prin intermediul Comisiei Europene, pentru nerespectarea acquis-ului comunitar, daca guvernul de la Haga ne va bloca aderarea la Spatiul Schengen, la Consiliul JAI din 22 septembrie.

Intr-o declaratie acordata Ziare.com, presedintele de onoare al UNPR a spus ca, dupa ce grupurile SCH-EVAL au constatat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile tehnice, Olanda si alte tari ar fi obligate juridic sa accepte aderarea noastra la Schengen, chiar si partiala sau cu unele conditii suplimentare.

Fostul ministru de Externe spune si ca Olanda a trecut peste decizia Frantei si Germaniei, care acceptasera ca Romania sa adere partial la Schengen din 2011.

In justitie, prin intermediul Comisiei

"Sunt doua paliere de discutie. In primul rand, este palierul tehnic, legat de aplicarea dreptului comunitar. In primul rand, conform anexei 2, protocolul care este a parte a Tratatului de aderare al Romaniei la Schengen, acordurile Schengen reprezinta parte a acquis-ului, care, odata indeplinit, se aplica pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Grupurile SCH-EVAL, grupurile de lucru ale Uniunii Europene au constat ca, din punct de vedere tehnic, Romania si Bulgaria si-au indeplinit acest obligatii. In aceasta situatie, pe principiul ca accesoriul urmeaza partea principalului, aceste protocoale se considera a fi indeplinite, prevederile lor sunt considerate a fi indeplinite, deci tratatul are forta obligatorie, pentru ca a fost aplicat inclusiv in Parlamentul olandez. In acest moment, in functie de decizia politica, ar exista posibilitatea unei sesizari a Comisiei asupra unei cercetari prealabile pentru un eventual demers la Curtea de la Luxemburg (n.red.-Curtea Europeana de Justitie)", a spus Diaconescu pentru Ziare.com.

Fostul sef al diplomatiei spune ca, pentru inceput, Romania ar trebui sa declanseze o procedura preliminara pe langa Comisia Europeana, in cazul in care Olanda ne blocheaza aderarea la Schengen, dar ca se poate merge pana la o da in judecata. Rolul Comisiei Europene, ca si gardian al aplicarii legilor europene, e esential aici, in conditiile in care, in covarsitoarea parte a cazurilor, ea e cea care sesizeaza CEJ, nu statul lezat.

"Deocamdata, nu e vorba de a da in judecata, ci de a declansa o procedura prealabila, preliminara, necontencioasa, dar care intra in obligatiile Tratatului de la Lisabona, in sarcina Comisiei Europene.

Daca se constata ca situatia nu este in regula, se poate merge mai departe intr-o forma jurisdictionala. Pot spune ca astfel de proceduri au fost initiate cand a fost anuntata prima expulzare a rromilor din Paris. Viviane Reading, comisarul european, a avut o interventie publica taxata de presedintele Frantei, Sarkozy. Este o chestiune relativ asemanatoare. Atunci cand acquis-ul e incalcat, exista cel posibilitatea cel putin unei sesizari preliminar a Comisiei Europene, care pune in discutie intreaga problema, expertii isi exprima opiniile, statul susceptibil de a face o asemenea incalcare e pus sa dea explicatii. Sigur, toate aceste lucruri daca la Consiliul JAI din 22 septembrie se va exprima veto-ul olandez", a mai explicat senatorul UNPR.

Sa ne spuna cand intram!

"Asta nu inseamna ca ramanem intr-o atitudine contemplativ-meditativa, pur si simplu suferind pentru ca s-a luat o asemenea decizie. Mai este palierul politic. Statele membre, mai ales Olanda, trebuie sa se exprime foarte clar si cat se poate de direct in legatura cu programul in continuare in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, sa ne spuna cand intram, pentru ca tema face parte din tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, ca de altfel si din Tratatul de la Lisabona. Tema nu poate fi lasata deoparte.

Pe acest palier trebuie luat cat se poate de rapid o decizie prin care Romania si Bulgaria sa-si cunoasca parcursul pentru a deveni parte ale acordului Schengen - mai devreme, mai tarziu, cu masuri aditionale, ce ar fi ceva fara precedent.

(...)In al treilea rand, asocierea intre Schengen si Mecanismul de Control si Verificare e eronata pentru ca cele doua categorii de decizii au baze cu totul si cu totul diferite", a declarat Diaconescu.

Contra Frantei si Germaniei

In opinia lui Diaconescu, faptul ca guvernul olandez e sustinut de o formatiune extremista antieuropeana l-a facut sa se opuna chiar si aderarii partiale la Schengen a Romaniei, la care convenisera Franta si Germania.

"Aderarea partiala a fost o formula de compromis la care, din cate cunosc, s-au asociat si Franta si Germania si alte state Schengen", mai spune Diaconescu.

El a facut un apel "sa nu ne fie teama sa ne aparam drepturile in justitia europeana".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Diaconescu Romania judecata Olanda, #judecata Olanda blocare Schengen Romania , #senator