Diaconescu: Crearea Statelor Unite ale Europei, intr-o faza avansata. Vezi ce ar insemna

Sambata, 20 August 2011, ora 18:26
9934 citiri
Diaconescu: Crearea Statelor Unite ale Europei, intr-o faza avansata. Vezi ce ar insemna

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru Ziare.com, ca ideea crearii Statelor Unite ale Europei, despre care a vorbit joi presedintele Traian Basescu, este intr-o faza avansata de discutii printre liderii europeni si ar putea fi "iminenta", euro riscand sa se prabuseasca.

Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate

"Practic, acest lucru (crearea Statelor Unite ale Europei - n.red.), sunt intr-o faza de discutie extrem de avansata, mult mai elaborata decat se intampla la noi, la Bucuresti. E greu de spus cat de rapid, e strict legata de criza economica, dar in perioada imediat urmatoare autoritatile politice vor trebui sa exprime un punct de vedere. Sigur, e foarte complicat si extrem de dificila o astfel de situatie, dar, in conditii de criza economica, s-ar putea ca impulsionarea economica sa fie foarte serioasa si sa se faca pasi mari.

(...)Deja primim semnale, au venit si de la Sarkozy si Merkel, pe aceasta idee - pe posibilitatea supranationala de a decide in legatura foarte importanta a deciziei nationale - elaborarea bugetului. Cel mai rapid anticipez pe aceasta tema, pe controlul elaborarii a bugetelor, pe obligativitatea de a te supune unor anumite deficite, pe obligativitatea juridica, nu politica, cum e acum. E pusa in relatie cu supravietuirea euro - la Berlin se discuta ca, daca nu se gaseste o formula de coordonare si echilibrare reciproca, Germania s-ar gandi sa iasa din euro", a spus fostul ministru de Externe, pentru Ziare.com.

De ce s-ar face? Pentru a impiedica sfarsitul zonei euro

Senatorul UNPR spune ca multi politicieni europeni considera ca, daca nu se instituie mecanisme supranationale care sa vegheze la stabilitatea financiara - inceputul crearii Statelor Unite ale Europei - euro si Uniunea Europeana ar putea disparea.

"Ideea in sine e deosebit de actuala in discursul european, pentru ca, in acest moment, din cauza faptului ca exista tari ale Uniunii Europene care nu s-au putut refinanta de pe piete, exista politicieni care considera ca ne aflam intr-un moment al adevarului - fie se anunta, dupa 12 ani, sfarsitul zonei euro si a pietei interne a Europei.Daca nu se rezolva criza datoriilor suverane, unele tari vor lua decizia parasirii zonei euro, spun o serie de experti, in urmatoarele 12 luni.

(...)Se considera ca o decizie la nivel european privind deficitele nationale din statele membre va asigura supravietuirea euro. Situatia monedei unice e in acest moment principalul argument pe care se pleaca", a mai spus Diaconescu, pentru Ziare.com.

El considera ca depinde de criza economica timpul in care s-ar face Statele Unite ale Europei, dar ca "ar putea fi iminenta".

S-a facut un pas spre crearea SUE - ce ar insemna

Cristian Diaconescu spune ca primul pas in aceasta directie a fost facut deja, prin elaborarea unui plan pentru un mecanism de stabilitate financiara care ar lua din atributiile guvernelor nationale.

"Deja un prim pas s-a facut - extinderea mecanismului pentru stabilitate financiara europeana - dupa cum stiti, i se acorda autoritatea sa intervina pe pietele secundare de capital. Practic, acest fond poate sa rascumpere datoriile diferitelor natiuni. Coordonarea la nivelul statelor Uniunii Europene, pentru ca nu se va putea merge cu doua viteze - una pentru statele din zona euro, alta pentru cele din afara zonei euro, chiar se prefigureaza, exista un proiect care se discuta in capitalele relevante, ma rog, toate sunt relevante, dar mai ales la Paris si Berlin, de un Consiliu pentru Stabilitatea Zonei Euro. Asta e o institutie alcatuita din experti, care vor evalua politicile economice si bugetare nationale.

Practic, discutia se poarta in jurul bugetelor nationale. Se prefigureaza ideea, deocamdata, ca acest consiliu sau aceasta autoritate europeana suprastatala sa decida sanctiuni sau o anumita tara sa primeasca, intr-o masura mai mare sau mai mica, fonduri europene. Un curent de gandire o considera o autoritate tehnocrata, un altul considera ca pune in discutie legitimitatea si autoritatea parlamentelor in ceea ce priveste elaborarea bugetelor", a mai declarat senatorul Diaconescu pentru Ziare.com.

UE, in pericol

Vicepresedintele Senatului spune ca ar putea exista o problema de legitimitate a UE, daca nu se va crea aceasta structura supranationala care sa duca, in final, la crearea Statelor Unite ale Europei.

"Exista aceasta idee, ca Uniunea Europeana intra in criza de legitimitate, daca parlamentele nationale nu vor accepta acest fel de interferente. La un moment dat, se va pune problema controlului, modului in care se adopta bugetele nationale. Se dau exemple, se spune ca, atunci cand URSS a disparut, a disparut si rubla. Se spune ca Europa, care acum functioneaza cam pe reguli confederative, sa treaca la o federatie. Se spune ca procesul a inceput de mult timp, s-a creat Piata Unica, s-a ajuns la o armonizare a normelor tehnice, s-a creat Piata comuna europeana, care a generat aparitia monedei euro, crearea unui buget federal ar fi o consecinta logica

Aceasta discutie se poarta la un nivel decizional politic, nu e doar un exercitiu teoretic. Ei considera ca de la trei nivele trebuie plecat - de la ideea de a elabora un buget federal, de a crea sistemul eurobondurilor si coordonarea stricta a bugetelor nationale", a mai spus Diaconescu.

Senatorul crede ca si romanii ar putea accepta asta, intrucat nu e atat o pierdere de suveranitate, ci mai curand o delegare.

"Nu e atat o pierdere, e o delegare de suveranitate. Practic, e constituirea unor institutii europene cu drept de decizie la nivel national. In primul rand, romanii trebuie sa fie foarte temeinic informati. Daca se realizeaza acest mecanism european care asigura protectia cetatenilor de efectele crizei, e in interesul nostru sa fim mai atenti cu emotiile. Nu sunt decizii luate, dar cred ca sunt iminente.", a mai declarat senatorul pentru Ziare.com.

In opinia lui Diaconescu, decizia politica europeana spre crearea Statelor Unite ale Europei ar putea fi accelerata, in functie de criza economica.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Diaconescu State Unite Europei, #Diaconescu Basescu State Unite, #Basescu State Unite Europei , #senator