Diaconescu, incurajat de oficialii americani privind eliminarea vizelor SUA

Joi, 07 Mai 2009, ora 20:17
2194 citiri
Diaconescu, incurajat de oficialii americani privind eliminarea vizelor SUA

Richard Lugar, copresedintele Comitietului pentru Relatii Externe al Senatului american, i-a transmis ministrului de Externe Cristian Diaconescu mesaje incurajatoare privind includerea Romaniei in programul Visa Waiver.

Senatorul Richard Lugar i-a mai transmis ministrului roman, pe langa incurajarile privind Visa Waiver, si disponibilitatea de a crea o procedura prin care sa se amelioreze completarea corecta a formularelor de solicitare a vizei americane de catre romani, in conditiile in care cea mai mare problema in calea eliminarii vizelor este rata mare de respingere.

"Cred ca Romania a facut suficiente progrese sub aspectul reducerii substantiale a ratei de respingere a solicitarilor de vize, incat sa poata fi luata in considerare ...(includerea in program n.red.)", explicase seful diplomatiei romane inainte de vizita oficiala.

Diaconescu mai spusese ca exista posibilitatea ca SUA sa ridice vizele pentru cetatenii romani chiar pana la sfarsitul anului, avand in vedere ca rata de respingere a ajuns aproximativ la nivelul unor state ce au obtinut deja aceasta facilitate.

Pe de alta parte, Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) din Departamentul pentru Securitate Interna (DHS), explica recent pentru NewsIn ca perspectiva includerii Romaniei in acest program este tot mai indepartata.

SUA vor inaspri din luna iulie conditiile de intrare in Visa Waiver, scazand plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, conditie ce face ca tari ca Romania, cu o rata de respingere a vizelor de 25%, sa se califice si mai greu pentru acest program. La 30 septembrie 2008 (sfarsitul anului fiscal), rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani a fost de 25%, fata de 37% in septembrie 2007.

Cristian Diaconescu se afla, de miercuri, intr-o vizita la Washington, el declarand, inainte de plecarea sa, ca va urmari ca relatiile politice exceptionale dintre cele doua tari sa se concretizeze intr-o decizie privind includerea Romaniei in Visa Waiver.

Acest pas ar permite romanilor sa calatoreasca in America in scop turistic si de afaceri fara a mai necesita in prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Visa Waiver Romania, #Diaconescu viza SUA , #senator