Diaconescu: E nevoie de rata de respingere sub 8% sa scapam de viza SUA

Luni, 25 Mai 2009, ora 15:44
1186 citiri
Diaconescu: E nevoie de rata de respingere sub 8% sa scapam de viza SUA

Romania are in prezent o rata de respingere a cererilor de viza pentru Statele Unite de 20% si ar trebui sa aiba sub 7%-8% pentru a fi acceptata in programul Visa Waiver, a declarat ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

Intrebat ce lipseste Romaniei pentru a fi inclusa in programul american ce permite calatoriile fara vize in Statele Unite, Diaconescu s-a referit la aspectele tehnice.

Rata de respingere a Romaniei este "in jur de 20%, ar trebui sa fie sub 7%-8%", a spus Diaconescu, adaugand ca in ultimii ani rata de respingere a scazut, dar nu destul de rapid.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite, acesta fiind unul dintre criteriile care pun cele mai mari probleme Romaniei.

Din iulie insa, rata de respingere maxim acceptata urmeaza a fi modificata la 3%, ceea ce, potrivit oficialilor americani, va ingreuna si mai mult situatia tarilor care doresc sa fie incluse in program.

Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a necesita viza. Din octombrie 2009, in program au fost incluse Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Malta si Coreea de Sud, care aveau, toate, rate de respingere sub 10%, pragul de la acel moment.

La intoarcerea dintr-o vizita recenta in Statele Unite, ministrul de externe isi exprimase optimismul ca Romania ar putea fi inclusa in program chiar la sfarsitul acestui an, vorbind la acel moment de o rata de respingere de 25% si de o initiativa a MAE de a ajuta aplicantii sa completeze corect dosarele.

Consulul general al SUA la Bucuresti, James Gray, spune insa ca intrarea Romaniei in Visa Waiver va fi si mai dificila incepand cu 1 iulie, cand plafonul ratei de refuz in care trebuie sa se incadreze tara noastra va fi de 3%.

Romania depune eforturi de mai mult timp pentru a fi inclusa in Visa Waiver si a format la un moment dat, impreuna cu alte state est-europene care au aderat la UE in 2004, si o "Coalitie a vizelor".

Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Cristian Diaconescu, #rata respingere Romania, #Visa Waiver , #stiri Cristian Diaconescu
Comentarii
N
Nu trebuie sa-i mai atace nimeni ca-s deja in caca
rank 1
Avand in vedere ca americanii sunt pe cale de disparitie (vezi recesiunea si caderea-n tzeasta a dolarului)