Diaconescu: Pentru Caucaz si Balcani este necesara o abordare rationala

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 17:58
1100 citiri
Diaconescu: Pentru Caucaz si Balcani este necesara o abordare rationala
Sursa foto: Romania Libera

Problemele din Caucaz si Balcani pot fi solutionate printr-o abordare rationala, pragmatica si orientata catre obiective concrete, a declarat ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, in cadrul Conferintei pentru securitate de la Munchen.

Diaconescu, care s-a exprimat in cadrul panelului "Gestionarea instabilitatii in regiunea transcaucaziana si a Balcanilor de Vest", a subliniat ca, prin natura pozitionarii sale geografice, Romania este interesata de solutionarea problemelor din aceste zone, potrivit unui comunicat MAE. Mentinerea de facto a conflictelor inghetate genereaza instabilitate pentru intreaga comunitate internationala, a mai afirmat seful diplomatiei romane, citat de newsIn.

Ministrul roman a atras atentia ca in Balcanii de Vest exista inca probleme nerezolvate, desi ultimul summit NATO, desfasurat la Bucuresti, a aratat progrese ale stabilitatii, securitatii si dezvoltarii. "Cat de departe se va ajunge depinde de vointa politica. Este nevoie insa de proiecte politice, care sa fie sustinute de comunitatea internationala - in cazul acesta, UE si NATO", a adaugat ministrul roman de externe.

Cazul Kosovo este o tema dificila, a spus el. Romania este preocupata de respectarea prevederilor legislatiei internationale si de mentinerea stabilitatii in zona. Tarile vecine trebuie sa joace in continuare un rol important in regiune, iar UE, NATO si OSCE vor asigura in continuare un mediu stabil si sigur in regiune. Daca politica de extindere a UE va continua, viitorul tarilor din Balcanii de Vest va fi stabil.

"Romania sustine perspectiva europeana a tarilor din zona, inclusiv a Serbiei. Acest aspect priveste toate statele UE si necesita sprijin si asistenta pentru recunoasterea Serbiei ca membru al familiei noastre europene", a precizat ministrul roman de externe.

In acest context, ministrul roman de externe s-a intrebat de ce Republica Moldova nu ar trezi acelasi interes pentru UE ca si tarile din Balcani. In plus, ministrul roman a aratat ca o perspectiva clara pentru aspiratiile europene ale Turciei ar reprezenta o motivatie pentru statele din regiune, precum si o valoare adaugata pentru chiar procesul de extindere.

Perspectiva integrarii euro-atlantice joaca un rol catalizator pentru stabilitatea Balcanilor de Vest, realitate care nu se aplica insa conflictelor de lunga durata din Caucazul de Sud si nici Transnistriei, a spus Diaconescu, apreciind ca acestor conflicte le lipseste un proiect politic capabil sa genereze consens.

Lectiile invatate in ultimii ani arata ca de fiecare data cand se intampla ceva in regiune, comunitatea internationala devine brusc reactiva si nu proactiva, a spus ministrul Diaconescu, subliniind ca este nevoie de mai multa coerenta si de o politica europeana mai articulata, fie ca este vorba despre Parteneriatul Estic, Sinergia Marii Negre sau alte initiative.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Cristian Diaconescu Munchen, #conferinta abordare nationala, #conferinta securitate , #stiri Cristian Diaconescu