Diaconescu: Romania este de acord sa reprimeasca cetatenii condamnati (Video)

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:52
1373 citiri
Diaconescu: Romania este de acord sa reprimeasca cetatenii condamnati (Video)

Romania este de acord sa reprimeasca cetatenii romani condamnati in Italia, nu si pe cei suspectati de infractiuni si necondamnati inca, a declarat vineri ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, in cursul unei intalniri cu presa straina.

Seful diplomatiei romane a precizat ca 33 de romani urmeaza sa fie repatriati din Italia, relateaza agentia italiana de presa APCOM citata de Newsin.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a anuntat ca va merge luni in vizita oficiala, la Roma, dupa reuniunea sefilor diplomatiei UE care va avea loc la Bruxelles.

Vizita intervine intr-un moment in care relatiile dintre Romania si Italia s-au tensionat, in urma unei serii de infractiuni, inclusiv violuri, in care au fost implicati cetateni romani, atat ca autori, cat si ca victime.

Diaconescu declarase pentru cotidianul Gandul ca va avea o intalnire bilaterala cu Frattini sambata sau duminica, cu ocazia reuniunii ministrilor de externe din UE de la Bruxelles.

"Ii voi prezenta ministrului italian un dosar cu 22 de sesizari facute la Ambasada Romaniei in legatura cu agresiuni contra romanilor, nesolutionate de politie", a precizat Cristian Diaconescu. Sesizarile au fost inregistrate de la inceputul lunii februarie, la o linie speciala a ambasadei romanesti de la Roma.

Ministrul roman de externe a declarat in urma cu aproximativ o saptamana la Radio Romania Actualitati ca autoritatile italiene au adoptat o retorica agresiva, incitand la xenofobie, o atitudine care nu este una europeana, referindu-se la situatia comunitatii romanesti din Peninsula si la atitudinea Guvernului Berlusconi.

Aceste declaratii au fost preluate de intreaga presa din Peninsula, iar Ministerul italian de Externe l-a contactat pe ambasadorul roman in Italia, Razvan Rusu, pentru a exprima surprinderea autoritatilor italiene fata de aceste afirmatii.

In weekend, ministrul italian de interne Roberto Maroni acuza Bucurestiul ca nu respecta un acord bilateral semnat in 2003, care prevede sa primeasca in inchisorile sale cetatenii romani care savarsesc infractiuni in Italia".

"Consiliul Europei stabileste sa statele membre trebuie sa primeasca in inchisorile lor cetatenii lor inchisi in alte state, cu acordul detinutului sau in baza unui acord bilateral. Cel dintre Italia si Romania dateaza din 2003, dar ei (romanii - n.red.) nu l-au aplicat niciodata, in pofida sustinerii noastre pentru aderarea lor la Uniunea Europeana", a spus Maroni intr-un interviu acordat saptamanalului italian.

Intrebat daca nu pot fi luate masuri pentru ca Bucurestiul sa fie obligat sa respecte acest acord, ministrul italian a raspuns: "Nu vreau sa o fac, pentru ca riscam sa gasim din nou acei detinuti in Italia".

"Procedura prevede ca un nou proces sa aiba loc in Romania, care sa stabileasca daca am respectat regulile. Deci prefer sa ii tin in inchisori in loc sa ii repatriez cu forta. Resping acuzatiile Guvernului roman, le impartasesc ingrijorarea, dar ar putea face multe tinand cont de acord", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu, #romani repatriati Italia , #stiri Cristian Diaconescu