Diaconescu se razgandeste la Chisinau si sustine negocierile "5 plus 2" pentru Transnistria

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 15:34
1975 citiri
Diaconescu se razgandeste la Chisinau si sustine negocierile "5 plus 2" pentru Transnistria
Foto: qmagazine.ro

Romania sustine continuarea negocierilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean in formatul "5 plus 2" si nu face pozitie separata fata de UE, a declarat joi la Chisinau ministrul Cristian Diaconescu, revenind astfel asupra unor declaratii facute anterior la Bucuresti.

"Din punctul de vedere al Romaniei, in acest moment nu vrem o pozitie separata privind Transnistria, alta decat cea a Uniunii Europene. Aceasta atitudine a partii romane este in acest moment subliniata de toti partenerii care fac parte din formatul 5 plus 2", a declarat minstrul roman de externe, subliniind ca Romania este prezenta la negocieri prin UE.

"Orice solutie gasita trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova", a adaugat Diaconescu.

Andrei Stratan, ministrul moldovean de Externe, a precizat ca "nici Chisinaul nu intentioneaza sa modifice formatul 5 plus 2", fiiind excluse alte variante vehiculate in cursul anului 2008.

"Problema solutionarii conflictului transnistrean va fi regasita numai si numai la masa de negocieri in formatul 5 plus 2", a subliniat ministrul moldovean, dar a adaugat ca va continua si consultarile bilaterale, inclusiv cu Romania, care, potrivit acestuia, poate oferi un sprijin esential in acest sens.

Din formatul "5 plus 2" fac parte Republica Moldova si Transnistria ca parti implicate, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si UE si SUA ca observatori.

Romania a fost, intr-o forma sau alta, exclusa din formatul de negocieri pentru Transnistria, declarase vinerea trecuta, la TVR1, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, care a spus ca, in opinia sa, "Romania ar trebui sa fie direct implicata in proces", nu numai prin intermediul UE, rezonand astfel cu pozitia exprimata si de presedintele Traian Basescu.

Solutii pentru semnarea tratatelor romano-moldovene

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu si omologul sau moldovean, Andrei Stratan, au declarat la Chisinau ca exista perspective pentru a gasi o solutie pentru semnarea tratatelor romano-moldovene.

"In acest moment suntem in situatia de a putea evalua si finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales in ceea ce priveste cadrul juridic bilateral intre cele doua state.

Delegatiile noastre, echipele de negociatori, vor primi semnalul necesar pentru a analiza cat se poate de atent stadiul in care s-a ajuns pe aceste negocieri si care sunt oportunitatile pentru finalizarea cat mai rapida a negocierilor pe toate pachetele de negocieri", a declarat Diaconescu dupa intrevederea cu omologul sau Andrei Stratan, referindu-se la controversatele documente pe care Chisinaul le cere cu insistenta - Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontierele de stat.

"Cred si am speranta, intr-un spirit de buna-credinta, in scopul de a deservi interesul national al ambelor state, intr-un bun spirit de cooperare, asa cum a rezultat din discutiile din aceasta dimineata (joi - n.r.), ca vom gasi solutiile pentru problemele care inca sunt in discutie", a punctat Diaconescu.

Si ministrul moldovean de Externe a insistat asupra ideii ca in ultimii ani discutiile nu au stat pe loc.

"In ultimii ani discutiile nu au stagnat, au avut negocieri si consultari la Bucuresti si Chisinau. Au ramas foarte putine paranteze patrate (puncte de divergenta - n.r.) care mai trebuie indepartate", a spus Andrei Statan.

Cei doi ministri au dat semnale pozitive si in ceea ce priveste acordul de mic trafic, care ar permite cetatenilor din preajma granitei comune sa se deplaseze liber, fara a necesita vize.

"Echipele de negociatori sunt astazi pregatite pentru a relua discutiile pe acest subiect foarte, foarte important si suntem optimisti ca aceasta vizita se realizeaza la inceputul anului 2009 si mai avem inca timp destul, dar in acelasi timp nu prea mult, pentru ca problemele sunt foarte importante, sa gasim solutia si numitorul comun in ceea ce priveste aceste documente care sunt astazi pe ordinea de negocieri", a spus, destul de vag, totusi, vicepremierul Andrei Stratan.

Diaconescu a tinut sa mai faca o precizare importanta, anume ca autoritatile moldovene nu (mai) conditioneaza semnarea acordului de mic trafic de semnarea celorlalte doua tratate mentionate anterior.

"Din discutiile de astazi de la Chisinau, atat cu ministrul Stratan, cat si cu presedintele Voronin, nu am inteles ca ar exista vreo conditionalitate in acest sens.

Va asigur ca fiecare dintre state isi cunoaste interesele din acest punct de vedere si nu este dispus sa instaleze un blocaj pe o anumita conotatie de pe un document sau altul, pentru ca avem foarte multe proiecte comune. Cred ca de partea moldoveana exista disponibilitatea pentru a scoate din discutie elemente care ar putea impiedica aceste proiecte comune", a explicat minstrul roman.

Proiectele comune transfrontaliere la care s-au referit ministrii se refera la infrastructura, transport de energie si mediu.

Chisinaul e de acord cu deschiderea consulatelor la Cahul si Balti numai in sistem de reciprocitate.

Ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a anuntat joi, dupa intrevederea cu omologul roman Cristian Diaconescu, ca s-a discutat despre deschiderea unor consulate ale Romaniei la Cahul si Balti in sistem de reciprocitate cu deschiderea unor consulate moldovene la Iasi si Constanta.

"Am discutat cu omologul meu despre deschiderea unor consulate la Cahul si Balti, in sistem de reciprocitate cu deschiderea unor consulate la Iasi si Constanta", a declarat Stratan.

Ministrul i-a facut un repros voalat lui Diaconescu. "Ministrul va merge la Consulatul Romaniei si va vedea problemele cetatenilor moldoveni care stau prin preajma Consulatului pentru a astepta viza de intrare in tara vecina"

Diaconescu a recunoscut ca, din punct de vedere consular si juridic, sunt necesare schimbari pentru ambele parti. De asemenea, Romania este deschisa pentru o pozitie mai flexibila pentru rezolvarea problemelor consulare, a mai spus minstrul Diaconescu fara a da detalii.

Propunerea Chisinaului de a permite deschiderea a doua noi consulate ale Romaniei in sistem de reciprocitate a fost facuta in iulie anul trecut, cand fostul ministru de externe Lazar Comanescu a intreprins prima sa vizita in Republica Moldova.

Propunerea ca atare nu a fost adusa la cunostinta publicului in mod direct, prin declaratiile de presa din timpul vizitei, ci ulterior, prin intermediul unui comunicat de presa.

Autoritatile romane nu au oferit pana in prezent un raspuns transant la chestiunea deschiderii unui consulat moldovean la Constanta, sugerand ca nu ar fi de acord decat cu un consulat la Iasi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cristian Diaconescu, #tratat Romano Moldovean, #acord bilateral, #Ministerul de Externe , #stiri Cristian Diaconescu