Diaconescu: Si Basescu si Geoana au instincte de presedinte

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 22:45
1839 citiri
Diaconescu: Si Basescu si Geoana au instincte de presedinte
Foto: QMagazine

Actualul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune ca vrea un sef de stat mai prompt in ceea ce priveste raspunsul la situatiile ce se ivesc in politica externa si ca si Geoana si Basescu au instincte de presedinte.

"Pe acest domeniu al relatiilor internationale, avem nevoie de un presedinte cunoscator, profesionist si capabil sa interactioneze, sa relationeze. Sau, cum spunem noi in Ministerul de Externe, sa aiba instinct. E destul de personalizata decizia in acest moment la ministrii de Externe, la presedinti", a declarat Cristian Diaconescu, intr-un interviu acordat Cotidianul.

Diaconescu a declarat ca ii ofera tot sprijinul politic lui Mircea Geoana in cursa prezidentiala si adauga ca pregateste o vizita a liderului PSD la Washington, insa ca nu s-a stabilit inca un program concret.

Intrebat daca nu cumva relatiile sale partidul social-democrat s-au racit in ultima perioada, Cristian Diaconescu sustine ca a fost extrem de ocupat la Minister, insa ca nu crede ca si-a neglijat datoria de a apara interesele partidului.

"Poate in egala masura m-am indepartat de zona politica in general pentru ca, asa cum va spuneam, foarte multe elemente care tin de interesul national au trebuit sa fie implinite in aceasta perioada si mi s-a parut natural sa-mi dedic toate eforturile in acest sens, eforturi care in mod natural se intorc si in favoarea PSD, si in favoarea altora din mecanismul politic.

Pe de alta parte, mi-am reprezentat partidul in dialogul pe care l-am angajat bilateral, regional si multilateral. Si din acest punct de vedere cred ca mi-am indeplinit datoria si mandatul cu care am fost investit de catre PSD", declara Diaconescu pentru "Cotidianul".

Mai mult, Ministrul de Externe sustine ca nu exista tensiuni in ceea ce priveste pozitia presedintelui Basescu si cea a social-democratilor cu privire la politica externa, precizand ca nu au existat presiuni in acest sens.

In ceea ce priveste relatiile cu Republica Moldova, tensionate in ultima perioada, ministrul de Externe sustine ca Romania isi mentine pozitia, sprijinind demersurile europene ale Republicii Moldova si acceptand dialogul fara prejudecati.

"Romania va angaja dialogul cu guvernul liber ales al Republicii Moldova, recunoscand, in acest fel, dreptul democratic al cetatenilor acestei tari de a-si alege propriul mecanism de conducere, nu avem absolut nici un resentiment si nu pornim de la nici o anticipatie negativa din aceasta perspectiva, dar ne dorim un dialog cu un guvern care sa inteleaga sensul european.

Noi, in acest moment, propunem Republicii Moldova proiectul european ca singura varianta pentru relatii de buna vecinatate corespunzatoare", sustine Diaconescu, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Cristian Diaconescu, #Basescu Geoana presedinte, #instincte presedinte , #stiri Cristian Diaconescu