Diaconescu vede Romania ca un "postas onest" in Orientul Mijlociu

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 13:30
715 citiri
Diaconescu vede Romania ca un "postas onest" in Orientul Mijlociu

Romania are cu Iranul un palier de dialog mai avansat decat alte state si se ofera sa indeplineasca rolul de "postas onest" in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, afirma ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Seful MAE a declarat, miercuri, a declarat la Realitatea FM, ca niciun cetatean roman din Iran nu a solicitat, pana in prezent, asistenta consulara sau sprijin de vreun fel din partea autoritatilor romane.

Pe de alta parte, Diaconescu a evidentiat ca situatia din Iran este "extrem de preocupanta si trebuie urmarita cu extrem de multa atentie".

"Deocamdata, in calitate de stat membru al UE sunt o serie de demersuri la care Romania s-a asociat pentru a convinge autoritatile de la Teheran de faptul ca dialogul si asocierea la indeplinirea obligatiiilor internationale, mai ales in ceea ce priveste imbogatirea uraniului, reprezinta responsabilitati obligatorii", a spus ministrul, vorbind despre dosarul nuclear iranian.

Statele Unite si Occidentul in general suspecteaza Iranul ca incearca sa obtina arme nucleare, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatii pe care Teheranul le neaga. Iranul a continuat sa imbogateasca uraniu, care poate fi folosit atat in scopuri civile, cat si militare, in pofida mai multor rezolutii ONU care ii cer sa inceteze aceste activitati.

Diaconescu a repetat ca Romania are posibilitatetea sa isi asume un rol de intermediar in zona Orientului Mijlociu.

"Exista un palier de dialog cu autoritatile de la Teheran mult mai avansat decat cu alte state. Sigur, nu ne erijam noi in tara care ar putea sa rezolve o astfel de problema, dar in orice caz, rolul de postas onest in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, Romania il poate pune la dispozitie", spune ministrul Diaconescu.

De altfel, Diaconescu a avut miercuri o intrevedere cu secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdul Rahman Bin Hamad Al-Attiyah, care efectueaza o vizita oficiala in Romania.

Diaconescu si secretarul general au abordat si evolutiile recente din Orientul Mijlociu, Irak, Iran si criza economico-financiara internationala.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Diaconescu Romania Iran, #Romania Iran Occident , #stiri Cristian Diaconescu