Ziare.com

Diaconescu: Voronin nu poate afecta relatia Romaniei cu UE

Luni, 25 Mai 2009, ora 13:56

   

Diaconescu: Voronin nu poate afecta relatia Romaniei cu UE
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu poate face nimic care sa afecteze relatia Romaniei cu UE, a declarat luni ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

"Voronin nu poate face nimic care sa ne afecteze in relatia noastra cu UE, care nu e o institutie ce tuteleaza Romania. Vreau sa comunic ca fondurile stranse in UE pentru sprijinirea democratiei provin si din impozitele romanilor. Romania nu are de ce sa isi asume niciun fel de responsabilitate cu privire la situatia din Moldova", a declarat ministrul, in cadrul unei discutii live, pe videochat, la Realitatea TV.

Afirmatiile vin in conditiile in care presedintele Voronin s-a lansat din nou in acuzatii la adresa Romaniei, sustinand ca presedintele Traian Basescu este "un individ scapat de sub controlul Uniunii Europene" si a lansat un avertisment oficialilor europeni, sustinand ca este o situatie "periculoasa".

Ministrul de Externe a precizat ca, in cazul legii aprobate de Parlamentul roman prin care aproape un milion de cetateni moldoveni primesc cetatenia romana, este vorba despre o "reparatie" care aduce in UE cetateni extracomunitari din afara Romaniei. In opinia ministrului de Externe, "noi nu le acordam cetatenia, ci ei isi redobandesc cetatenia".

"Noul acord al UE cu R. Moldova va fi conditionat de ridicarea vizelor pentru cetatenii romani", sustine ministrul.

In privinta relatiei cu Italia, Diaconescu sustine ca relatiile s-au imbunatatit si ca in cateva saptamani ministrul de Externe italian Franco Frattini va efectua o vizita la Bucuresti.

"Cetatenii romani trebuie sa inteleaga ca statul va fi alaturi de ei, dar nu putem apara persoane care au facut infractiuni", a declarat Diaconescu.

Rusii au recunoscut existenta tezaurului romanesc

Ministrul de Externe a declarat ca a convenit cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, reluarea discutiilor bilaterale, sustinand ca oficialii rusi au recunoscut existenta tezaurului romanesc.

"Pentru recuperarea tezaurului din Rusia am constitutit o comisie compusa din reprezentanti ai statului si personalitati academice. Atunci autoritatile ruse au recunoscut pentru prima data ca tezaurul exista. In ultima perioada am convenit cu ministrul Lavrov reluarea intalnirilor bilaterale", a declarat Diaconescu.

(L.S.)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1804 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai..

iar recuperarea tezaurului? sa mai incercat odata,de fapt tot domnia voastra dar..fara succes

 

joc si teatru specific basescu

toata lumea stie de tezaur ca nu mai e de fapt returnat romaniei si toti presedintii au luat din el

"Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!" - Leonid Brejnev

Gravele erori ale guvernului liberal condus de Ion I.C. Bratianu, coruptia si o armata nepregatita - situatie in care generalul Berthelot ii caracterizeaza pe romani ca "admirabil de dezorganizati" -, la care se adauga si neindeplinirea promisiunilor aliate vor aduce Romania intr-o situatie disperata.

In noiembrie 1916, fortele Puterilor Centrale inainteaza, prin Valea Jiului si Oltenia, ajungand in Muntenia; in sud, trupele germano-bulgare au trecut Dunarea indreptandu-se catre Bucuresti. Ultima incercare romaneasca de rezistenta pe Neajlov esueaza.

Autoritatile se refugiaza in Moldova, mutand capitala tarii la Iasi; populatia Olteniei si Munteniei ii urmeaza, retragandu-se in conditii de infern, cum le caracterizeaza chiar I.G.Duca; la 23 noiembrie/ 6 decembrie 1916 Bucurestiul cade sub asediul trupelor Puterilor Centrale.

In Parlamentul refugiat la Iasi, in clipe de mare cumpana apentru o tara ce parea sortita disparitiei, ocupata si incoltita din toate partile, Nicolae Iorga a rostit cel mai frumos discurs din cariera sa politica, remintind cuvintele lui Petru Rares:
"Vom fi ce-am fost si mai mult decat atat".

Evacuarea tezaurului in URSS

In decembrie 1916, situatia era atat de tragica incat s-a pus problema evacuarii tezaurului Bancii Nationale in Rusia.
Existau alternative: transportul in Anglia, Suedia sau Norvegia, dar I.I.C.Bratianu a considerat ca ar fi fost interpretat ca un act de neincredere fata de marea putere de la rasarit, pe care o considera prietena si careia ii prevestea un viitor stralucit, desi germenii unei revolutii proletare erau de mult vizibili.

La 12 decembrie 1916, Consiliul de Ministri "gaseste ca este nevoie sa se puna in siguranta in Rusia tezaurul Bancii Nationale si aproba transportarea lui"; legea va fi votata si apoi promulgata la 24 decembrie.

Consiliul care a aprobat transportarea tezaurului in Rusia era format din: Ion I.C. Bratianu, Victor Antonescu, Vintila Bratianu, Al. Constantinescu, M. Perechide, C. I. Istrate, M.G. Cantacuzino, E. Costinescu, I.G.Duca, D. Greceanu, Take Ionescu si Gh. Marzescu. (p.26)

In ziua de 12/25 decembrie, in urma asigurarilor verbale ale generalului A. Mossoloff, ministrul Rusiei, si in prezenta acestuia si a reprezentantilor Bancii Nationale, incepe incarcarea tezaurului in gara Iasi, operatiune incheiata pe 14/27 decembrie; sunt umplute 17 vagoane. In final, se incheie un protocol, in 3 exemplare originale: unul pentru delegatul guvernului rus, unul pentru ministrul roman de finante, Victor Antonescu, si al treilea pentru delegatii Bancii Nationale.

 

Inventarul tezaurului:

La 21 decembrie 1916, tezaurul ajunge la Moscova, unde se va intocmi un protocol provizoriu de receptie a casetelor, care au fost depozitate in Palatul Armurelor din Kremlin intr-un compartiment de rezerva al Bancii de Stat din Moscova.
Dupa inventariere, care s-a terminat pe 4 februarie 1917, s-a incheiat un protocol definitiv, semnat pe 16 februarie 1917.
In final, compartimentul a fost sigilat.

Inventarul tezaurului:
Numar casete Continut Valoare totala in lei aur
111 Lire engleze 22.357.076,04
550 Coroane austriace 92.188.488,00
726 Marci germane 143.321.750,00
48 Lire otomane 8.604.996,82
7 Carolini (lei rom) 1.065.705,00
288 Napoleoni 46.117.140,00
3 Monede rusesti vechi si noi 471.384,20
1 Monede diferite 103.605,12
3 Lingouri de aur 337.247,80
1 Diferite valori 13.063,86
2 Bijuteriile M.S. Regina Maria 7.000.000,00
1740 Casete in valoare totala de lei aur 321.580.456,84

In 1917 va fi trimis al doilea transport cu valori ale Bancii Nationale a Romaniei; un tren de 24 de vagoane, continand 188 casete in valoare totala de 1.594.336.721,09 lei, a fost trimis pe 27 iulie 1917 la Moscova, desi izbucnise deja revolutia bolsevica.

Situatia finala a celor 2 transporturi ale tezaurului roman al Moscova:

Primul transport
1738 continand stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur 314.580.456,84

2 continand bijuteriile M.S. Regina Maria, lei aur 7.000.000,00

Al doilea transport

188 -continand aur efectiv din stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur
-continand arhiva Bancii Nationale a Romaniei, lei aur
-continand titluri, efecte, depozite si alte valori proprietatea Bancii Nationale, lei aur 374.523,57

500.000,00

1.593.762.197,52
1621 continand numerar, bijuterii, tablouri si alte diferite depozite facute Casei de Depuneri de particulari, institutii publice si private, lei aur 7.500.000.000,00

TOTAL
3549 continand valori in suma totala de lei aur 9.416.417.177,93

Printre valorile trimise in Rusia:

"... o parte din arhivele statului si ale ministerelor, acte orasenesti ale Brasovului, aduse la Bucuresti ca sa fie salvate, picturile lui Grigorescu si alte tablouri rare din pinacoteca statului si din muzeul Kalinderu,

...variatele gajuri ale Muntelui de Pietate, odoarele manastiresti din Moldova si Muntenia,

pretioasele colectiuni ale Academiei Romane, compuse din numeroase documente originale,

300 de pergamente cu peceti domnesti, 25 de volume-manuscripte romane si slavone,

cateva tablouri in ulei, de mare valoare - printre ele si portretui lui Avram lancu, facut dupa natura de pictorul Rosenthal -

unele raritati printre care si vestitele «Raspunsuri ale Mitropolitului Varlaam din 1645 la Catihismul calvinesc» - unicul exemplar cunoscut -

colectiunile de medalii si monezi vechi moldovenesti si muntenesti, stranse cu osardie de Dimitrie Sturdza,

precum si piesele rare ale muzeului nostril de Antichitati, cuprinzand si vestita Closca cu puii de aur, singura urma de trecere a gotilor pe la noi.

Valori incalculabile...

Tot ce era mai de pret, tot ce alcatuia o bogatie nobila si sfintita de veacuri in durerile neamului nostru,

toata auraria si argintaria lucrata cu ciocanul si batuta in nestimate

- faima manastirilor si a singuraticelor schituri -

...acele panaghiare ale lui Stefan cel Mare de la Manastirea Neamtului si

Evangheliile slavonesti ferecate in aur si-n argint din veacul XV si XVI;

Printre valorile trimise in Rusia:

...odoarele Brancovenesti ale Horezului si cele Cantacuzinesti de la Manastirea dintr-un Lemn;

...urmele pietatii batranilor voievozi si a stramosilor nostri -

care-si insemnau si in acest chip trecerea lor prin viata si care s-au pastrat sute de ani prin sfintele lacasuri,

ca niste moaste scumpe din trecutui zbuciumat al poporului romanesc...

Durerea noastra este insa cu deosebire mare, cand ne vin in minte odoarele lui Atanaric.

Tezaurul de la Pietroasa era citat, ca o podoaba a Romaniei, in toate manualele straine de arta veche, descris in amanuntime si ravnit de cele mai vestite muzee.

lar inscriptia gotica de pe veriga, scrisa cu caractere runice, a fost cetita cu emotie si talmacita in felurite chipuri de marii invatati ai lumii

o buna parte din tezaur fiind alcatuita din obiecte fara pret iar unele din odoarele manastiresti, cum sunt acele minunate Evanghelii de la Neamt, chivotele si epitrahilul de la Bistrita si

toate darurile lui Vasile Lupu si ale sotiei sale, Tudosca, de la biserica Trei-lerarhi din lasi,

intre care si acea minune de Evanghelie scrisa de Isidor din Badauti,

apoi monezile si medaliile vechi romanesti ale Academiei si comorile de la Pietroasa,

fiind unice, nu se pot plati cu tot aurul lumii."

(Mihail Gr. Romascanu, "Tezaurul roman de la Moscova", Ed. Saeculum, Bucuresti, 2000, pg. 43-44 apud: D.D. Patrascanu,In fata natiunii, p.9 si urm. Edit. H.Steinberg &Fiul, Bucuresti, 1925)

"Cand a venit panica si au inceput sa se strange, cu infrigurare, toate bogatiile tarii romanesti, spre a fi trimise la Moscova, un singur om n-a voit sa cedeze valorile ce le avea sub privegherea sa:

staretul manastirii Secul, din judetul Neamtului.

Asa au fost scapate de la pieire odoarele acestei frumoase manastiri,

intre care si acel vestit aer al lui Nestor Ureche,

mare vornic al Tarii de Jos si al sotiei sale Mitrofana, din 1608 «in zilele blagoslovitului Voievod, Simion Movila».

Numele staretului care a vazut limpede si nu a avut incredere in Rusia tarista, opunandu-se cu hotarare...
ca sa predea odoarele manastirii, este protosinghelul llarion Balaita".

"Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!" - Leonid Brejnev

"Tezaur, ce Tezar?"
"Basarabia, care Basarabia?"

Alexandru Barladeanu** povesteste ca in 1965, dupa venirea la putere a lui Ceausescu, o delegatie de partid va face o vizita la Moscova, unde va expune delegatiei condusa de Brejnev, pe langa problema Conventiei Dunarii si a arhivei PCR aflata la Moscova, si cea a tezaurului roman.

Cand Alexandru Barladeanu a inceput sa vorbeasca de problema tezaurului, reactia sovietica a fost: "Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!" . Atunci, delegatia romana a dat la iveala un volum de scrieri ale lui Lenin, in care era publicata telegrama prin care la 26 ianuarie 1918 Lenin proclama confiscarea Tezaurului roman.

Deruta sovieticilor a fost totala; cand Barladeanu a adaugat ca Lenin a luat masura din cauza neintelegerilor cu Romania privind Basarabia, Kosighin l-a intrerupt enervat: "Basarabia, care Basarabia? Noi nu cunoastem acest termen!... Noi cunostem Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, cunostem poporul moldovenesc pe care il stimam si-l iubim, dar nu cunoastem cuvantul Basarabia". La care Barladeanu a replicat: " Poate ca asa este. Lenin, insa, folosea acest cavant".

Brejnev va suspenda sedinta, pentru documentare, dupa care a venit cu un raspuns, pe care l-a citit: ideea era ca romanii puneau in discutie o problema veche de 50 ani, care se referea la socoteli intre Rusia tarista si Romania regala. Acum insa discutiile se poarta intre doua state socialiste, cu relatii fratesti, tovarasesti, trecute prin durerile razboiului si care au gasit ca trebuie stinse toate neplacerile, educandu-si "popoarele in spiritul respectului reciproc, respect fata de prietenia noastra". "Neplacerile" de care amintea Brejnev erau de fapt intrebarea "ce-ati cautat la Stalingrad?"

Recunoaste ca au gasit documente referitoare la niste casete cu tezaur, dar dupa inlaturarea tarismului acestea au cazut in mana guvernului provizoriu si de atunci nu s-a mai stiut nimic.

Alba-Neagra !

Rusii au trecut prin revlutia bolsevica in urma carea nu a mai ramas nimic nevandalizat. Ce nu sa putut fura ? Doar obiectele precum Closca cu Puii de Aur,care trecind din mina in mina a fost partial gasita si returnata.
Lazile cu bani,aurul, s-au pierdut in invalmaseala generala. Apoi a venit contrarevolutia si al doilea razboi mondial care a imprastiat si ultimele ramasite de aur ale Rusiei si bineinteles si ce fusese a nostru.
Ei bine domnilor,Tezaurul nu mai exista demult dar Rusia ar trebui sa restitue contravaloarea lui fiind doar un depozitar.
Problema este ca in acest moment Rusia ar putea esalona restituirea pe termen lung ,dar politicienii nostri si-au luat-o in cap intrind in UE si NATO devenind o amenintare fostei URSS.
In plus,Basescu sa aliniat cu trimbite si zurgalai AXEI Bucuresti-Londra-WG. A decretat Marea Neagra lac European. Atunci cind Putin a incercat sa atraga Bucurestiul de partea Rusiei in cinflictul cu Ucraina ( vezi razboiul gazelor )Basescu sa urcat pe caii albi ai UE, si a persiflat puterea de la rasarit. Criza economica este in floare si Ucraina delasata de UE.
Moldova cu comunistii lui Voronin sint sub comanda ruseasca. Ucraina impinge trupe in sudul Moldovei si ne da cu flit pe Bistroe. Rusii vor ajunge sa inchee o conventie ca si in Abhkazia si Ossetia tragind tunurile pina pe Prut daca intre timp Moldovenii nu vor revendica TOATA MOLDOVA pina la Siret ( ceea ce nu este exclus ).
Ce vor face UE in acest caz ? Ceea ce a facut si in urma conflictului Gruzin,adica numai BULBUCI.Asa ne putem trezi cu trupele si bazele rusesti de la Vadu Siret pina la Galati cu Suceava capitala a Moldovei reintregite. Vi se pare imposibil ? Istoria a vazut lucruri si mai bizare. Nu uitati. Cine este de vina pentru situatia creata ? Marii politicieni romini care nu au inteles ca ,camasa ( rusa ) este mai aproape de corp decit cojocul ( american ).
Lumea este pe calea transformarii radicale,o lume multipolara cu Rusia si China bine infipte in decor.
Noi am mizat pe pe America si am pierdut,Europa face doar Hopa ! Hopa ! precum Penelopa asteptind-ul pe Ulise.
Si acum ne trezim sa cerem ce de drept este al nostru,dar intr-un moment nepotrivit si cu un guvern de PACALICI. Pacat de domnul Diaconescu,care este un bun ministru de externe,dar in spatele caruia se afla Marinarul care deja se vedea comandantul flotei din Marea Neagra privind prin ochean baza ruseasca de la Sevastopol !!!

 

aurul regal a fost furat de romani nu de rusi pana la urma dintre care si iliescu sau basescu

daca s-ar intoarce tezaurul care a mai ramas putin familia regala are proprietatea deci i se cuvine nu statului de asta statul se joaca de 50 de ani vrem tezaurul, nu vrem tezaurul

RUSII SUNT HOTI SI MINCINOSI.

DVS. DOMNULE MINISTRU incercati sa duelati cu.......FLORETA. DAR SA STITI ca RUSII[-in toata existenta lor]-nu au tinut cont decat de.......FORTA.

 

bravo diaconescule

aparati fara frica interesele romaniei vrem ce al nostru de drept ,tezaurul ,si redobindirea cetateniei pt romani din basarabia si bucovina de nord TRAIASCA ROMANIA MARE SI NEAMUL ROMANESC

 

Dle COSTEL ! Bietul "Diaconel"

se c.... pe ...el ! Spune ceeace ...i-s-a ordonat sa ...declare !
Francezii - care mai detineau acele Documente - au fost DESPAGUBITI pentru niste HIRTII (actiuni) a caror valoare a devenit caducà la venirea la putere a celor mai Mari Asasini _ Comunistii !!!
Noua rusii ne vor da ce-atirnà ! Nu avem Arma atomica, nu avem produse care sa-i intereseze, etc!
In schimb avem ceeace rusii spun de noi : "nu avem noi, rusii, atitea TOPOARE cite COZI ne pot furniza Romanii!!!"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor