Editorial: Un nimic romano-italian

Autor:
Marti, 24 Februarie 2009, ora 12:00
1186 citiri
Editorial: Un nimic romano-italian

Scurta intalnire cu presa a ministrilor Cristian Diaconescu si Franco Frattini a fost ca o frectie la un picior de lemn, iar daca in cadrul discutiilor ochi in ochi s-au purtat aceleasi ostilitati de catifea, pot sa conchid fara sa clipesc ca relatia dintre cele doua tari n-a avansat deloc.

Eu nu sunt suficient de optimist incat sa spun, ca altii, ca tot e bine ca s-au intalnit, ca de-acum relatiile vor tasni pe orbita, bazandu-ma doar pe schimbul de politeturi dintre cei doi diplomati, de parca ar fi fost la o seara de poezie.

Dar sunt suficient de iritat de tot scandalul incat sa pretind ca omul care reprezinta raul, ramul peste tot in lume sa-mi dea satisfactie, si sa imi spuna ca a trantit pe masa omologului sau dosarele unor nefericiti agresati de italieni pe considerente de rasa, ale caror plangeri s-au ratacit.

Ce-i drept, nici jurnalistii romani nu l-au ajutat pe Diaconescu sa urce pe cal, irosind cele doua intrebari permise lor cu probleme sterile - daca exista niste planuri pe termen lung, sau cum devine chestiunea cu libera circulatie, cand de fapt ne aflam in fata altor institutii juridice, caracteristice domeniului penal, unde legile sunt mai simple, si peste tot aceleasi: baga unul cutitul in tine, il pui in zeghe.

Noroc ca la dezbaterea organizata de Mihai Tatulici la Roma au participat si jurnalisti italieni - ai nostri au considerat ca e lipsit de bun simt sa incerci sa ii zgandari pe oameni la ei acasa cand ai ditamai cocoasa -, si astfel am aflat din gura lor care e problema in Peninsula: lipsa de fermitate a legilor, delasarea autoritatilor, eliberari pentru buna purtare, procese care dureaza nepermis pentru un stat unde nu mai exista monitorizari pe Justitie, pedepse optimiste.

Spre deosebire de noi, statul gingas si debil, cum bine a remarcat Adrian Ursu, care spera sa invete de la un frate mai mare cum devine chestiunea cu respectarea legilor, dar care s-a trezit cu dascali ale caror moliciuni le descoperim in fiecare zi, cu obida.

N-am invatat nimic de la cei doi ministri, dar am remarcat, in ciuda dulcegariilor reciproce, ca dupa introducere, fiecare a incercat sa-si marcheze teritoriul. Frattini a trasat sarcini: sa punem cate-un politist dupa fiecare tip iesit din peniteciarele italiene si trimis acasa, sa sunam la Roma spre a avertiza ca omul a urcat in autocar si isi reia obiceiurile, apoi sa le luam condamnatii de pe cap (in virtutea unui acord semnat inainte ca Romania sa devina membra UE, in prezenta altor reguli - nota bene).

Iar Diaconescu a subliniat ca odata cu aderarea am adoptat legislatia privind libera circulatie, deci jos labele! - facandu-se si el ca uita ca suntem in domeniul penal.

As fi dorit sa aud din gura ministrului nostru ce-a spus Emil Hurezeanu, parca, si anume ca alte tari, la fel de latine, dar mai putin muzicale, au rezolvat in mare problema infractionalitatii mai adanci in sanul comunitatilor de tigani apeland la bani europeni. Dar diplomatii nu vorbesc uneori pe limba noastra.

Iar pentru ce as dori sa aud, mai astept, deoarece solutia la imaginea dezastruoasa a romanilor din Italia a fost pronuntata tot in emisiunea lui Tatulici. De unul de-al nostru, stabilit in Italia: romanii nu isi fac auzita vocea, valorile, nu organizeaza actiuni in cadrul carora sa arate: "uite, astia suntem de fapt!".

Iar aici, spre deosebire de o problema pe care Europa o redescopera uimita, mingea e la noi. Numa ca ma tem sa nu spargem vreun geam.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
În ultimii trei ani, sumele de bani trimise în țară de românii din Italia au început să scadă. Tendința a început în 2021, iar cifrele publicate de Banca Națională din Italia arată o...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#romani Italia, #Cristian Diaconescu Italia, #relatie Romania Italia , #stiri Cristian Diaconescu
Comentarii