Romania nu recunoaste Kosovo, in pofida recomandarii PE

Marti, 10 Februarie 2009, ora 20:10
1895 citiri
Romania nu recunoaste Kosovo, in pofida recomandarii PE

Romania a luat act de recomandarea PE prin care statele UE care nu au recunoscut Kosovo erau incurajate sa faca acest lucuru, dar Bucurestiul isi mentine pozitia de nerecunoastere a acestui demers unilateral.

Ministrul afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, convocat marti de Comisa pentru politica externa din Camera Deputatilor, a declarat ca rezolutia adoptata de legislativul european nu genereaza obligatii juridice pentru statele UE, arata NewsIn.

"Am luat act de rezolutia adoptata de Parlamentul European adresata statelor Uniunii Europene care nu au recunoscut independenta Kosovo, fiind incurajate sa faca acest lucru. Aceasta rezolutie are caracter de recomandare si nu contine o solicitare expresa de a recunoaste statutul provinciei Kosovo si nu genereaza obligatii statelor membre UE", a explicat seful diplomatiei romane.

"Pozitia Romaniei, ca de altfel si cea a Spaniei si a Greciei a fost exprimata in Parlamentul European si ramane aceeasi, de nerecunoastere a independentei Kosovo", a reiterat ministrul Cristian Diaconescu, reamintind, in acest context, ca Serbia a sesizat Curtea Internationala de Justitie cu privire la actul unilateral al Kosovo.

"Romania asteapta o hotarare a Curtii Internationale de Jusitie in legatura cu aspectul juridic al declaratiei unilaterale de independenta a provinciei Kosovo", a mai spus Diaconescu.

Intrebat daca Romania ar putea acorda statutul de refugiat unor persoane din Kosovo, in conditiile in care ar exista aproximativ 200 kosovari la centrul din Timisoara, Diaconescu a aratat ca aceasta chestiune nu tine de competenta Ministerului de Externe, ci de cea a Ministerului Administratiei si Internelor. Ministrul a mai adaugat ca Romania nu recunoaste actele emise de autoritatile kosovare.

Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie 2008, iar 54 de tari din lume, printre care Statele Unite si majoritatea membrelor UE, au recunoscut-o deja. Dintre cele 27 state membre UE, 22 au recunoscut deja independenta Kosovo, dar Cipru, Spania, Grecia, Slovacia si Romania refuza sa faca celasi lucru, fie din solidaritate cu Serbia, fie pentru ca nu vor sa creeze un precedent, avand in vedere ca pe teritoriul lor exista riscuri de secesiune.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Diaconescu, #Romania independenta Kosovo , #stiri Cristian Diaconescu