Scheffer, in vizita la Bucuresti la cinci ani de la aderarea la NATO

Luni, 23 Februarie 2009, ora 20:34
516 citiri
Scheffer, in vizita la Bucuresti la cinci ani de la aderarea la NATO
Foto: AP

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu l-a invitat luni pe secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer la Bucuresti, cu ocazia a implinirii, la 30 martie 2009, a cinci ani de la aderarea Romaniei la NATO, iar invitatia a fost acceptata de inaltul reprezentant al Aliantei.

Cristian Diaconescu s-a intalnit, luni, cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu ocazia unei vizite intreprinse la cartierul general al NATO, anunta Ministerul roman de Externe.

Vizita lui Diaconescu intervine intr-un moment important pentru pregatirea deciziilor reuniunii ministrilor de Externe din statele NATO, care va avea loc la 5 martie, la Bruxelles, si ale summitului aniversar al NATO de la Starsbourg-Kehl, din 3-4 aprilie.

Cei doi oficiali au vorbit despre operatiunea ISAF din Afganistan, cooperarea NATO-UE, extinderea NATO, politica de parteneriate a Aliantei, problematica regionala (cu referire la regiunea Marii Negre si a Balcanilor de Vest), scutul antiracheta si securitatea energetica.

"Dezvoltarile din vecinatatea Romaniei si a NATO in acelasi timp, Balcanii de Vest si regiunea extinsa a Marii Negre ne preocupa in cel mai inalt nivel. Romania actioneaza cu prioritate pentru sporirea profilului Aliantei in raport cu aceste regiuni si pentru ancorarea statelor din zona la comunitatea euroatlantica", a spus seful diplomatiei romane.

Ministrul roman a reafirmat sprijinul Romaniei pentru aspiratiile Ucrainei si ale Georgiei de aderare la NATO, subliniind necesitatea indeplinirii de catre acestea a standardelor si a criteriilor de performanta ale Aliantei. Diaconescu a evidentiat, totodata, disponibilitatea Romaniei de a oferi asistenta in procesul complex de reforma pe care cele doua state trebuie sa il parcurga in plan intern.

In legatura cu reforma structurilor de conducere NATO, Diaconescu a subliniat necesitatea promovarii principiului rotatiei pentru ocuparea functiilor de conducere din cadrul Aliantei si a mentinerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie.

Cristian Diaconescu i-a adresat lui Scheffer o invitatie de a vizita Romania, in contextul evenimentelor organizate de autoritatile romane dedicate sarbatoririi a cinci ani de la aderare, invitatie care a fost acceptata de reprezentantul Aliantei. La 30 martie 2009 se implinesc cinci ani de la momentul care a marcat intrarea Romaniei in NATO.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#secretar general NATO, #intrare Romania NATO, #Scheffer Diaconescu Romania , #stiri Cristian Diaconescu