Diaconescu, despre Schengen, vize pentru SUA si schimbarea premierului - Interviu (III)

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 08:55
4951 citiri
Diaconescu, despre Schengen, vize pentru SUA si schimbarea premierului - Interviu (III)
Foto: Ziare.com

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a vorbit, in a treia parte a interviului pentru Ziare.com, despre incercarea Romaniei de a adera la Spatiul Schengen, politica externa, radicalizarea retoricii Opozitiei si o eventuala schimbare de premier.

Presedintele de onoare al UNPR crede ca am putea adera complet in acest an la Schengen, dar numai in cazul in care vom face un "efort national" in aceasta directie.

Cristian Diaconescu, despre UNPR, saraci si ce pericol ne pandeste dinspre UE - Interviu Ziare.com (I)

Diaconescu, despre greselile Puterii, confiscarea averilor si adevarata problema a justitiei - Interviu Ziare.com (II)

Referindu-se la Opozitie, senatorul a spus ca aceasta isi va radicaliza si mai mult mesajul in perioada urmatoare, pe masura ce se apropie alegerile.

Liderul UNPR a vorbit si despre relatiile cu SUA, spunand ca vizele nu vor fi ridicate in conditiile in care avem fraude informatice de asemenea dimensiuni.

Diaconescu a mai spus ca, in 2012, actuala Putere se va confrunta cu un val de populism, dar ca, daca isi va pastra mesajul, va avea succes in alegerile din acel an. In opinia lui, o schimbare de premier s-ar putea realiza, dar numai daca nu pericliteaza stabilitatea politica a tarii.

Urmareste mai jos partea a treia a interviului cu vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu:

Referitor la justitie si Spatiul Schengen, care evident sunt legate, credeti ca putem face ceva semnificativ pentru a avea o aderare totala in acest an, nu una partiala, cum e probabil?

Mi s-ar parea natural sa avem o aderare totala, nu una partiala. Institutiile statului roman care au competente fac tot ce e omeneste posibil. Am inteles de la experti si grupul SCHE-EVAL ca din punct de vedere tehnic suntem in regula. In al treilea rand, se leaga MCV cu decizia privind acordul Schengen. Sigur ca aceasta relationare ne nemultumeste, fiind doua domenii diferite, dar trebuie s-o luam ca atare. In acest moment, vectorul politic si al relatiei cu unele state europene e mai important decat cel tehnic. Sigur ca demersurile de politica externa trebuie accelerate.

Pe de alta parte, trebuie sa constientizam ca am intrat in UE cu acest asterix - Mecanismul de Cooperare si Verificare. Nu cred ca ne permitem ca acest mecanism sa mai ramana viabil in Romania. Trebuie facute eforturi, mai ales in domeniul justiei. Sigur, s-au facut pasi foarte seriosi, dar trebuie ca acest asterix sa fie inlaturat. E nevoie de un efort institutional national.

Se poate face?

Categoric, se poate, imbinand mai multe categorii de masuri.

Ce-l impiedica?

Poate nu am constientizat, si ma refer la sistemul judiciar in primul rand, in ce masura se pot prejudicia masurile fundamentale in ceea ce priveste Romania. Nu e vorba numai de explicare, e nevoie chiar de o strategie nationala pe care toata lumea trebuie sa o respecte.

Vedeti ca probabila o aderare partiala?

Probabila, daca nu facem eforturi. Dupa parerea mea, s-ar putea accelera. Chiar daca s-ar pune problema unei aderari partiale.

Am vazut unele reactii informale ale Rusiei, ce spuneti despre modul in care le-au facut?

La o evaluare succinta, relatiile cu Federatia Rusa sunt bune economic, foarte bune din punct de strategic, ma refer la cooperarea la Marea Neagra, la lupta cu terorismul, sunt si acestea repere ale unei relatii. Apar pusee retorice legate de trecutul mai mult sau mai putin apropiat al celor doua tari. E foarte dificil sa gasim rapid formule de compromis, o citire a istoriei celor doua state, dar cred ca temele la zi nu ar trebui afectate. Am putea convietui si avand obiective comune, lasand istoricilor sa defineasca momentele din trecut.

Nu mi s-a parut normala retorica mai mult sau mai putin oficializata in ceea ce-l priveste pe seful statului, aici sunt niste reguli si niste limite. S-au incalcat regulile, adresari de acest gen pentru seful unui stat nu mi s-a parut normala, dar lucrurile pot sa mearga inainte.

Ce parere aveti despre faptul ca presedintele Traian Basescu nu s-a intalnit cu presedintele american Barack Obama, nu mai exista aceeasi apropiere precum pe vremea lui George W. Bush?

In primul rand, vreau sa spun ca scutul antiracheta e un proiect strategic foarte important al Aliantei Nord-Atlantice, sprijinit de Statele Unite si Romania, iar cooperarea romano-americana a fost pivotala, din acest punct de vedere. America este partenerul de nadejde pe care il are Romania si, sigur, acest parteneriat poate fi dinamizat si concretizat prin intalniri la cel mai inalt nivel. Cred, pe o perioada scurta de timp, ca acest contact se va realiza. Dar nu as pune chiar toate accentele pe o astfel de intalnire. Iata, stiu, romanii sunt extrem de interesati de ridicarea sistemului de vize, de Visa Waiver, dar, atat timp cat identifici retele care fraudeaza cibernetic cu peste 20 de milioane de dolari cetateni americani, te indepartezi foarte serios de un astfel de deziderat, iar un astfel de handicap intr-o relatie bilaterala nu poate fi foarte rapid complinit prin niciun fel de vizite si contacte, chiar daca sunt la cel mai inalt nivel.

Trecand la alt capitol, ce parere aveti despre radicalizarea limbajului Opozitiei si ce parere aveti de modul in care a evoluat PSD la acest capitol de la momentul in care ati plecat din acest partid?

E un foarte accentuat exercitiu retoric care lasa foarte putin loc unei dezbateri de profunzime, dar, cred ca pe undeva, romanii ar dori ca, dincolo de scandalul public uneori coborat in zone cat se poate de joase, sa perceapa si aspectele de substanta, daca exista, si oamenii de stat cu profunzime politica, daca exista. Faptul ca, noua ca si public, nu ni se ofera aceasta expresie politica, e o pierdere pentru Romania si pentru democratie, in ansamblu. Sigur, intr-un moment critic economic, mai ales cum a fost in 2010, si in conditiile luarii unor masuri de austeritate, poate, pe o anumita logica politica joasa, sa ai impresia ca e momentul tau prielnic si poti exploata orice nemultumire populara si a o transforma intr-un beneficiu politic si acest lucru s-a intamplat in 2010. Ceea ce o serie de partide au sperat dar nu s-a realizat a fost si concretizarea nemultumirii printr-o atitudine de strada cat se poate de agresiva. Pe mine m-a pus pe ganduri, nu atat o retorica de un anumit fel, care spune ceva de calitatea celor care o folosesc, dar o anumita incitare la violenta mi s-a parut stranie.

Cineva imi va spune "asta e politica". Nu, nu asta inseamna politica. Politica e altceva. E ce se face in campania electorala din statele nordice, unde singura diferenta e de un singur proiect.

Folosirea invectivelor il degradeaza pe politician, iar primii care reactioneaza nu sunt ceilalti politicieni, ci societatea. O astfel de retorica te scoate din politica in lumea civilizata din care vrem si noi sa facem parte.

Vin alegerile din 2012, se va putea innoi actuala Putere astfel incat sa aiba succes, mai poate face acest lucru?

Actuala Putere va avea o mare dilema pana in 2012 - pe de o parte, pentru ca va trebui sa duca pana la capat proiectele de stabilizare si relansare, iar pe de alta parte, va fi pus in situatia de a se va confrunta cu un populism care va deveni tot mai agresiv. Din aceasta perspectiva, in absenta unor oameni deosebit de capabili, care sa reuseasca si sa duca proiectele economice pana la capat, dar in acelasi timp, sa le si comunice, va avea probleme. Dar, daca reusesc sa-si pastreze mesajul, sunt absolut convins ca cetatenii sunt mult mai pragmatici si mai realisti decat ii cred partidele din Opozitie.

Credeti ca sansele actualei puteri de a avea succes in alegerile din 2012 depind si de o schimbare in fruntea Guvernului, de o schimbare de premier?

As vedea aceasta problema cu mare atentie, avand in vedere majoritatile extrem de fragile, pentru ca se poate genera un proces de instabilitate politica accentuata. Asta nu inseamna ca nu se poate face. Se poate, intr-o democratie normala. Dar trebuie facuta cu foarte mare atentie, stiind foarte bine ce se pune in loc si nu ma refer doar la premier, in general, la orice constructie politica executiva, ar putea fi utila numai daca devine operationala imediat. Nu ne putem permite momente de repaos.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Diaconescu Ponta, #Cristian Diaconescu Schengen, #Cristian Diaconescu guvernare , #UNPR