Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Hexi Pharma a primit fonduri europene pentru modernizare si extindere - cum comenteaza ministrul MFE

Luni, 16 Mai 2016, ora 12:22
6733 citiri
Hexi Pharma a primit fonduri europene pentru modernizare si extindere - cum comenteaza ministrul MFE
Foto: Arhiva Facebook/Hexi Pharma Co

Hexi Pharma, compania implicata in scandalul dezinfectantilor din spitale, a primit fonduri europene pentru a-si moderniza si extinde productia.

Hexi Pharma Co. SRL, detinuta de omul de afaceri Dan Alexandru Condrea (93,75%) si Uliana Ochinciuc (6,25%), a primit intre anii 2013 si 2015 fonduri europene si de la stat de aproape 600.000 de lei, adica peste 130.000 de euro si urma ca prin acest proiect sa-si majoreze productia de dezinfectanti de la 17,3 tone pe luna la 21,3 tone pe luna, arata Hotnews. Proiectul european era derulat in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice.

Firma descria in documentatia depusa pentru dosarul de fonduri europene o serie intreaga de proceduri prin care tinea sub control concentratia si calitatea dezinfectantilor, valorile fiind inregistrate in dosare si pe un computer.

In prezentarea proiectului sau, compania nota ca obiectivul activitatii Hexi Pharma este de a prepara, ambala, depozita (in scopul livrarii) produse antiseptice si dezinfectante (flux forme dozate lichide) si pastile clorigene (flux forme dozate solide).

Reprezentantii firmei mai spuneau ca materiile prime livrate de furnizori sau producatori sunt insotite de buletine de analiza, in care sunt specificate intervale destul de mari ale parametrilor chimici si fizici, nu valori fixe.

"Toate masuratorile si analizele facute cu ajutorul aparaturii de control (atat materiei prime cat si produselor semifinite si finite) sunt printate si/sau inregistrate/ monitorizate pe un PC cu softuri speciale.

Toate procesele tehologice se monitorizeaza si se inregistreaza in dosarul de lotal fiecarui produs, realizat conform normelor GMP (Good manufacturing of pharmaceuticals), care contine mai multe capitole, in functie de produsul preparat si tehnologia necesara.

Dosarul de lot este intocmit de inginerul tehnolog si cuprinde detaliat fiecare etapa a procesului tehnologic (de la primirea materiei prime pana la depozitare), acesta ajutand la verificarea cantitatii, calitatii si trasabilitatii, conform normelor Uniunii Europene si a Standardelor ISO in vigoare", se mai arata in documentatia depusa.

De asemenea, in respectivele documente, compania a notat ca 90% dintre clientii sai erau spitale de stat, dar si ca a livrat in scoli si gradinite substante dezinfectante si pentru prevenirea raspandirii gripei porcine, in anul 2009.

"Hexi Pharma foloseste substanta activa dezinfectanta cea mai puternica din Romania. Ca putere de actiune, produsele Hexi sunt cele mai puternice. Substantele active sunt achizitionate de la cei mai prestigiosi producatori din lume", mai nota compania in 2013.

Scandalul dezinfectantilor: Produsele Hexi Pharma au ajuns si peste granita (Video)

Reactia ministrului Fondurilor Europene

Dupa publicarea documentelor, a venit o reactie si de la ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

"Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia presei intreaga documentatie a proiectelor. Am invitat ziaristii interesati sa studieze materialele si ma bucur ca au suscitat interes. Au fost doi ziaristi care au cerut sa studieze dosarul, care ramane la dispozitia celor interesati.

Ministerul Fondurilor Europene ramane un partener al tuturor celor interesati de transparenta. Controlul pe care l-am cerut Corpului de Control al ministerului continua si va urmari implementarea de facto a ce s-a promis in proiect, astept si alte concluzii", a declarat ministrul Cristian Ghinea pentru Ziare.com.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Hexi Pharma fonduri europene, #Hexi Pharma ministerul Fondurilor Europene, #Hexi Pharma dezinfectanti , #ministru Fonduri Europene