Mesaj din Guvern pentru candidatii la Primaria Capitalei: Bucurestiul poate pierde 107 milioane de euro. Faceti ceva!

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 19:58
2640 citiri
Mesaj din Guvern pentru candidatii la Primaria Capitalei: Bucurestiul poate pierde 107 milioane de euro. Faceti ceva!
Foto: Ziare.com

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a facut un apel catre candidatii la Primaria Captialei sa aiba in vedere faptul ca Bucurestiul poate pierde 187 de milioane de euro din fonduri europene, daca nu e pus la punct urgent un proiect pentru reabilitarea retelei de termoficare.

"Dat fiind faptul ca fondurile europene pentru reteaua de termoficare au fost un subiect vehiculat in cursa electorala pentru Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), data fiind importanta strategica a utilizarii banilor europeni pentru dezvoltarea Romaniei, Ministerul Fondurilor Europene lanseaza urmatorul apel la actiune imediata catre viitorii administratori ai Capitalei Romaniei:

Bucurestiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeana, daca pana in iunie 2017, viitorul primar general si echipa acestuia nu demareaza de urgenta un proiect de investitii pentru reabilitarea retelelor de transport si de distributie a agentului termic", se arata in scrisoarea deschisa a ministerului Fondurilor Europene (MFE) catre candidatii la Primaria Capitalei.

Ghinea atrage atentia asupra principalei probleme pe care reteaua o are si care ii costa scump pe bucuresteni: "pierderile pe retea, care se ridica la aproape o treime din energia produsa si efortul financiar pe care PMB il face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi".

In comunicat se mai precizeaza ca, in anul 2014, UE a aprobat fonduri europene de 187 de milioane de euro pentru Bucuresti, cu scopul de a reduce pierderile la caldura, ceea ce s-ar traduce intr-un cost mai mic al gigacaloriei.

"In aceasta saptamana fierbinte dinaintea alegerilor locale, va atragem atentia ca avem mai putin de un an la dispozitie pentru a obtine cele 187 de milioane de euro. O echipa de profesionisti si de experti din Ministerul Fondurilor Europene este deschisa sa asiste viitoarea echipa administrativa a Bucurestiului in a pune pe roate si a duce la capat acest proiect major. In caz contrar, MFE este nevoit sa redistribuie acesti bani catre alte proiecte, din afara Bucurestiului", se mai arata in comunicat.

Citeste despre cum a deblocat 167 de milioane de euro fonduri europene ministrul Ghinea

Spatii verzi si piste de biciclete peste Dambovita

De asemenea, reprezentantii MFE aduc in discutie un alt proiect din fonduri europene ce priveste Bucurestiul - "de reabilitare a cuvei raului Dambovita, in valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltratiilor in subsolurile Capitalei si a metroului - o sursa de risc pentru inundatii".

"Acest proiect, initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si finantat din fonduri europene, are potentialul sa produca si un altfel de impact in spatiul bucurestean, prin crearea de spatii verzi, piste de biciclete si console pietonale peste Dambovita.

Intentia exista, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capat exista, insa acest proiect nu este fezabil fara implicarea Primariei Capitalei. In consecinta, ne aratam deschiderea pentru a elabora impreuna o strategie integrata. Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucurestiului sa apara un culoar verde, de-a lungul Dambovitei, nascut dintr-un parteneriat comun si co-finantat din fonduri europene", mai arata Ministerul Fondururilor Europene.

Acesta mai aminteste ca, in perioada 2007-2013, Primaria Capitalei a avut la dispozitie "fonduri pentru investitii in infrastructura de apa si apa uzata in valoare de 208 milioane de euro, insa nu a reusit sa utilizeze decat 10 milioane euro". In plus, daca proiectele nu vor avansa, exista riscul ca Bucurestiul sa piarda finantarea europeana, iar banii sa mearga spre alte zone.

Citeste mai multe despre faptul ca Romania este fruntasa la suspiciunile de fraude cu fonduri europene.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ministerul Fondurilor Europene termoficare Bucuresti, #bani UE termoficare Bucuresti , #ministru Fonduri Europene