C. Ghinea: PSD actioneaza ca un grup mafiot care fuge de politie. Dragnea Liviu va controla guvernul personal sau printr-o interfata Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 09:55
28850 citiri
C. Ghinea: PSD actioneaza ca un grup mafiot care fuge de politie. Dragnea Liviu va controla guvernul personal sau printr-o interfata Interviu
Foto: Facebook/Cristian Ghinea

Alegerea reala e intre Dacian Ciolos si continuarea schimbarii, pe de-o parte, si infractorul condamnat Dragnea Liviu, care nici macar nu isi asuma. Cei care voteaza cu PSD nici macar nu stiu pentru cine voteaza, sustine fostul ministru Cristian Ghinea, candidat pe lista USR pentru Camera Deputatilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Ghinea a explicat ca "pasul spre candidatura a venit oarecum logic, din gandul ca toate lucrurile bune pe care le-am inceput pot fi anulate foarte usor".

Cristian Ghinea a precizat si cum vede USR participarea la guvernare fara un acord cu PNL: "Vreau sa stam jos, USR cu Dacian Ciolos si Dacian Ciolos cu PNL si discutam exact ce face Guvernul. Va fi o negociere intre USR si Dacian Ciolos."

Citeste si Dezvaluirile fostului ministru Cristian Ghinea: Cine si cum i-a scos din joc pe ministrii tehnocrati

De ce ati schimbat tehnocratia, societatea civila pe politica?

Nu mi se pare o mare schimbare, oricum am fost intotdeauna destul de implicat civic in dezbaterile politice. Multi mi-au spus ca eram un ministru destul de politic, in sensul ca nu am putut sa stau sa inghit mizeriile PSD-ului.

Pasul spre candidatura a venit oarecum logic, din gandul ca toate lucrurile bune pe care le-am inceput pot fi anulate foarte usor. In perspectiva e mandatul politic cu care vom veni si mandatul politic al USR este de reforma radicala.

Continuarea reformelor radicale incepute de Guvernul Ciolos 1, cum imi place sa spun, a fost parte din discutiile cu USR. Am discutat cu Nicusor Dan ceea ce va pune USR in programul de guvernare.

Dvs ati inteles ca reforma nu poate fi sustinuta decat din interiorul politicii, cu mandat politc si ati intrat intr-un partid, va asumati o candidatura. Dl Ciolos insa nu a facut niciuna, nici alta. In aceste conditii, ce legitimitate politica poate avea postelectoral?

Aceasta decizie, desi nu este ortodoxa in sensul practicii politice de pana acum, nu aduce mari schimbari. Sunt niste partide care si-au asumat un posibil candidat de premier care nu e din randurile lor.

Nu vad de ce aceasta indoiala. Alegerea reala, de facto, e intre Dacian Ciolos si continuarea schimbarii, pe de-o parte, si infractorul condamnat Dragnea Liviu, care nici macar nu isi asuma. Cei care voteaza cu PSD nici macar nu stiu pentru cine voteaza.

Aici va contraziceti cu presedintele Iohannis care, pe de-o parte, da asigurari ca un "penal" nu va fi premier, deci exclude implicit varianta Dragnea - prim-ministru, si ne spune ca acum nu e important numele premierului pentru ca nu se se voteaza Guvernul, ci partidele.

Nu e o contradictie. Presedintele are o optiune ferma, pe care o salut, de a nu nominaliza un condamnat penal, dar asta nu inseamna ca acesta nu va incerca sa forteze mana presedintelui. Avem precedentul nefericit al suspendarii si vad un scenariu in care PSD, cu majoritate solida si cu cutitul in dinti, va spune: nu ne intereseaza ce crezi, ori faci ce spunem noi, ori te suspendam!

PSD actioneaza ca un grup mafiot care fuge de politie. Spun ca nu vor sa nominalizeze pe cineva ca sa nu-l ia DNA. Au internalizat modul de lucru al unui grup infractional organizat. Ca va fi Dragnea Liviu sau o interfata a lui nici nu mai conteaza, el va controla guvernul.

Daca nu are importanta daca premierul este un lider politic, de ce in cea mai veche democratie moderna a lumii, Marea Britanie, este de la sine inteles ca premier devine presedintele partidului castigator al alegerilor?

Comparatia asta e "unfair". Acolo e un sistem care functioneaza de sute de ani. Noi avem majoritati facute de Oprea cu sacosa de euro. Sa nu comparam mere cu pere, ci un posibil Guvern Ciolos 2 cu practica politica din Romania.

I-am spus lui Nicusor Dan ca USR trebuie sa duca in Parlament oameni care sa reziste in fata unei sute de mii de euro in sacosa pentru dezertare. Eu am semnat acorduri de sute de milioane de euro, declaratia mea de avere e publica, eu nu pot fi corupt.

Poti sa garantezi reactia in fata sacosei? Dl Dan nu a avut intotdeauna mana buna. Liviu Mihaiu, de exemplu, i-a fost un sustinator foarte apropiat.

E bine sa stii cu ce criterii pleci la drum. Parlamentul Romaniei are nevoie de majoritati votate de oameni, nu facute dupa aceea. Toate discutiile despre optiunile presedintelui devin apa de ploaie daca indiferent ce voteaza oamenii se fac apoi aliante pe pungi de euro.

Eu nu am ajuns in USR pentru ca eram un ONG-ist care vine de pe strada, ci pentru ca USR a crezut ca mana de oameni care a demarat reformele merita un mandat politic pentru a le continua.

Eram putini si izolati la varf, orice reforme am incercat au fost facute cu un efort colosal si cu micromanagement din partea premierului la un nivel de nebanuit. Avem nevoie sa fim mai multi. USR este un val care uneste insulite de nemultumire pentru a cuceri statul.

E un divort intre societate si stat, societatea e in 2016, statul e in 1992, complet retardat. Este cu mult mai rau decat pare din afara si avem nevoie ca societatea sa cucereasca statul.

S-a hotarat USR ce ideologie are, de stanga sau de dreapta?

Ideologia schimbarii. Foarte putine dintre deciziile executive sunt afectate de clivajul stanga - dreapta.

De aceea, deciziile nici nu prea au viziune.

Eu am scris pachetul antisaracie si am coordonat implementarea lui. Eu, un om de dreapta. Au fost doua reactii complet stupide. Una de la libertarieni, care au spus ca statul da bani pentru saracie, si una a stangistilor care nu stiau de ce ma ocup eu de asta. Nu ai cum sa faci politici publice in Romania ocolind problema saraciei.

Nu o ocolesti, dar ii vezi rezolvare prin prisma unei ideologii. Cum folosesti resursele, pe care cale o combati? Da, obiectivele mari sunt aceleasi, dar cum ajungi la ele face diferenta.

Pragmatic, folosind fonduri europene pentru interventii sociale reale - 173 de milioane de euro pentru a tine 30 de mii de copii saraci la scoala in urmatorii 5 ani, de exemplu. Stanga - dreapta si discutiile sterile de pe Facebook sunt complet irelevante in aceasta chestiune.

Pentru urmatorul guvern clivajul stanga - dreapta este relevant pentru o bucatica foarte mica dintre nevoile Romaniei, o tara rupta intre cateva centre urbane mari si un mediu rural care are nevoie de dezvoltare.

Am lansat pachetul pentru dezvoltare rurala ca sa consolidam o clasa de mijloc acolo. Romania are nevoie sa se lupte cu coruptia si pentru asta statul trebuie doar sa lase DNA sa isi faca treaba si sa vina cu masuri administrative anticoruptie. Oamenii din urban au nevoie sa fie lasati in pace de catre stat si pentru asta debirocratizezi.

Debrocratizarea, combaterea saraciei si dezvoltarea rurala nu sunt de stanga sau de dreapta, sunt valori post-moderne.

Am citit programul USR si ceea ce m-a frapat este ca, desi proiecteaza cheltuieli importante, in Educatie, in Sanatate, nu are niciun fel de viziune privind veniturile bugetare, privind fiscalitatea. Stie ce cheltuieli vrea sa faca, dar nu si cum va aduna banii pentru aceste cheltuieli. Ce viziune are USR in privinta veniturilor bugetare?

Una matura, spre deosebire de a partidelor care s-au aruncat in logica de Mos Craciun. Avem o decizie a CCR care spune ca o lege e neconstitutionala daca nu indica sursa finantarii pentru cheltuieli. A veni cu "bla-bla"-uri fiscale e continuarea modului traditional de a face politica.

Viziune este sa spui ca vrei sa duci Romania spre clustere industriale. Vrem sa ducem Romania spre dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Nu spunem amanuntele de cheltuieli pentru ca vrem sa vedem mai intai bugetul si atunci trebuie sa venim automat si cu niste taieri, desfiintari de programe ineficiente si mutarea banilor catre noi obiective.

Eu nu am spus ca programul trebuie sa prevada reduceri de fiscalitate. Poate viziunea USR presupune cresteri sau mentinerea actualului sistem. Dar aveti o proiectie de cheltuire, nu aveti nicio proiectie de colectare, de constituire a fondului din care veti cheltui.

Ce a publicat USR nu reprezinta toate capitolele unui program de colectare real. Toate partidele fac selectia ideilor cele mai importante. Tu trebuie sa ai o viziune pe care o pui in practica uitandu-te la bugetul concret.

Uitati un exemplu concret. Saracia, despre care ati vorbit, nu este si o consecinta a faptului ca avem cea mai mare povara fiscala pe munca din Europa? Reducerea ei nu este o cale de combatere a saraciei mai buna decat tot felul de ajutoare care inevitabil cultiva si nemunca?

Problema cea mai importanta a Romaniei e ocuparea fortei de munca, avem prea putini salariati.

Exact de asta si spun: reduci povara fiscala, creezi locuri de munca, combati saracia. De exemplu, la vremea ei, in 2005, introducerea cotei unice a avut efecte remarcabile.

Nu e destul. Daca te apuci sa tai taxele fara alte schimbari care sa aduca oamenii in campul muncii nu faci decat sa rahitizezi statul.

Cum va pune USR in practica reformele cat timp Nicusor Dan a anuntat ca nu intentioneaza nicio alianta politica si de guvernare?

Nicusor Dan a spus ca USR va sustine Guvernul Ciolos 2, nu conditioneaza de niste oameni, dar daca premierul considera ca oamenii din USR sunt potriviti e in ordine. Va fi o alianta cu Dacian Ciolos. Eu nu sunt adeptul aliantelor facute peste noapte.

Nu peste noapte. Dar si Germania e condusa de o alianta politica stabila intre partide. Asta e regula jocului politic in toate democratiile stabile.

In Germania dureaza doua luni negocierea programului de guvernare. Pe acela vreau sa-l vad si eu. Vreau sa stam jos, USR cu Dacian Ciolos si Dacian Ciolos cu PNL si discutam exact ce face Guvernul.

Dar trebuie sa fie si o discutie, o intelegere PNL-USR, pentru ca partidele asigura majoritatea, deci practic functionarea Guvernului.

Va fi o negociere intre USR si Dacian Ciolos.

Intrebat daca veti candida, in august spuneati: "Nu pot sa neg ca as dori sa existe o formula de a continua. Pe de alta parte, sunt foarte linistit ca am si eu timp sa mai citesc o carte. Nu este decizia mea. E decizia premierului Dacian Ciolos. Suntem o echipa si nu o sa fac un pas de capul meu singur (...) Voi candida intr-o formula pe care o decide, sau nu o decide, Dacian Ciolos". In cheia acestei declaratii, decizia ca dvs sa veniti in USR e a lui Dacian Ciolos? Premierul v-a trimis?

Nu. Declaratia in esenta ramane valabila. Dacian Ciolos a decis ca formula in care putem continua e daca gasim sprijin la fortele politice sa sustina proiectele Guvernului concretizate intre timp in Platforma Romania 100.

As fi vrut sa vina alaturi de mine Dragos Paslaru si Vlad Voiculescu, dar le respect decizia individuala ca sunt mai utili sa termine ce au inceput, chestiuni cruciale, precum reforma sistemului de asistenta sociala, cea mai profunda facuta in Romania. Eu am decis sa pun umarul din partea cealalta.

Mesajul a fost interpretat in sensul echipei cu Dacian Ciolos in primul rand.

Asa a fost interpretat, ce am spus eu este ca se va gandi o formula si ea a fost gandita. Platforma Romania 100, preluata de partidele doritoare, cu Dacian Ciolos propunere de premier.

Dar si eu, si Vlad, si Dragos avem linistea ca avem o profesie, nu depindem de asta, viata noastra s-a schimbat fundamantal. Aveam mai multa liniste, castigam mai bine, nu aveam tot felul de troli pe cap. Cum s-a schimbat, la fel ne putem intoarce la ale noastre.

Ati negociat si cu PNL inainte de USR?

Nu. Alegerea mea a fost intotdeauna ori USR, ori ma intorc la ale mele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cristian Ghinea candidat USR , #USR
Comentarii