Mungiu, criticat si laudat in presa internationala dupa succesul de la Cannes

Luni, 28 Mai 2012, ora 10:02
6826 citiri
Mungiu, criticat si laudat in presa internationala dupa succesul de la Cannes
Foto: AFP/ Day Life

"Dupa dealuri", filmul regizorului roman Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, a starnit reactii puternice in presa internationala. Pelicula a fost, deopotriva, criticata si laudata de specialisti.

Totusi, regizorul roman spune ca nu vrea ca filmul sau sa placa publicului, ci isi doreste ca pelicula sa-i provoace pe oameni sa aiba o opinie.

Intors pe Croazeta dupa cinci ani de la trofeul Palme d'Or obtinut pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Cristian Mungiu a facut un apel la toleranta criticilor pentru cea mai noua pelicula a sa, "Dupa Dealuri", scrie AFP.

Jurnalistii apreciaza ca regizorul roman a uluit lumea cinematografiei, obtinand trofeul Palme d'Or pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" - drama "absolut terifianta" despre avorturile in perioada comunista. Acum, Mungiu a revenit cu o poveste reala despre o exorcizare mortala.

"Mult asteptatul film 'Dupa Dealuri', la fel ca predecesorul sau, prezinta prietenia intima dintre doua tinere care incearca sa navigheze intr-o lume ostila, sprijinindu-se reciproc", adauga AFP, precizand insa ca acestea sunt singurele asemanari intre cele doua lungmetraje.

Tot AFP mentioneaza si valul de regizori romani "de senzatie", care a iesit in ultima vreme in lumina reflectoarelor internationale.

Si AP scrie despre filmul regizorului roman, apreciind ca unii spectatori nu au reusit sa treaca peste atmosfera rece si ritmul lent al peliculei de doua ore si jumatate. De asemenea, criticii spun ca publicul si-ar fi dorit o condamnare mai evidenta a dogmelor religioase in filmul lui Mungiu.

France 24 noteaza ca "4,3,2" a fost un film de "o intensitate dramatica si un control stilistic atat de mare, incat asteptarile privind 'Dupa dealuri' au fost, poate, prea mari".

"Regizorul Cristian Mungiu este mai interesat in demonstrarea metodica a potentialului distructiv al credintei rigide, decat de legatura fragila dintre cele doua protagoniste si, desi acest unghi ambitios este mai intelectual, nu sunt sigur ca este si cel mai adecvat. Regizorul se pierde in intrebari ample despre religie si dragoste si, dupa o ora captivanta, ma pierde si pe mine", apreciaza jurnalistul de la France 24, mentionand ca "am admirat filmul, dar pot spune ca mi-a placut".

Time Out Chicago mentioneaza ca "Dupa dealuri" poate fi etichetat drept un "meta-film", poate lungmetrajul "care exprima cel mai bine stilul Festivalului de la Cannes, pentru ca pare sa combine elemente din alte mari hituri prezentate la prestigiosul eveniment: '4,3,2', 'Aurora', 'Moartea domnului Lazarescu', 'A fost odata in Anatolia si chiar laureatul premiului juriului din 2007, 'Silent Light'".

"Crud, fizic si mai ambiguu decat cei care s-au grabit sa il judece drept o sugestie dezamagitoare, 'Dupa dealuri' nu va placea multora, asa cum a facut-o aproape universal apreciatul predecesor al lui, insa ofera o nota de prospetime", relateaza jurnalistii americani. "Cand un film primeste si critici si aplauze, atunci stii ca festivalul a inceput", conchid cei de la Time Out Chicago.

Cele mai bune actrite de la Cannes, doua romance

Variety noteaza ca tensiunile dintre "grupurile spirituale arhaice si indivizi sunt examinate intr-un mod inteligent, terifiant insinuant, insa nu pe deplin satisfacator".

Totodata, Screen Daily apreciaza ca "Dupa Dealuri" este "simplu si filmat surprinzator", "o redare neobisnuita a unui caz de exorcism", avand talentul de a starni opinii pro si contra, unii considerandu-l o mare realizare, altii acuzandu-l de senzationalism pretentios, prelungit prea mult. "Dar cu siguranta nu va trece neobservat", conchide Screen Daily.

Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu

Si National Post scrie despre Cristain Mungiu, care a fost ridicat la rangul de "cavaler" al industriei cinematografice.

Lumina reflectoarelor este indreptata insa si pe tinerele actrite Cosmina Stratan si Cristina Flutur, carora le sunt dedicate articole intregi de lauda pentru rolurile interpretate in "Dupa Dealuri". Jurnalistii straini spun ca cele doua, desi lipsite de experienta, au reusit sa impresioneze juriul de la Cannes.

Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu

"Dupa dealuri" este inspirat de cazul exorcizarilor de la manastirea Tanacu. Potrivit regizorului, filmul puncteaza diferenta dintre credinta, religie in general si institutia Biserica.

Drama spune povestea prieteniei dintre doua tinere care au crescut in acelasi orfelinat. Una dintre ele, Voichita, s-a refugiat intr-o manastire ortodoxa din Romania, refuzand sa plece alaturi de prietena sa, Alina, care s-a intors in tara dupa ea si vrea sa o ia in Germania. In cele din urma, Alina este dusa la spital si banuita ca ar fi posedata, iar cei din manastire intentioneaza sa o exorcizeze.

Actiunea filmului este plasata intr-o manastire ortodoxa si este inspirata din cazul adevarat din 2005. Atunci, tanara Irina Cornici a murit dupa o sedinta de exorcizare intr-o manastire pierduta printre dealurile vasluiene de la Tanacu.

Cu acest film, Mungiu a primit premiul Festivalului de Film de la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu. Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele din pelicula lui Mungiu, au primit premiul pentru interpretare feminina.

"Vreau ca filmul sa-i provoace pe oameni sa aiba o opinie si sunt sigur ca filmul va fi vazut diferit aici si in Romania", a explicat Mungiu, in conferinta de presa de dupa acordarea filmului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mungiu reactii castigat Cannes, #Dupa Dealuri premiu Cannes critici, #Mungiu premii Festival Cannes , #Festival Cannes