Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu

Duminica, 27 Mai 2012, ora 20:46
6959 citiri
Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu

Regizorul roman Cristian Mungiu a primit premiul Festivalului de Film de la Cannes pentru scenariul filmului "Dupa dealuri".

Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele din pelicula lui Mungiu, au primit premiul pentru interpretare feminina, potrivit website-ului Festivalului.

Cele mai bune actrite de la Cannes, doua romance

Cel mai important premiu al festivalului, Palme d'Or, a fost castigat de filmul "Amour", al lui Michael Haneke.

Premiul pentru cel mai bun regizor a fost castigat de Carlos Reygadas, pentru pelicula "Post tenebras lux", iar premiul juriului de la Cannes a fost decernat filmului "The angel's share", regizat de Ken Loach.

Cristian Mungiu declarase, intr-un interviu acordat presei americane, ca este putin probabil, in opinia lui, sa castige anul acesta inca un Palme d'Or, dupa cel din 2007. "Ar fi frumos, dar este destul de putin probabil", declara cineastul.

Filmul lui Mungiu s-a aflat inca de la inceput printre cele cotate ca favorite in 2012. Atat regizorul roman, cat si austriacul Michael Haneke, regizorul lui "Amour", care au deja in palmares un mare premiu la Cannes, erau favoriti.

"Dupa dealuri" este inspirat de cazul exorcizarilor de la manastirea Tanacu. Potrivit regizorului, filmul puncteaza diferenta dintre credinta, religie in general si institutia Bisericii.

Drama spune povestea prieteniei dintre doua tinere care au crescut in acelasi orfelinat. Una dintre ele, Voichita, s-a refugiat intr-o manastire ortodoxa din Romania, refuzand sa plece alaturi de prietena sa, Alina, care s-a intors in tara dupa ea si vrea sa o ia in Germania. In cele din urma, Alina este dusa la spital si banuita ca ar fi posedata, iar cei din manastire intentioneaza sa o exorcizeze.

Actiunea filmului este plasata intr-o manastire ortodoxa si este inspirata din cazul adevarat din 2005. Atunci, tanara Irina Cornici a murit dupa o sedinta de exorcizare intr-o manastire pierduta printre dealurile vasluiene de la Tanacu.

Festivalul International de Film de la Cannes, cel mai prestigios eveniment de gen organizat in Europa, se incheie duminica seara, odata cu anuntarea castigatorului marelui premiu, Palme d'Or.

A.I.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Mungiu castigator regie Cannes , #filme