Complexe mioritice (Opinii)

Marti, 29 Mai 2012, ora 00:20
9595 citiri
Complexe mioritice (Opinii)

Am ajuns aseara acasa si primul lucru pe care l-am facut a fost sa deschid televizorul, in speranta de a afla mai multe detalii despre marele succes al lui Cristian Mungiu si a echipei sale la Cannes.

Ei bine, televiziunile de stiri vorbeau despre Lucian Bute. Fie ca ii organizasera o elegie (Realitatea Tv), fie ca il demolau violent, pana la fundatie (B1TV si A3). Nu sunt adeptul niuneia dintre tabere. Din punctul meu de vedere, de om care nu este interesat de box si, evident, nici nu se pricepe la el, Lucian Bute nu e nici inger cazut, nici impostor demascat. Este un sportiv invins. Atat si nimic mai mult si trebuie tratat ca atare.

Sigur ca in jurul meciului sau cu Froch s-au tesut multe pasiuni, inteleg ca au fost pariati multi bani, dar acesta sunt interese private ale celor care nu au decat sa-si roada unghiile. Din punctul de vedere al interesului public, nu al curiozitatii publice, Lucian Bute este un sportiv infrant, a esuat si trebuie lasat in pace sa-si digere esecul si, eventual, sa se pregateasca pentru revansa, fara balade, fara acuzatii.

Interesul public ar fi trebuit sa mearga spre succesele sfarsitului de saptamana. In primul rand, cele inregistrate la Cannes de Cristian Mungiu, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, cu atat mai mult cu cat ele nu vin ca niste accidente fericite. Ele sunt confirmari ale unei valori deja certe a cinematografiei romanesti.

In loc sa aflu totul despre chilotii si incaltarile lui Lucian Bute, as fi vrut sa aflu cat mai multe, si nu ma refer la barfe si senzationalisme, despre cele doua actrite premiate la Cannes, din pacate mai degraba anonime in Romania. N-a fost vreme? Ba a fost vreme, cat a durat festivalul de la Cannes, timp in care in loc sa numaram minutele pana la meciul lui Lucian Bute puteam sa ne documentam despre echipa si filmul lui Cristian Mungiu.

Dar sa zicem ca nu toata lumea este pasionata de cultura. Exista un public foarte larg pentru care sportul ramane prima optiune, cu succesele si esecurile lui. Ei bine, si sportul romanesc a inregistrat un mare succes duminica. Gimanastul Flavus Koczi a obtinut aurul european la sarituri. O stire care de-abia a reusit sa deschida cateva dintre rubricile sportive ale zilei. Mi-e greu sa inteleg cum este posibil ca un esec sa fie mai voloros decat un succes.

Este posibil, pentru ca asta cere audienta. Iar audienta cere asta pentru ca, ma tem, traim sub semnul complexului mioritic si adoram acest lucru. Romanii nu au cultul invigatorului. Nu fac din succes un reper. Da, se atrana de el, isi panseaza cu el frustrarile, il vampirizeaza chiar daca nu au aboslut nicio legatura cu el, ca in cazul Hertei Muller, devenit in mod ridicol romanca peste noapte, desi pana sa castige premiul Norbel nici macar 1% dintre romani nu stiau ca exista. Dar eroul mult iubit, nu este invingatorul, ci invinsul.

Eroul nostru este invinsul, pentru ca adoram lamentatia, adoram victimizarea, ne hranim cu teorii ale conspiratiei. Adoram sa mestecam in ciorbe lacrimogene, sa rostm consolari patetice, sa povestim despre soarta noastra cruda, despre ghinionul nostru isotric, despre recunoasteri de care suntem privati de forte potrivnice sau de ghinion cronic. De invingator incercam sa ne limpim, cu invinsul ne identificam.

Si stiti de ce? Pentru ca e al naibii de comod. Ca sa fii invingator trebuie sa muncesti si sa lupti, trebuie sa te mobilizezi si sa ai ambitie, trebuie sa faci nu numai efort fizic, ci si uriasul efort mental al gandirii pozitive. Infrangerea e comoda. Nu solicita. E lacramoasa si calda, e patetica si nu presupune nimic altceva decat resemnare.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Mungiu premiat Cannes, #Bute invins Froch , #stiri Cristian Mungiu