Specialistii in drept: Cumulul salariu-pensie, neconstitutional pentru ca se aplica retroactiv

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 17:13
3336 citiri
Specialistii in drept: Cumulul salariu-pensie, neconstitutional pentru ca se aplica retroactiv

Potrivit unor analisti si specialisti in drept, ordonanta de urgenta a guvernului Boc privind cumului pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, deoarece o lege nu poate actiona retroactiv, modificarea OUG prin ordin incalcand, de asemenea, legea fundamentala.

Gheorghe Piperea, avocat si conferentiar universitar la Facultatea de Drept Bucuresti, sustine ca respectiva ordonanta de urgenta prin care pensionarii ar fi obligati sa returneze salariile compensatorii primite la momentul pensionarii incalca Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sumele respective fiind un drept legal castigat. "Respectiva ordonanta este conforma cu populismul, nicidecum cu Constitutia", a declarat, pentru NewsIn, Piperea.

Pe de alta parte, conferentiarul universitar mai sustine ca masura interdictie de a cumula pensia cu salariul de la stat este normala, deoarece pensia inlocuieste salariul.

In ceea ce priveste emiterea unui ordin de ministru prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicarea controversatei ordonante, Piperea sustine ca "legea nu poate fi batuta de un ordin de ministru. "Un ordin nu poate sa completeze o lege si nici sa o modifice", mai arata Piperea.

De aceeasi parere este si analistul Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, care se arata neincrezator fata de sansele de reusita ale demersului guvernamental. "Nu cred ca se poate cere asa ceva. Din cate stiu eu, o lege nu poate hotari pentru trecut. Oamenii care au incasat respectivele salarii compensatorii nu au avut nicio vina. Este absurd sa le ceri banii inapoi, bani incasati legal la momentul pensionarii", sustine Parvulescu.

"Prezibilitatea juridica este o regula esentiala a statului de drept", a mai declarat pentru NewsIn Parvulescu.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) arata ca respectiva ordonanta de urgenta este neconstitutionala si discriminatorie. "Domnul premier Emil Boc se pare ca si-a uitat meseria de baza, acea de jurist: o lege care prevede returnarea unor sume de bani legal obtinute la data la care au fost incasate este o lege cu efecte retroactive, adica neconstitutionala. De asemenea, 'primenirea sectorului public' prin intinerirea acestuia constituie o discriminare pe temei de varsta", declara directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu.

Pentru CRJ este neconstitutional si ordinul ce ar urma sa fie adaugat la respectiva ordonanta de urgenta, ordin prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicare. "Nu in ultimul rand, adaugarea la lege, respectiv la o ordonanta de urgenta, printr-un act cu forta juridica inferioara- respectiv prin ordin al ministrilor- este neconstitutionala", sustine Iorgulescu.

Potrivit acesteia, in notiunea de venit intra atat veniturile salariale, precum si orice alte forme de venituri, inclusiv din drepturi de autor ori conventii civile. Nu in ultimul rand, se trateaza in mod egal categorii profesionale aflate in situatii diferite, respectiv nevoi diferite ale statului in diferite sectoare", mai arata CRJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordonanta salariu pensie, #constitutionalitate, #CRJ, #Cristian Parvulescu , #stiri Cristian Parvulescu