Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Piedone, eliberat: Se cere demisia sefului Inspectiei Judiciare. Care e reactia institutiei

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:16
5887 citiri
Piedone, eliberat: Se cere demisia sefului Inspectiei Judiciare. Care e reactia institutiei
Foto: lemnucs.com

Decizia Inspectiei Judiciare de a face verificari cu privire la eliberarea lui Cristian Popescu Piedone din arest preventiv fara impunerea altei masuri a declansat reactii critice in opinia publica, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicitand chiar demisia sefului institutiei.

"Centrul de Resurse Juridice solicita demisia de urgenta a Inspectorului sef al Inspectiei Judiciare. Sistemul judiciar romanesc se afla intr-un pericol iminent cata vreme inspectori ai inspectiei judiciare se sesizeaza din oficiu cu privire la hotarari judecatoresti definitive, unele dintre ele intervenind in timpul procesului penal. Automat, societatea romaneasca se afla in pericolul de a nu avea justitie ori de a avea justitie populara, asemenea anilor '50", se arata intr-un comunicat semnat de Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, si remis joi Ziare.com.

Reactia a venit la scurt timp dupa ce Inspectia Judiciara a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa ca s-a autosesizat ca urmare a aparitiei in presa a unor articole si va verifica decizia Curtii de Apel Bucuresti de a-l pune in libertate totala pe fostul primar al Sectorului 4, acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual in dosarul Colectiv. De asemenea, si celelalte doua functionare de la primarie arestate preventiv in acelasi dosar au fost puse in libertate.

Articolele mentionate semnalau faptul ca judecatorul a aratat mai multa clementa chiar si decat cerusera avocatii fostului primar. Acestia solicitasera instantei care a judecat contestatia depusa de clientul lor ca masura arestului preventiv sa fie inlocuita cu una mai blanda - arest la domiciliu sau control judiciar.

CSM s-a sesizat in cazul eliberarii lui Piedone: Inspectia Judiciara verifica decizia judecatorului (Video)

"Este absolut ingrijorator faptul ca un judecator al Curtii de Apel Bucuresti (dl. Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizarii Inspectiei Judiciare pentru simplul motiv ca a decis eliberarea din arest a primarului Piedone si cercetarea sa in libertate.

Trebuie sa intelegem ca arestul preventiv nu este o pedeapsa si nu inseamna vinovatia ori nevinovatia persoanei. Acestea sunt principii fundamentale fara de care justitia si, automat, drepturile si libertatile noastre civile sunt in aer. (...) Sentinta ori decizia unui judecator se ia tinand cont numai si numai de probele de la dosar. Judecatorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce isi doreste populatia. Judecatorul este supus numai legii, si asta inseamna stat de drept", se mai arata in comunicatul CRJ.

De asemenea, se atrage atentia asupra "tendintei din ultimele luni" manifestate de Inspectia judiciara in anumite cazuri, cum ar fi cel in care s-a autosesizat pentru ca "un judecator nu a declinat dosarul ministrului Oprea".

"Inspectia judiciara a devenit un instrument de hartuire a celor care inca fac magistratura", sustine Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al CRJ.

De altfel, mai multe voci critice au sesizat public faptul ca Inspectia Judiciara a decis sa faca verificari cu privire la eliberarea lui Cristian Popescu Piedone inainte ca judecatorul Luchian Constantinescu sa-si motiveze decizia, definitiva.

Reactia Inspectiei Judiciare

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Inspectia Judiciara precizeaza ca autosesizarea in acest caz respecta intru totul principiul legalitatii care guverneaza desfasurarea activitatii sale si rolul sau de "a contribui la imbunatatirea calitatii actului de justitie, a eficientei si eficacitatii sistemului judiciar, prin intermediul unor verificari independente si de evaluare a activitatii acestuia".

In document se precizeaza ca potrivit Legii CSM, "Inspectia Judiciara, ca titulara a actiunii disciplinare, se poate sesiza si din oficiu, in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si procurori".

"In cazul in care sesizarea din oficiu se fundamenteaza pe aspecte semnalate in mass-media, acestea sunt supuse unei verificari prealabile efectuate de inspectorii judiciari, in cadrul careia se stabileste daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare; daca in urma efectuarii verificarilor prealabile se constata ca nu exista astfel de indicii sesizarea se claseaza", se mai arata in comunicatul Inspectiei Judiciare.

In plus, institutia precizeaza ca verificarile se fac "cu respectarea principiilor independentei judecatorilor si procurorilor, supunerii lor numai legii, precum si autoritatii de lucru judecat".

"De asemenea, controlul exercitat de Inspectia Judiciara nu poate pune in discutie solutia pronuntata prin hotararile judecatoresti supuse cailor de atac prevazute de lege si nici solutiile adoptate de procurori, care pot fi verificate numai in cadrul si limitele date de principiul controlului ierarhic sau de instantele de judecata.

Apreciem ca informarea opiniei publice cu privire la activitatea Inspectiei Judiciare este o obligatie constitutionala. Cunoasterea specificului si atributiilor Inspectiei Judiciare sunt de natura sa inlature, fara putinta de tagada, orice speculatii privind presiuni exercitate asupra judecatorilor in activitatea de judecata", se mai arata in comunicatul remis presei de Inspectia Judiciara.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Inspectia Judiciara Piedone eliberat, #demisie sef Inspectia Judiciara , #arestat