Ziare.com

Ce as face daca as fi ministrul Educatiei

de Cristian Preda, profesor de stiinte politice
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 09:08

   

Ce as face daca as fi ministrul Educatiei
Cristian Preda
Astazi incepe un nou an universitar. Pentru mine, va fi al 32-lea, dintre care 27 ca profesor.

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

"Ce ai face in Universitate daca ai fi ministru?", m-a intrebat un prieten. Intrebarea m-a pus pe ganduri. Pornind de la experienta mea din domeniul stiintelor umane, iata cinci lucruri asupra carora m-as concentra intr-o prima faza.

Primul ar fi acela de a reintroduce obligativitatea examenelor de intrare la universitatile publice.

Faptul ca acum e primita toata lumea, doar pentru ca - din pricina declinului demografic - numarul candidatilor a scazut, nu justifica acceptarea drept student a oricui iese din liceu cu o diploma.

Cu atat mai mult cu cat nu se face macar o selectie dupa anul intai, cum se intampla in alte parti unde accesul e liber! Profesorii din universitate trebuie sa decida cine intra, nu cei care corecteaza lucrarile de la BAC.

Se intelege de la sine ca selectia ar trebui sa continue pe parcursul anilor de studiu. Cine are rate de absolvire de 90% nu educa, ci tipareste diplome.

Al doilea lucru ar privi reducerea numarului de universitati publice. In medie, in Europa exista o universitate la un milion de cetateni. Ar trebui sa avem o populatie de vreo 80 de milioane ca sa putem sustine cate sunt la noi acum.

As regrupa institutiile existente, astfel incat sa avem o concentrare semnificativa a resurselor intelectuale, materiale si financiare. Asta ar presupune o reducere drastica a numarului de departamente consacrate aceleiasi arii de studii.

E nefiresc sa ai in acelasi judet si, uneori, chiar in acelasi oras universitar 3-4 facultati cu acelasi profil si cu atat mai stupid e ca intr-o universitate sa ai departamente diferite - de pilda, de studii europene, ca sa ma limitez la un singur exemplu - care propun diplome in aceeasi specializare. Asta trebuie sa inceteze.

In al treilea rand, as retrage Ministerul Educatiei din orice proces de validare si certificare a studiilor din universitati private. Esti privat, atunci singura garantie de care dispui e cea a rectorului din institutia unde ai ales sa mergi! Daca piata o valideaza, atunci universitatea privata va trai. Daca nu, nu.

Asta ar insemna, desigur, si ca tuturor universitatilor publice sa li se interzica sa mai ia vreun leu de la studenti. Statutul de "student cu plata" intr-o universitate publica e la fel de absurd ca si semnatura ministrului pe diplomele din stabilimentele private.

Al patrulea lucru ar privi relatia dintre numarul cursurilor si seminarelor, pe de o parte, si cerintele asociate sistemului de credite, pe de alta. In comparatie cu programele din alte tari europene, universitatile noastre ofera studentilor mai multe cursuri si le cer mai putin efort individual. Asta face ca, dupa un timp, studentii sa deteste educatia.

E apogeul unui parcurs care i-a facut deja - in scoala primara, apoi in liceu - sa urasca profesorii care vor sa le "umple mintea". Putem reinventa interesul pentru cunoastere daca stim cum sa incurajam libertatea intelectuala, nu confiscand timpul studentilor.

In fine, cred ca trebuie facut ceva in privinta responsabilitatii profesorilor. E vorba despre mai multe lucruri. Consider, de pilda, ca e inacceptabil ca un profesor de la o universitate publica sa predea si intr-una privata. Nu poti juca simultan la doua echipe de fotbal, de ce ai putea avea doua catedre?

S-ar institui cu adevarat o competitie, daca nu am avea institutii care mizeaza pe acelasi curs al aceluiasi dascal. E, apoi, vorba despre asumarea profesionala si morala a muncii. E inacceptabil ca valul recent de plagiate a fost dat in vileag de presa, nu de universitati, si e la fel de grav ca indrumatorii tezelor furate nu au platit pentru neglijenta cu care au girat impostura.

Examenele trebuie sa fie severe, universitatile - mai putine si mai bine finantate, institutiile private trebuie desprinse de patronajul statului, studentii au dreptul la autonomie, iar profesorii au datoria de a fi onesti.

Asa cum se poate constata, nu am folosit limbajul tehnic care acopera, de decenii incoace, pretentiile de reforma care - cu exceptia unor scurte mandate ministeriale - au dus la degradarea calitatii educatiei din facultatile noastre.

Pentru a schimba ceva, e nevoie de un dram de curaj si de lucruri spuse pe sleau, nu de oceanul de reforme pe hartie descrise in plicticoasa si inepta limba de lemn. In fine, inclin sa cred ca observatiile de mai sus se aplica si altor domenii universitare, nu doar celui pe care il cunosc cel mai bine.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre reforma educatie reforma universitati
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7563 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am citit articolul si toate comentariile. Stiti ce am remarcat ?

Propunerile dlui Prof. Preda sunt sigur foarte bune, dar si propunerile celor care comenteaza sunt aproape toate foarte bune ! Concluzia este una singura: din motive politice (sau din lipsa de experti) au fost pusi ministri la educatie doar cei care au raspuns la comanda politica si care nu s-au priceput ori n-au avut curajul sa-si impuna punctul lor de vedere de specialist ! Deci politicul a distrus invatamantul ajutat si de oameni fara coloana vertebrala ...

 

Prea tarziu

Doamna Dancila are alta propunere pentru aceasta functie.

:)

 

Ministrul Educatiei...

Consider ca doar un for academic ar trebui sa fie responsabil de functionarea, continutul si de reformele necesare Invatamantului si Educatiei, sa propuna ministrul, care sa aiba dubla subordonare,
Rolul guvernului ar trebui sa fie administrativ, sa existe un ministru care sa se ocupe doar de administrarea si finantarea Invatamantului, Culturii...
Dar, daca totusi as fi un ministru

prea timid, domnu' Preda

noi, draknea @ kariceanu, propunem un proiect de lege de bun simt: sa fie "animistiati" toți studenții!
la festivitatea de deschidere a noului an intarziat, smecherii alde-psd să le impartă direct diplome false și teze plagiate, ca să nu mai fie și alte intarzieri și cheltuieli inutile de bani publici care sunt mai utili partidului (de mafioți profitori spoliatori etc). deviza PSD: "nu lăsa pe maine mizeria care poți s-o faci chiar azi".

IT-UPB out top 500 / diplome refuzate Vest ...Portofoliu conteaza

IT ...emigrant programator usa ...salarii medii 10.000 $/luna
...cand diploma NU spune mare lucru ...Portofoliu face diferenta

cariera tehnica ...IT
"asuma-ti riscuri moderate" ...bill Gates

...lasa tu meditatii clasice ...cultura generala ...apa de ploaie ...secol xix
...fa meditatii programare ...3D, dispMobile(android, winPhone), retea(php, asp, jsp) ...secol xxi

IT cerere mai mare decat oferta ...tineri pregatiti

competitiv Vest
...elaborati Portofoliu in timp util Gimnaziu ...sa perfectionati in facultate

Portofoliu ...mai tare decat diploma mioritica
...dovada ca ai ceva in cap ...aplicatii secol xxi
... ...ca NU ai pierdut timpul degeaba

Cariera tehnica ...Top-UE-Vest
...NU se ingrasa purcelul in ajun ...in facultate
...acumulati constant cunostinte relevante ...gimnaziu, liceu

...search " meditatii programare " ...youTube ...obligatoriu instructor ...ing.IT

votati degeaba :)
succes
...

 

Dar, daca totusi as fi un ministru

cu puterea de a-si impune ideile, una dintre ele ar fi in ce priveste organizarea invatamantului preuniversitar, pe care l-as imparti pe categorii:
- Licee de elita, elevii fiind selectati pe baza unui examen de admitere
- Invatamant de cultura generala, unde vor intra, pe principiu strict teritorial, elevii care nu au putut intra sau nu au dorit sa intre in clasele de elita, avand o programa scolara mai lejera, bacalaureat mai lejer, accentul punandu-se aici pe educatie.
-Licee e specialitate (arta, meserii)
-Invatamant pentru elevi cu nevoi speciale.
-Scoli de meserii
Noutatea ar fi ca se stabileste de la inceput diferenta de continut intre clasele de elita si cele pentru educatie cultura generala.
Si universitatile trebuie impartite in categorii, cu examene de admitere obligatorii. Pentru inceput, trierea cadrelor universitare ar fi foarte dificila, dar categoria inalta si selectia pe baza de examen ar diferentia macar valoarea studentilor.

As mai spune si eu 3 masuri

1. Dublarea alocatiei pe cap de student si injumatatirea numarului de locuri la buget
2. Corelarea numarului de locuri cu cerintele pietei muncii
3. Salarizarea corespunzatoare a cadrelor didactice universitare. Noua lege a salarizarii nu a facut decat sa aduca acest domeniu in coada ierarhiei de salarizare. O cariera universitara este in acest moment complet neataractiva chiar si pentru absolventii mediocri, cu atat mai putin pentru cei de varf.

 

Masuri urgente in educatie si cu cap.

Trebuie luate masuri urgente in educatie si cu mult cap, de catre cineva avizat, nu de politruci paraleli. Studentii sunt din ce in ce mai slabi, nu vor sa faca efort, nu vor sa invete, s-au invatat sa li se "dea" diplomele destul de usor. Sistemul din vremea comunistilor era mult mai bine pus la punct si mai eficient. Nu zic ca toate lucrurile erau mai bune atunci, dar ar trebui sa fim atenti. In consecinta:
1) examen de admitere serios a intrarea la facultatile de stat.
2) sa nu se permita mai mult de 1 re-examinare la orice curs, cu exceptia unor cauze foarte serioase (boala, accident, nastere, deces in familie, etc.) In momentul de fata studentii pot da re-examinari cu ghiotura, ceea ce le transmite mesajul ca nu trebuie sa invete, ca se vor descurca pana la urma, si doar incarca profesorii inutil.
3) Sa nu se permita trecerea studentilor in anul urmator daca nu au luat toate cursurile din anul precedent. Acum situatia e absurda, sunt studenti care trec in anul 2, 3 fara sa fi luat toate cursurile de pe anul 1.
4) Profesorii care gireaza lucrari de master sau doctorat plagiate in mod repetat, sa fie sanctionati.
5) Mai putine universitati cu finantare de la stat. E absurd sa ai universitati in Tg Jiu, Bacau, etc, sau acestea sa se transforme in univ particulare sau colegii. Mai ales in declinul demografic.
6) Elevii si studentii ar trebui informati despre adevarurile meseriilor, a. i sa nu se mai duca toti buluc la aceleasi facultati, care chipurile ar fi mai bine platite, cand realitatea e cu totul alta, de exp drept, ase, informatica. Ar trebui sa existe bonusuri pt cei care aleg facultati mai putin cautate, dar importante, de exp la fizica.
7) Nu e buna finantarea pe cap de student; in felul asta profesorii trec toate loazele, doar sa nu-si piarda finantarea. Trebuie facute planuri de scolarizare cu bataie lunga, de exp pe 4 ani, nu schimbate materiile si nr de scolarizare anual.
8) sunt de acord ca statul nu trebuie sa gireze licentele de la fac. private, care de multe ori sunt sub orice critica. Cine vrea sa angajeze de la privat, sa o faca pe responsabilitatea lui.
9) In concluzie, mult mai multa seriozitarte din partea studentilor, sa invete serios, nu sa isi fure singuri caciula. Si la fel din partea statului si a profesorilor.

Pe deplin de acord.

Aș completa ...
1. Examen la intrarea in liceu nu concurs de note. Treaptă la clasa X-a. Și profesorii din licee au dreptul sa-și aleagă elevii.
2. Invățămant obligatoriu de maxim 10 ani. Nu toți trebuie să facă liceul, doar ca să fie la număr.
3. Reinființare școlilor profesionale. Se caută meseriași, dar nimeni nu-i pregătește. Un parteneriat stat-privat ar fi benefic. Cum ar fi să-ți dai mașina pe mana unui mecanic școlit la Dacia?
Nu trebuie trei licee (teoretic, industrial, agricol) in fiecare orășel uitat de lume dacă nu oferă nicio calificare!
O proporție a elevilor cu 8 clase, liceu, studii superioare era de pe vremea comuniștilor și nu cred că era neapărat greșită. Curba lui Gauss a rămas valabilă.
Dacă o să fiți ministru vă urez baftă. Luptați cu colegii dvs. sindicaliști care nu vor să se schimbe nimic. Motivele sunt evidente.

 

De acord!

Insa nu cred ca are sanse sa ajunga ministru unu' cu astfel de vederi!
Unde gaseste Dragnea un mai competent ministru decat cel recent demisionat?
Apropos de competenta specialistilor din invatamantul de azi; am vazut cum se exprima in scris o invatatoare a nepotului meu din clasa I-a la o scoala din Bucuresti!!!Si sunt oripilat gandind la ce va iesi din copilul unor parintzi licentiati (pe bune!)!
Ce sperante sa ai de la unele guverne precum cel actual?

 

 

Principii corecte,...

...dar multe incompatibile cu situatia reala din Romania.
Cu examen (concurs) de admitere sau nu, sunt facultati si facultati. Unele atractive pentru tineri, altele nu, chiar daca specializarile respective sunt utile si exact specializarile legate de practica si utilitate sunt cele ocolite de tinerii valoriosi. Pentru ca suntem in Romania, cauza principala nu este faptul ca tinerii nu ar fi interesati de anumite meserii, ci pentru ca se gandesc la posbilitatile de castig dupa absolvirea facultatii. Nivelurile mici de salarizare existente in Romania de foarte multi ani au creat aceasta obsesie pentru anumite facultati care pot duce la ocupatii mai banoase.
Tinerii, in marea lor majoritate, tind spre calculatoare, informatica, studii economice, administrativ-manageriale, drept si medicina. La acestea (la care se aduga si facultati din domenii artistice) se organizeaza concursuri de admitere impuse de numarul mai mare de candidati decat locuri. La celelalte, chiar daca sunt pentru discipline utile intr-o economie normala, duc lipsa de candidati si se considera ca este suficienta diploma de bacalaureat care confirma capacitatea tanarului de a urma si studii superioare. In seceta de specialisti de acum si avand oricum printre cele mai reduse efective de studenti din Uniunea Europeana 9raportate la numarul populatiei), nu cred ca ar fi bine sa se introduca examene suplimetare, limitand si mai mult numarul studentilor. Sau sa se desfiinteze total sau partial facultatile la care tinerii nu doresc sa concureze.
Reducerea facultatilor publice, in paralel cu cresterea numarului de facultati particulare (pentru ca trebuie sa repet, numarul de studenti in Romania este mic in raport cu celelalte tari din Uniunea Europeana), este un lucru bun, dar greu de aplicat in Romania. In Romania economia nu functioneaza la parametri ridicati, ca in Occident, veniturile oamenilor (parintilor) sunt relativ mici si comunitatile nu pot prelua suportarea costurilor, nici ca sponsorizari din partea companiilor si firmelor, nici ca taxe platite de studenti sau parintii studentilor. Suntem inca intr-un capitalism incipient, nedezvoltat, neperformant, cu resurse atat materiale, cat si umane, slabe si in general prost distribuite. Tot statul poate invarti cele mai mari sume de bani.
O solutie ar fi ca marile companii (chiar si cele mai mici) sa se implice in sistemul de invatamant superior si sa acorde suficient de multe burse pentru studenti (inclusiv si mai ales la facultati de stat are au deja baza materiala formata), in specializari si porofesiuni de care aceste companii au nevoie, obligand totodata (prin contract) ca studentul, dupa ce si-a incheiat studiile sa munceasca un anumit numar de ani in compania respectiva.

 

invatamantul ? unealta electorala

Logic si de bun simt...pentru un ministru neimplicat politic si pe care nu l-ar interesa dpdv electoral urmarea unei astfel de reforme. Dar atata vreme cat orice masura este evaluata (in primul rand) prin prisma voturilor pierdute-castigate, nimic nu se va schimba in invatamantul romanesc, fie el universitar sau preuniversitar.

 

Care ne e slabiciunea?

Foarte bune propunerile. Imi place Cristian Preda cand se ia in serios si nu face glumitze.
Totusi, ceva ar fi de adaugat, ceva ce ati omis intentionat, ca sa nu va sara colegii in cap: o selectie reala a cadrelor didactice universitare (existente).
Te apuca durerea de cap cand insi simpli la minte, care nu par nici macar absolveni ai unei facultati facuta pe bune, sunt "d-l profesor universitar". Prea a ajuns titlul asta pe toate drumurile...
Dar idei exista, ce lipseste este trecerea la fapte. Daca universitarii autentici v-ati uni intr-o asociatie de elita si ati gandi o reforma, daca v-ati exprima ferm si deschis, in mod sigur, indiferent de ticalosia puterii, v-ati impune.
Cand scriu acest comentariu mi se clarifica o idee: nu poporul nostru este prostanac si prefera ticalosii, ci vocile care reprezinta binele nu se unesc si nu i se adreseaza clar. Aici ne este slabiciunea, in moliciunea elitei, nu in calitatea poporului.
Ceva trebuie facut. Mafia coruptilor, care se incropise inca din comunism profitand de libertatea prost inteleasa, s-a lacomit nu numai la furtul banului public, dar a poftit si titluri academice. Au distrus si economia, dar au facut pulbere invatamantul!

 

Principii corecte... (2)

In ceea ce priveste responsabilizarea profesorilor in toate treptele de invatamant, la fel ca si in cazul medicilor, asistentilor si infirmierilor din sistemul medical, nu se poate cu lozinci mobilizatoare si cu masuri socialist-populiste. Daca s-ar fi putut, nu s-ar fi prabusit toate regimurile comuniste spre sfarsitul secolului XX.
Suntem in capitalism, sau vrem sa "construim" capitalismul (Uniunea Europeana este o organizatie de state capitaliste). Trebuie sa gasim metode capitaliste pentru rezolvarea problemelor, nu perpetuarea socialismului de partid si de stat.
O rezolvare, asa cum am mai scris, ar fi aplicarea unor mecanisme de coplata. Principiul este urmatorul: platim taxe, impozite si contributii sociale in primul rand ca sistemele de invatamant si de sanatate sa existe si sa avem unde sa dam copiii la scoala si unde sa mergem cand avem nevoie de asistenta medicala. In momentul in care beneficiem efectiv de aceste sisteme, platim suplimentar o parte din valoarea serviciilor de invatamant si sanante (coplata). Acesti bani nu trebuie sa ajunga in bugetele statului (pentru ca s-ar pierde si s-ar cheltui ineficient ca si sumele din bugetele statului). Banii trebuie sa ramana acolo unde s-au executat efectiv serviciile si sa se adauge la salariile bugetare, marind astfel veniturile celor angrenati efectiv in activitatile respective, proportional cu munca depusa concret. Acesta ar fi un sistem stimulativ, atat in invatamant, cat si in sanatate. Scolile cele mai bune, profesorii cei mai buni, spitalele cele mai bune, medicii cei mai buni fiind cautati si, implicit, rasplatiti suplimentar. Este, in fapt, o aplicatie a economiei de piata. Comunismul a cazut in primul rand pentru ca a fost un sistem egalitarist, nestimulativ.

Profesorii si medicii lucreaza la mai multe unitati (si la stat, si la privat) din cauza salariilor foarte mici pe care le-au avut si le au de foarte mult timp. Este adevarat, in acest an s-au marit semnificativ salariile medicilor si asistentilor medicali. Sa vedem efectele. Eu sunt sceptic. De ce? Pentru ca s-au aplicat la gramada, in stil populist-socialist. Metoda nu are caracter stimulativ (cum ar fi coplata directionata precis catre cei competenti si care servesc mai multi elevi, respectiv pacienti), deci nu va avea efecte stimulative. Ca e mai mare sau mai mic, asteptam sa ne vina salariul care este fix in contract (sau prin legea salarizarii bugetare), indiferent ca ne straduim mai mult sau mai putin. Asa nu vom construi niciodata un sistem (capitalist) eficient.

 

q

in primul rand este nevoie de o restructurare a specializarilor . piata muncii trebuie sa dicteze nr de studenti pe specializari. scoatem zeci de mii de economisti degeaba si nu marim nr de locuri la informatica.
pana la urma intra cine vrea si ramane cine poate.

 

Ce as face dacă...

Domnule Preda,
Sunt de acord cu toate punctele, afară de punctul trei: ,,In al treilea rand, as retrage Ministerul Educatiei din orice proces de validare si certificare a studiilor din universitati private. Singura garantie de care dispui e cea a rectorului din institutia unde ai ales sa mergi! Daca piata o valideaza, atunci universitatea privata va trai. Daca nu, nu."
Pană să o valideze piata, ies sute de absolventi slabi pregătiti. Nu avem atatea exemple pană acuma? Chiar dacă universitatea se inchide, rectorul si-a realizat castigul si la fel liota de profesori cu mai multe norme si la stat si la particular, iar absolventii au un petec de hartie cu care unii ajung chiar si in posturi inalte!

 

D-le Preda,

d-na Andronescu rade desigur despre cele spuse de d-stra. Sunt prea multi indivizi din mediul politic, care au studii superioare si doctorate " facute la apelul de seara" ca sa puteti fi numit acolo la invatamant. Acolo intotdeauna, cu exceptia unui-doi, au fost numiti politic, nu ca ar fi destul de doxati sa emancipeze acest sector. In atatia anii, acolo in invatamant nu mai sunt elite, s-au pierdut si chiar daca ati primi acest portofoliu (care il meritati din plin) , n-o sa faceti "pureci multi". Haita de "intelepti" pregatiti a la' d-na Andronescu, va va face felul.

 

Cristiane, ai dreptate... deplina... subscriu 100%... nu poti juca

simultan la doua echipe de fotbal... nu ai voie sa strici orzul pe toate gastele, ale care nu se ingrasa le scoti din portie... cu resurse limitate, lupta pe mai multe fronturi duce la infrangere deci universitati mai putine si mai consistente... ... ...

 

slabutz... prioritatea numarul 1 este adaptarea invatamantului

la nivelul secolului XXI si la cerintele pietei - invatamantul actual este croit dupa mintile incremenite si inadaptate ale profesorilor trecuti de pragul pensiei - prin facultatile tehnice sunt o gramada de materii expirate - la specializarile IT inca se mai predau Fox, Pascal, PHP (deprecate), in loc de Javascript, Python, C, C++, HTML5 cum se practica actual

............................................

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor