Cristian Preda: Revizuirea Constitutiei, cel mai mare esec al USL

Luni, 17 Februarie 2014, ora 10:43
1277 citiri
Cristian Preda: Revizuirea Constitutiei, cel mai mare esec al USL
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda puncteaza cateva cifre din decizia CCR data duminica, cifre care arata cum s-au descurcat membrii Comisiei de revizuirea a Constitutiei conduse de Crin Antonescu. "Cel mai mare esec al USL", considera Preda.

Acesta precizeaza ca actuala Constitutie are 156 de articole, iar comisia a decis, in urma cu doua saptamani, sa faca 128 de modificari, inclusiv sa abroge unele articole.

"Curtea Constitutionala a analizat proiectul si a constatat ca peste doua treimi din ideile sustinute de Antonescu & co. sunt eronate. Astfel, din minuta publicata de CCR duminica seara, rezulta ca judecatorii constitutionali au decis in unanimitate ca:

- 26 de propuneri incalca limitele revizuirii

- 12 propuneri ar trebui eliminate

- 38 de propuneri ar trebui reformulate

- 5 propuneri ar trebui reasezate in corpul Constitutiei", scrie Cristian Preda pe blog.

La acestea se mai adauga alte 5 puncte care au fost acceptate de CCR, dar nu cu unanimitate de voturi, mai adauga europarlamentarul.

"Nu stim toate detaliile, fiindca abia peste doua saptamani vom dispune de explicatia sistematica a erorilor comise. Cifrele de care dispunem sunt insa cat se poate de clare: 86 din cele 128 de propuneri sunt respinse de judecatorii CCR. Revizuirea e compromisa. Politic, e cel mai clar esec inregistrat de USL, de la crearea sa pana astazi", afirma acesta.

Cristian Preda enumera cateva dintre ceea ce considera el a fi "cauzele repetentiei politico-constitutionale a USL".

"Graba cu care s-a procedat la revizuire; refuzul de a lua in seama propunerile facute de-a lungul timpului de catre specialisti (de pilda, cei din Comisia Stanomir) ; respingerea dialogului critic si mimarea consultarii populare cu ajutorul unor aventurieri civici", spune Cristian Preda.

In opinia sa, "nu doar Antonescu, care a asumat formal sefia comisiei de revizuire, e in culpa, si Ponta e la fel de vinovat".

"Amandoi au sustinut o treaba facuta de mantuiala. Esecul de acum e confirmarea inapetentei lor de a intelege un stat de drept echilibrat. Daca in vara lui 2012, cei doi au lovit regimul prin actiune iresponsabila, acum l-au pus in dificultate prin neghiobie", este concluzia la care ajunge Cristian Preda.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cristian Preda revizuire Constitutie, #Curtea Constitutionala revizuire constitutie , #europarlamentar