Votul in avans - o solutie pentru Romania?

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 14:23
2607 citiri
Votul in avans - o solutie pentru Romania?

Europarlamentarul Cristian Preda sustine ca o optiune la alegeri ar putea fi votul in avans, dand in acest sens exemplul sistemului electoral din Finlanda.

"In discutiile despre reforma sistemului electoral de la noi, exista un subiect care nu a fost atins (aproape) niciodata, si anume posibilitatea de a vota in avans.

E o optiune oferita de multe democratii europene: daca nu ai timp in ziua scrutinului, poti merge la urne inainte, intr-un interval bine stabilit si respectand securitatea votului.

De pilda, la alegerile legislative din Finlanda, programate pentru maine, numarul electorilor care au votat deja, folosind formula votului in avans, este semnificativ: 32,3% din finlandezi au mers deja la urne in intervalul 8-14 aprilie. Datele complete pot fi gasite pe site-ul Ministerului Justitiei de la Helsinki, care gestioneaza procesul electoral", scrie pe Facebook Cristian Preda.

Votul prin corespondenta: De la punerea votului in plic pana la introducerea lui in urna

Acesta sustine ca spera ca discutia din Romania "poate fi scoasa din zona improvizatiei si a locurilor comune neocomuniste".

"Am convingerea ca putem avea un sistem electoral modern, care sa includa si votul electronic, si votul in avans, cu garantii mai mari pentru secretul optiunilor individuale decat in prezent", mai noteaza eurodeputatul.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

In urma cu o luna, PNL a finalizat proiectul legii privind votul prin corespondenta. Votul prin corespondenta prevede trimiterea buletinului de vot cu un timbru autocolant care imita stampila cu "votat" din sectii, de catre un alegator din strainatate, prin posta. Documentul se trimite intr-un plic sigilat, dupa cum au prezentat liberalii joi intr-o conferinta de presa.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Preda vot avans, #votare in avans, #reforma sistem electoral , #europarlamentar