Cristian Preda: PDL risca sa revina la FSN 1991 - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:27
5564 citiri
Cristian Preda: PDL risca sa revina la FSN 1991 - Interviu

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, considera ca PDL se afla intr-un moment de rascruce. Fie reuseste o reamenajare interna care sa armonizeze toate energiile din partid, isi recastiga electoratul si devine o autentica opozitie lucida, fie revine la cultura FSN 1991.

Cristian Preda, apreciza, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, ca exact acea parte din societate care reprezinta motorul dezvoltarii Romaniei nu este reprezentata politic, pentru ca nu exista niciun partid autentic de dreapta, iar mediocritatea clasei poltice romanesti este descurajanta.

Europarlamentarul PDL s-a referit in special la reprezentantii capitalismului romanesc autentic, care fac profit respectand regulile, care nu triseaza, care nu au canale privilegiate cu statul. Ei ar astepta de la stat, afirma Cristian Preda, sa nu-i mai agreseze cu fiscalitate in crestere, cu legislatie instabila si cu "functionari imbecili".

Ne aflam intr-o criza democratica, cu o majoritate covarsitoare, cu o opozitie atat de slaba si un absenteism atat de mare?

Exista un potential de instabilitate, pentru ca victoria obtinuta de Ponta & co. vine dupa criza regimului din vara, o criza neasumata de uselisti, o criza pe care, dimpotriva, ei o considera un episod democratic normal. Invers, toti cei care vad in situatia din vara o criza sunt socotiti tradatori. Criza regimului, pentru ca eu nu vorbesc despre o lovitura de stat, a fost validata electoral si i-a incurajat pe castigatori sa transcrie opozitia fundamentala a momentului in loiali versus tradatori. E o rasturnare completa a situatiei de fapt.

Cei care au aprins focul ii acuza pe pompieri ca sunt tradatori. Ceea ce e socant si, dintr-o perspectiva etica, e inacceptabil. De asta e nevoie de o opozitie rationala la adresa regimului Ponta. Incendiatorii au fost validati electoral, ca si cum lumea si-ar dori o fragilizare a regimului. E in curs ceea ce Hannah Arendt numea miscare totalitara, ca episod care precede un regim totalitar. Doar in astfel de situatii schimbarea anarhica a regulilor devine mai importanta decat stabilitatea lor.

Acesta este sentimentul dominant pe care vrea sa il acrediteze puterea. Nu mai trebuie sa avem nimic stabil, schimbam totul, dupa interesul nostru. In acesti termeni se discuta si despre revizuirea Constitutiei. Nu o schimbam pentru a avea o Constitutie europeana mai buna, ci pentru a avea una pentru Crin Antonescu. Nu mai avem nevoie de repere anterioare, toate sunt caduce, exact in sensul miscarii totalitare definite de Arendt.

Mie nu mi se pare ca avem opozitia lucida si rationala despre care vorbiti

Exista resurse pentru a o construi. Fenomenul politic fundamental al ultimilor ani este deceptia. USL a castigat exploatand diversele manifestari ale deceptiei. In primul rand, e vorba despre o deceptie in privinta calitatii oamenilor politici.

Mediocritatea clasei politice este stridenta. In toate tarile UE, clasa politica e peste medie, din punct de vedere al educatiei, la noi e catastrofal sub medie. Sare in ochi ca politica a ajuns sa mobilizeze acele paturi ale societatii care dispretuiesc educatia. Port-stindardul acestui tip de cultura politica este Becali, recuperat de PNL.

E, apoi, deceptia provocata de asteptarile foarte mari create de intrarea in UE. Sunt multi cei care au crezut ca, dupa 2007, vor curge rauri de miere si fluvii de lapte. Evident ca nu s-a intamplat asa, pentru ca UE nu e institutie de binefacere. UE poate sustine proiecte de dezvoltare si cei care asteptau o dezvoltare miraculoasa sunt deceptionati.

O a treia sursa a deceptiei e a celor care au crezut ca Romania intra intr-o logica a dezvoltarii si nu s-a intamplat asa. A fost o scurta perioada de dinamica ascendenta, in 2005-2007, dupa care a venit criza. Credinta ca dezvoltarea e posibila nu a disparut. Exista parti din societatea romaneasca care au invatat lectia capitalismului, care e a cresterii, si tocmai ele nu sunt reprezentate in politica.

Cum antrenam dezamagitii inapoi in jocul politic?

Sustinerea capitalismului nu e in ograda niciunui partid. Nu avem niciun partid de dreapta in sens autentic, pentru ca partidele sunt parazitate de cei care fac afaceri cu statul. Ei nu au niciun interes sa sustina capitalismul veritabil. Asta face ca foarte multi dintre cei care lucreaza in acest mediu capitalist, incepand cu IMM-urile, care dau densitate tesutului unei vieti capitaliste, sa nu se simta reprezentati si, astfel, sa nu voteze.

Ei au fost electoratul PDL.

Mai exista o deceptie, a celor care au votat CDR, DA, PDL, si care au crezut ca, desi aceste forte politice nu sunt perfectiunea intruchipata, pot reprezenta, totusi, un motor al modernizarii. Asteptarile au fost foarte mari. Multi alegatori ai CDR, DA, PDL nu au mai votat, considerand ca prea multa vreme au creditat raul cel mic. De fapt, in democratie, votezi mereu raul cel mic, dar rabdarea oamenilor are si ea limite.

Tradarea principiilor de la care au pornit CDR, DA si PDL a provocat dezamagirea?

Partidele care au condus modernizarea aveau o structura fragila inainte de victorii si s-au trezit brusc la putere. Puterea nu a fost pe masura resurselor umane de care dispuneau.

A fost mai mult o expandare decat o crestere.

Da, dar nu trebuie sa consideram ca speranta a murit. Tipul acesta de atitudine, promovata si de premier, cand spune ca opozitia e o fantoma, nu face parte din cultura democratiilor. Respectul pentru adversari si demnitatea lor e o regula pe care trebuie sa o asumam. Eu regret sa vad ca nu exista un acord asupra lucrurilor care nu trebuie spuse niciodata despre adversar. Dottore pare sa respecte un partid anti-democratic cum e PPDD, doar pentru a da o palma fostilor guvernanti, nu si PDL, alaturi de care a guvernat.

Are PDL sanse sa recastige electoratul?

Da, si chiar sansa sa castige un alt electorat. Pana la urma, competitia iti da raspunsul cel mai bun. E nevoie de o competitie in PDL, pentru a gasi o solutie de reamenajare institutionala. Un congres cu un singur candidat nu va indica o cale de iesire din criza. E urgent un proiect de dezvoltare a partidului. PDL are nevoie de mobilizarea tuturor resurselor de care dispune. E regretabil ca PDL e sfasiat si se consuma in polemici inutile si marginale.

Proiectul de dezvoltare presupune, intre altele, sa definesti fisele posturilor de conducere. In vara, ca si in 2011, s-au ales 4 prim-vicepresedinti si 14 vicepresedinti, fara sa stim cu ce se ocupa. Nici PPE nu are atatia sefi ca PDL! Trebuie o structura mai simpla, cu o definire mai simpla a responsabilitatilor. Ai nevoie de cinci directii de actiune ale partidului? Alegi cinci persoane.

Care ar trebui sa fie noul electorat al PDL?

Insist asupra nevoii de a-i avea in vedere pe cei care sunt parte a capitalismului autentic, deocamdata nereprezentati. Exista foarte putine experiente publice sau politice cu adevarat relevante pentru ce inseamna cultura capitalismului la noi. Ce-i drept, nu exista vedete ale capitalismului. Capitalismul care face profit, respectand regulile, care nu triseaza, care nu are canale privilegiate cu statul.

Acesti oameni trebuie reprezentati politic. Ei nu au nevoie de ajutor de stat. Ei au nevoie de reguli clare si de un mediu sanatos, tocmai pentru ca acest capitalism sa dureze. Ei sunt sub agresiunea unui stat care taxeaza tot mai mult si care schimba in permanenta regulile.

Una dintre obiectiile oamenilor din mediul capitalist sanatos este ca au in fata lor functionari imbecili. Nu ma feresc sa o spun. Capitalistii de la noi sunt intr-o situatie care ii scandalizeaza, pentru ca ei realizeaza care este valoarea sociala a efortului lor si nu inteleg de ce statul, prin mediocritatea pe care o cultiva, ii chinuie.

Acesta sa fie viitorul PDL sau viitorul electorat PDL?

Romanii capitalismului veritabil nu trebuie convertiti in politicieni. Ei doresc doar sa aiba un cadru legal stabil si previzibil, care sa nu fie un obstacol pentru dezvoltare. Mai exista o categorie care cauta reprezentarea. Aceea a oamenilor cu educatie inalta si foarte inalta. Oameni cu educatie peste medie. Unii supraeducati pentru resursele de care dispune Romania. Multi intre ei tocmai de aceea pleaca. Nu pleaca doar capsunarii.

De altfel, nici capsunarii nu sunt reprezentati, pentru ca voteaza foarte putin in strainatate. Revin la oamenii cu educatie peste medie: ei vad in mediul politic mediocritatea. Aceasta este imaginea pe care o cultiva cu pasiune liderii partidelor, ca si presa.

E o batalie zilnica: cine ni-l infatiseza pe cel mai natang? Asta e competitia cea mai urmarita: cine are cel mai mare succes in promovarea natangilor si natarailor? Cine are cele mai multe transmisii in direct si cele mai multe interviuri cu natangul? In fata unei asemenea desfasurari de forte, oamenii care au petrecut mai mult timp in biblioteca decat in afara ei, au o problema. Nu se simt parte a acestui joc.

Cine sa sa coaguleze aceste energii? Cine sa conduca PDL pentru a mobiliza acesti oameni nereprezentati despre care vorbeati?

Eu am inteles ca PDL nu are nevoie la conducere de cineva cu experienta academica de doua decenii, care a lucrat cu doi presedinti, a fost secretar de stat, iar acum reprezinta Romania in PE. Nu m-am simtit in largul meu alaturi de BPN-ul votat in iunie.

Eu vorbesc despre viitor. Un partid care nu are nevoie de asa ceva nu poate atrage electoratul demobilizat despre care vorbeati. E o contradictie flagranta.

Nu exclud un scenariu in care categoriile de care vorbeam sa ramana nereprezentate. Este posibil sa nu se intelega ca oamenii educati si care lucreaza in mediul capitalist sunt oamenii care cresc Romania, care ii dau o sansa de dezvoltare, nu de supravietuire. In ceea ce ma priveste, voi continua sa ma bat pentru a-i reprezenta pe cei care pot articula dezvoltarea Romaniei.

Nu exclud nici scenariul in care PDL sa refuze propria crestere. Ceea ce se intampla in ultimele saptamani e mai degraba o incercare de supravietuire a unei echipe care a esuat. Faptul ca mie mi se reproseaza demisia e elocvent. Oamenii cauta supravietuirea. Daca e competitie, avem o sansa si eu voi sustine o alternativa la actuala echipa.

Cred ca ar fi foarte bine daca in viitoarea confruntare s-ar face o alianta intre invingatorii la alegeri - la cele locale, dar si la cele europarlamentare, ultimele castigate de PDL - si cei care au acumulat un capital simbolic foarte important, si anume sunt priviti in societate ca reformisti. Invingatori, atatia cati sunt, plus reformisti, atatia cati sunt. Este un scenariu. Scenariul alternativ este revenirea la cultura FSN 1991. Nu vad alte resurse in acest moment.

Si totusi cine sa-si suflece manecile si sa se opinteasca pentru a scoate PDL din sant? Ati fi dispus sa candidati ?

Voi vedea. N-am luat o decizie.

In cazul scenariului FSN 91, pentru electoratul nereprezentat ramane varianta noului partid?

Eu nu vreau sa plec din PDL, sa se inteleaga foarte bine. Din 2000 incoace au intrat in Parlament, ca partide noi, trei formatiuni: PC, in carca PSD, Forta Civica, prin ARD, si PPDD. Exista un singur nou partid construit de jos in sus, Noua Republica, si care vrea sa intre pe un culoar conservator. Vom vedea ce va fi si cu el.

Un nou partid are de infruntat cartelul vechilor partide. Un cartel care a impus pragul de 5 %, 25 de mii de membri fondatori (suntem una dintre tarile cele mai exigente de pe glob in aceasta privinta), un cartel care a impus restrictii foarte severe pentru candidaturile independente. In aceste conditii, un nou partid e ca si imposibil. Sau durata e foarte lunga.

Eu nu exclud aparitia unui nou partid, pornind de la ce nu e luat in seama de partidele noastre, dar sunt in PDL si ma voi bate in PDL pentru o platforma.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cristian Preda PDL, #PDL sondaje, #PDL presedinte Cristian Preda, #alegeri PDL , #PDL
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Cu Blaga, PDL este mai mult. Este PCUS. Să spună d-l Iliescu dacă nu