Cristian Preda: Suspendarea lui Basescu, o conditie pusa de PNL lui Ponta - Interviu

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:35
8807 citiri
Cristian Preda: Suspendarea lui Basescu, o conditie pusa de PNL lui Ponta - Interviu
Foto: enational.ro

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca USL urmareste prin legea electorala Ponta-Antonescu sa distruga PDL si sa reduca puterea UDMR in Parlament. El crede ca suspendarea presedintelui este o "conditie" pusa de PNL pentru a ramane alaturi de PSD.

Tinta USL e Romania anilor '46 sau '90, a mai declarat Cristian Preda intr-un interviu acordat Ziare.com, explicand si ca liderii USL mai au de stabilit doar cand il vor suspenda pe Traian Basescu, inainte sau dupa alegerile din noiembrie.

In opinia sa, presedintele nu trebuie sa cedeze, ci sa mizeze in continuare, ca si la precedenta suspendare, pe "reactia rationala a societatii".

"Pana la urma publicul va intelege ce este irational si nedrept", a subliniat Cristian Preda, punctand si ca Victor Ponta ar putea tempera "elanul liberal" in aceasta directie, cata vreme actualul premier e un "om al viitorului", in timp ce Crin Antonescu e "un om al trecutului" pentru care visul de a fi la Cotroceni e "ultima carte" pe care o joaca.

- De ce credeti ca s-a grabit USL sa adopte in Senat legea Ponta-Antonescu, uitand si de promisa reducere a numarului de parlamentari si de interzicerea traseismului? Cat de dezavantajat este PDL de aceasta lege?

S-au grabit pentru ca au vrut sa dea un semnal clar de forta catre propriii militanti. Au vrut sa arate ca 'sunt in fruntea bucatelor', cum se spune, si ca sunt in situatia de a adopta un mod de scrutin, un instrument, care 'va distruge PDL', si aici il citez pe Crin Antonescu. Acesta e obiectivul pe care el l-a anuntat de mai multi ani, a spus-o in mai multe randuri, a vorbit de distrugerea PDL, de nimicire...

Si atunci, pentru ca inca din prima zi de guvernare USL sa se inteleaga faptul ca acest scop este urmarit cu mare atentie, s-a adoptat acest mod de vot, care, in situatia de acum, dezavantajeaza PDL in mod foarte clar.

Pe de alta parte, PDL nu prea are cale de intors, atata timp cat a sustinut mai intai alegerea presedintilor de Consilii Judetene intr-un tur, apoi alegerea primarilor, e imposibil acum sa argumenteze ca nu mai vrea sa foloseasca acelasi mod de scrutin si pentru parlamentari. Lucrurile trebuie spuse in integralitatea lor, nu putem sa ne ascundem acum dupa aceasta slabiciune a fortei actuale a PDL pentru a spune ca nu mai vrem acest mod de scrutin.

- Vreti sa spuneti ca PDL ar putea renunta sa mai atace legea la Curtea Constitutionala, in cazul in care ar trece si de Camera Deputatilor, care este decizionala?

Sunt niste erori grave in lege. Una e intentia politica despre care am discutat mai devreme si alta este abilitatea legislativa, strict tehnica. Grabindu-se, evident ca uselistii au comis erori de ordin tehnic foarte grave.

E vorba in primul rand de faptul ca au abrogat articolele care vizeaza distribuirea mandatelor catre independenti. Potrivit versiunii legii care a trecut marti de Senat, independentii se pot inscrie, dar nu pot sa primeasca niciodata mandate, pentru ca USL a abrogat aceste articole. E o eroare grava care tine de incoerenta cea mai penibila.

Pe de alta parte, desi au spus ca acest mod de vot reprezinta un scrutin uninominal pur, tehnic vorbind se cheama majoritar intr-un tur, pastrand pragul electoral uselistii imping lucrurile catre ceea ce s-a intamplat si in 2008. Daca un partid nu face pragul electoral, dar are totusi niste alesi, atunci ei nu primesc mandatul fiindca legea in versiunea Ponta le interzice. Asta inseamna ca automat unii de pe locurile 2 sau chiar 3 ar urma sa fie alesi. Din nou e vorba despre o eroare tehnica grava, nu au realizat ca un scrutin uninominal cu adevarat pur elimina complet pragul electoral.

- Va trece legea de Camera Deputatilor? Reprezentantii minoritatilor o vor vota, sunt avantajati...

Da, dar nu si UDMR. Si aici mai este o dimensiune politica importanta. Inainte de a ajunge la putere, USL a dat semne clare de nationalism, care il apropie de PUNR-ul anilor '90 sau de versiunea PRM din anii 2000. Discursurile lor nationaliste au fost parca scrise cu mana lui Funar sau a lui Vadim Tudor, de ce nu? Intentia de a pune in mare dificultate UDMR e evidenta. Ei au spus ca UDMR trebuie sa fie penalizat, pedepsit, pentru anii de guvernare alaturi de PDL.

Cred ca intentia USL este aceea de a face din grupul UDMR un grup mai mic decat cel al celorlalte minoritati nationale, pentru ca noi avem din 2000 incoace 18 minoritati altele decat cea maghiara reprezentate in Camera. Grupul minoritatilor a sprijinit toate guvernele din 2000 incoace si a cedat presiunii USL pentru a rasturna guvernul Ungureanu.

In acelasi timp, UDMR a avut in mod constant intre 25 si 29 de deputati in Camera si un grup mai mic la Senat. Eu cred ca prin aceasta lege, USL vrea sa coboare cota maghiarilor sub 18, adica de a face din UDMR a patra forta in Parlament.

USL se gandeste ca va avea majoritatea de care dispune Viktor Orban in Ungaria, cred ca asta este tinta lor - sa aiba o majoritate de 2/3, in al doilea rand vor accepta probabil o reprezentare pentru PDL de circa 15% si se mai gandesc sa aiba un grup al minoritatilor, iar a patra forta politica UDMR, cu mai putini reprezentanti decat cei ai minoritatilor. Cred ca asta este peisajul politic la care spera USL, obiectivul lor.

- Asa cum arata acum legea ea se mai regaseste si intr-un alt stat european? Scriati pe blog despre Marea Britanie.

Este modul de scrutin britanic, dar fara pragul electoral. Chestiunea este ca aceste erori tehnice pot fi corectate, eu nu ma astept ca in Camera Deputatilor USL sa fie atat de grabita incat sa nu le corecteze, altfel legea pica la Curtea Constitutionala in 30 de secunde.

- Dar USL castiga oricum. Victor Ponta s-a aratat foarte grabit si a declarat ca spera ca legea sa treaca rapid si prin Camera Deputatilor ca sa se poata aplica la alegerile din noiembrie. Iar daca nu va trece, ramane fosta lege, iar PDL va fi acuzat ca nu doreste corectarea ei.

Mi-e greu sa inteleg aceasta graba, e posibil sa fie faptul ca in decizia CCR de acum cateva luni referitoare la comasarea alegerilor se spunea ca regula electorala nu trebuie schimbata cu sase luni inainte de scrutin. E posibil ca Ponta sa fi grabit lucrurile pentru ca alegerile sa mai poata fi tinute in noiembrie.

Eu nu exclud insa ca pornind tocmai de la un asemenea termen, Ponta sa fie obligat sau sa doreasca sa amane alegerile pentru la anul. Sigur ca aici va avea de dialogat cu Crin Antonescu, care se grabeste foarte tare sa produca si suspendarea presedintelui. Nu e exclus ca Ponta sa foloseasca acest pretext pentru a le propune partenerilor de guvernare, Crin Antonescu si Dan Voiculescu, sa amane legislativele pentru dupa Anul Nou.

Ramane insa la comanda si va facem un mod de scrutin care sa nimiceasca PDL. In 2008 s-a intamplat la fel, domnul Tariceanu a facut un mod de scrutin negociat cu PSD si au gasit acel artificiu prin care un numar semnificativ de deputati penelisti, peste 30, au venit de pe locurile 2 si 3. Si acum e acelasi mecanism, cei care sunt la guvern dau o lege care sa ii avantajeze pe ei. De altfel, din 2004 s-a tot intamplat asa, de fapt, din 1990 incoace singura lege care a rezistat la mai mult de o alegere a fost cea din 1992, in rest, in 1990 a fost o lege, in 2004 a fost o lege in 2008 si acum probabil va fi una noua. Cea din 1992 a suferit modificari, dar a ramas in vigoare si in1996 si in 2000.

- Aminteati de suspendarea presedintelui. Sunt semne ca se merge in aceasta directie?

E conditia pusa de PNL pentru colaborare. Suspendarea nu este o tinta abstracta, e o conditie pusa de PNL pentru colaborare, la fel cum e o conditie paritatea pe liste. Nu trebuie sa ne facem iluzii.

- Pe ce va bazati cand faceti aceste afirmatii?

Ma bazez pe declaratiile facute in ultimii doi ani care suna la fel in gura tuturor tuturor penelistilor: 'Cand vom avea o majoritate il vom suspenda!'. Cred ca in acest moment se discuta doar timing-ul, cele doua versiuni aflate pe masa sunt 'il suspendam pe Basescu pana la alegerile din toamna' sau dupa aceea.

Nu am auzit vreun liberal care sa spuna 'Il vom suspenda in functie de incalcarea sau nu a Constitutiei'. Toti spun 'Il vom suspenda in functie de detinerea unei majoritati'.

Dar sigur, exista cateva gesturi legislative care trebuie facute, trebuie modificata Legea referendumului, pentru validarea deciziei, ma astept si la presiuni asupra Curtii Constitutionale, insa nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii: Daca suspendarea nu se produce, PNL nu mai e alaturi de Victor Ponta.

USL nu s-a legat, nu s-a constituit si nu a avut viata pana acum cu alta 'benzina'. Asta este benzina principala, ideea de a-l destitui pe Traian Basescu si de a instala, cum a spus cred si Victor Ponta marti seara, o adevarat guvernare USL, adica 2/3 din camere apartinand USL, un prim-ministru si un presedinte de aceeasi culoare politica, pentru a putea dicta, de pilda, cum s-a spus in numeroase randuri, modificarea Constitutiei. Este evidenta tinta USL: Romania anului 1946 sau Romania anului 1990.

- Ati fost consilier prezidential. Ce l-ati sfatui pe Traian Basescu sa faca? Unii analisti ii cer ca, in actualele conditii, sa renunte la mandat si sa reintre in batalia politica, in timp ce altii se asteapta ca presedintele sa se 'cuminteasca'.

Cred ca presedintele trebuie sa isi urmeze mandatul, sa se comporte in limitele Constitutiei, asa cum cred ca a facut si pana acum, si sa apere interesul general pentru care a fost votat in 2009.

Eu nu cred ca presedintele are de ce sa cedeze in acest moment. E evident ca vor fi presiuni foarte mari asupra lui, o vedem prin vocea ministrului de Externe care il compara cu Mussolini sau prin anuntarea acestui plan de ocupare a camerelor parlamentare cu alesi USL.

Presedintele a mai fost intr-o situatie de coabitare, nu a iesit rau din acea perioada, perioada in care avea un guvern si o majoritate parlamentara ostila (Guvernarea Tariceanu - n.red.). Situatia e diferita astazi pentru ca, din pacate pentru el, presedintele nu mai are de partea lui, ca in 2007-2008, simpatia populara.

- O intrebare cheie: Cine stabileste care este "interesul general" despre care vorbiti? Daca USL va veni cu masuri populiste si presedintele se va opune, pentru a fi pastrate echilibrele macroeconomice, populatia va fi de partea USL.

Eu cred ca, in ciuda portretului care i-a fost facut, Traian Basescu a mizat intotdeauna pe o reactie rationala din partea societatii si a iesit presedinte in 2004 si 2009 pentru ca, pana la urma, cetatenii romani au reactionat in mod rational, refuzand sa aiba la Cotroceni un prim-ministru corupt si arogant precum Adrian Nastase si refuzand sa il aiba presedinte pe Mircea Geoana.

Cred ca va proceda in continuare la fel, nu ma astept sa abandoneze, sa spuna 'M-au invins' sau sa iasa din limitele Constitutiei.

Cred ca va miza pe faptul ca pana la urma publicul va intelege ce este irational si nedrept.

Nu este exclus nici ca Victor Ponta sa caute sa tempereze elanul liberal si sa gaseasca o formula prin care visul lui Crin Antonescu de a ajunge repede la Cotroceni sa fie amanat.

- Dar de ce ar face asta Victor Ponta?! Sunt foarte buni camarazi!

Pentru ca, spre deosebire de Crin Antonescu, are in mult mai mare masura viitorul in fata, decat un trecut politic.

Diferenta intre cei doi e foarte clara. Crin Antonescu este un actor politic inventat in 1990 si care vede in intrarea rapida la Cotroceni singurul vis politic frecventabil, in timp ce Victor Ponta este la inceput de cariera. El a fost inventat de Adrian Nastase, zece ani mai tarziu decat Antonescu, si are inca un viitor politic in fata.

E clar ca Crin Antonescu isi joaca ultima carte. Si atunci, in mod rational, Victor Ponta poate sa calculeze in mult mai mare masura cu ochii spre viitor decat impamantenit in trecutul nostru tulbure din 1990 incoace.

E clar ca Antonescu e un om al trecutului si ca Ponta e un om al viitorului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cristian Preda uninominal USL, #Cristian Preda suspendare Basescu, #Cristian Preda Ponta Antonescu , #PDL