Opinii: La ce buni intelectualii in politica?

Luni, 02 August 2010, ora 23:58
4470 citiri
Opinii: La ce buni intelectualii in politica?
Fotomontaj Ziare.com

Foarte utili in vitrina, greu de inteles si niciodata cu adevarat asimilati, intelectuali intrati in politica romaneasca par a nu-si fi gasit inca locul.

Fie s-au dat la fund, si-au uitat principiile si s-au inregimentat intr-o prost inteleasa disciplina de partid, fie joaca la limita, mereu cu sabia excluderii deasupra capului, fara sansa de a castiga, dar fara a-si asuma resemnarea.

Cum PD-L este partidul care, datorita strategiei lui Traian Basescu, a asimilat cei mai multi intelectuali, in acest partid intalnim si cele mai relevante cazuri pentru ambele ipostaze.

Vi-l mai aduceti aminte pe jurnalistul, BBC si apoi de la Cotidianul, Traian R. Ungureanu? Parea o autentica piatra tare de care se spargeau toate mizeriile PSD si apoi ale PNL. Nimic nu ierta TRU, nimic nu scapa logicii si ironiei sale muscatoare, care, potrivit opiniei majoritate, dar nu unanime, l-ar fi costat inclusiv disponibilizarea de la BBC.

La Cotidianul si-a aparat convingerile si dreptul la libera exprimare tot cu pretul unei concedieri. Insa pe aura sa de erou aparea o prima pata: o relatie patrimoniala cu PD-L, greu de explicat pentru un jurnalist independent.

Apoi, aura s-a stins cu totul odata cu inregimentarea politica a lui TRU, printr-o candidatura pe lista de partid, despre care numai domnia sa nu considera a fi in contradictie totala cu independenta jurnalistica.

Iar dupa ce a intrat in PE, ati mai auzit ceva despre TRU? Ati mai auzit ceva din gura lui TRU despre moralitate, nepotism, competenta sau grupuri de interese dupa ce a devenit coleg cu Elena Basescu, Elena Udrea si Radu Berceanu, iar PD-L a devenit principala forta a guvernarii?

A suflat vreo vorba dupa ce colegii de partid ai domniei sale au masacrat cot la cot cu PSD si PNL Agentia de integritate? Vi s-a parut deranjat de lipsa de eficienta a guvernului sau de actele grave de clientelism si pesedizare, constatate si taxate chiar de Traian Basescu? A rostit vreo declaratie de solidarizare cu demersul reformist Preda - Macovei? Eu n-am auzit din partea domniei sale decat o asurzitoare tacere.

Acidul, rebelul, principialul TRU a devenit un membru de partid ultradisciplinat, dispus sa pupe ceea ce ani de zile a scuipat, un membru de partid care nu numai ca a inghitit toate broastele raioase servite din Modrogan, dar le-a si digerat fara sa dea semnele vreunei indigestii.

Dupa ce a luptat ani de zile cu politica damboviteana, dl. Ungureanu s-a lepadat de toate principiile si credintele clamate pana atunci a devenit un vajnic reprezentant tipic al acesteia.

De partea cealalta sta Cristian Preda, pornit dintr-o postura cu mult mai ingrata si, aparent, mai partizana, mai precis din dreapta presedintelui Traian Basescu, caruia i-a fost consilier.

Din aceasta pozitie, ajutat de cultura politica fara cusur a unui politolog de profesie, dl. Preda n-a aratat vreodata vreun strop de menajament pentru putreziciunea din PSD si PNL. Dar odata ajuns dincolo de baricada politicii, intr-un partid, Cristian Preda a ramas acelasi.

A folosit acelasi ton, a operat cu aceleasi valori si argumente, inclusiv impotriva propriului partid din secunda in care acesta a intrat in derapaj. Cristian Preda a avut curajul sa spuna din PD-L ceea ce putini au avut curajul sa spuna, de la inceput chiar de pe margine: ca imparatul e gol, cerand explicit reformarea radicala a partidului si, apoi, schimbarea guvernului.

Cristian Preda a avut curajul sa spuna in public ceea ce TRU probabil ca nu are curajul nici sa viseze noaptea desi, probabil, stie la fel de bine: Emil Boc, prin lipsa de performanta guvernamentala, lucreaza, desigur, involuntar, in interesul PSD, care se indreapta spre o noua hegemonie, din 2012, perspectiva atat de grava incat ar trebui oprita inclusiv prin iesirea imediata a PD-L de la guvernare.

Cristian Preda si-a adus adus cu el in politica, fara concesii si exceptii, toate credintele si principiile care l-au consacrat. Inclusiv acela de a-si admite explicit erorile, asa cum s-a intamplat in cazul Teo Trandafir.

Din intelectualul intransigent si reformist, a devenit politicianul intransigent si reformist, cu care poti sa fii sau nu de acord, cu care poti sa polemizezi, pe care poti sa-l simpatizezi sau antipatizezi, dar pe care nu-l poti acuza de dubla masura si ipocrizie.

Din pacate, in aceeasi barca cu Cristian Preda nu mai e decat Monica Macovei, pentru care coruptia ramane la fel de mizerabila si la PD-L, cum a fost si este la PSD si PNL. Doar doi, cati sunt, ei ne arata insa exact la ce sunt buni intelectualii in politica, mai ales intr-o poltica primitiva ca a noastra: pentru a nu lasa disciplina de partid sa se confunde cu spalarea creierului si lepadarea de sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Razvan Ungureanu, #Cristian Preda, #intelectuali politica, #intelectuali PDL , #PDL