Cristian Preda considera ca Basescu ar trebui sa retrimita Legea Lustratiei in Parlament

Joi, 01 Martie 2012, ora 17:01
2824 citiri
Cristian Preda considera ca Basescu ar trebui sa retrimita Legea Lustratiei in Parlament
Foto: Arhiva

Cristian Preda, europarlamentar PDL, este de parere ca Legea Lustratiei este doar un pretext pentru eliminarea unor persoane populare si o considera pe Monica Macovei "victima perfecta", motiv pentru care sustine ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa retrimita actul normativ in Parlament.

"Cred ca presedintele ar trebui sa ceara reexaminarea legii, pentru a corecta abordarea holista si propagandistica", , scrie Cristian Preda, pe blogul sau.

"(...) Din 1990 incoace, a existat banuiala ca lustratia nu e act de dreptate, ci pretext pentru ostracizare, in sensul vechi al termenului, adica pretext pentru eliminarea din competitia politica a unor persoane care dispun la un moment dat de popularitate.

In categoria lustrabililor au fost asezati si fostul nomenclaturist Ion Iliescu (ales in 1990 cu 85% din voturi), si fostul capitan de nava Traian Basescu (in varianta penelista, de acum cativa ani, a legii, formulata dupa esecul suspendarii) si fostul procuror Monica Macovei (in legea votata in 2012)", explica europarlamentarul PDL.

Cristian Preda adauga ca legea votata de Parlament "are o victima perfecta", numind-o pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, care a fost procuror in timpul regimului lui Nicolae Ceausescu. "Monica Macovei e cea care si-a convins colegii din PDL sa ii acorde atentie grevistului Maries si sa reia discutia parlamentara despre revolutie si lustratie", adauga acesta.

Legea Lustratiei a fost votata de Parlament - Vezi noile restrictii

Europarlamentarul democrat-liberal adauga ca in formularea legii, "antipatiile personale si dorinta de razbunare au fost nelipsite" si subliniaza ca din dezbatere au lipsit mereu nuantele, deoarece nu s-a stabilit ce inseamna responsabilitate in randul regimului comunist si "cine a fost cu adevarat vinovat".

"Consensul public lipseste, de altfel, nu doar in privinta acestor categorii, ci si in privinta calificarii regimului ca intreg. Nu mai departe de saptamana trecuta, o analiza CSOP asumata de IICCMER vadea faptul ca 34% din cetateni considera ca disparitia comunismului s-a facut in dauna Romaniei", mai scrie Preda.

Cristian Preda precizeaza ca "atacurile la persoana au luat locul unei evaluari chibzuite, care sa deosebeasca intre culpa politica si cea morala".

"Asta a permis, de pilda, ca Ion Iliescu sa il acuze pe Emil Constantinescu, atunci cand erau adversari politici, ca a fost in mult mai mare masura vinovat in vremea comunismului, desi primul fusese secretar al CC al PCR, iar celalalt - un profesor eminent si marginal sef de organizatie la una din cele 20 de facultati ale Universitatii. Tot lipsa de discernamant a facut ca persoane care il voiau lustrabil pe capitanul de nava Traian Basescu sa fie colaboratori dovediti ai Securitatii comuniste sau prieteni politici de azi ai acestora", mai scrie Cristian Preda.

Acesta este de parere ca legea nu face distinctia intre culpa unui fost ministru comunist, cea a unui director de editura sau a procurorilor care au lucrat in comunism.

Legea Lustratiei, votata in Parlament - Vezi ce persoane importante ar atinge

Legea Lustratiei, care a fost adoptata marti de Parlament, nu permite persoanelor care au facut parte din aparatul politic al fostei puteri comuniste si din aparatul represiv sa fie numiti in functii publice timp de 5 ani de la intrarea in vigoare a legii.

L.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Preda legea Lustratiei, #Cristian Preda lustratie , #PDL