Cristian Preda: De ce Ponta nu face nimic pentru a elimina MCV?

Luni, 25 Februarie 2013, ora 11:57
1638 citiri
Cristian Preda: De ce Ponta nu face nimic pentru a elimina MCV?
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda se intreaba de ce premierul Ponta nu face nimic pentru a elimina Mecanismul de Verificare si Cooperare, precizand, in acest context, ca presedintele Basescu ar trebui sa publice scrisoarea pe care a trimis-o, sambata, celor doi lideri ai USL.

"Premierul Ponta a explicat ca, in chestiunea Schengen, va face doar eforturi diplomatice, refuzand sa ia in seama observatiile din raportul MCV. E vorba despre observatii pe care mai multe state membre le coreleaza cu intrarea in zona Schengen", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Democrat-liberalul aminteste ca Ponta a declarat nu este de acord "sa asumam noi faptul ca pentru Schengen trebuie sa facem unele lucruri pentru MCV".

"Pare straniu. Eforturile diplomatice nu au dat roade si nu vor da nici de-acum incolo. Facand referire la o scrisoare pe care i-ar fi adresat-o presedintele, dar care nu a fost data publicitatii, dottore incearca sa acopere inactiunea din domeniile acoperite de MCV. Cea mai buna cale de a taia legatura creata la Haga si in alte cateva capitale intre MCV si Schengen e de a face ceva serios in primul domeniu", mai scrie Cristian Preda.

Ponta, despre procurori sef noi pana pe 3 martie: Imposibil. Basescu pluseaza ca la poker

Intrebarea care se iveste in mod natural, completeaza europarlamentarul, este "de ce premierul nu face nimic pentru a elimina MCV?".

"Mai mult decat atat, Ponta a ridiculizat cerinte din raportul MCV, in special cea referitoare la numirea procurorilor la Parchetul General si la DNA", completeaza Preda.

Ipotezele lui Preda

Democrat-liberalul lanseaza doua ipoteze "care pot fi luate in seama".

"Prima este aceea ca V. Ponta doreste sa foloseasca rezervele fata de MCV in discursul anti-european pe care USL l-a profilat de mai multe luni. Daca Antonescu e strident, Ponta prefera varianta ceva mai elaborata de discurs anti-UE: Comisia sustine intrarea noastra in Schengen, dar Basescu si amicii lui ne blocheaza cu ajutorul MCV", mai scrie demcorat-liberalul.

A doua ipoteza, spune el, e aceea ca "mentinerea MCV e un instrument in negocierea pe care premierul o asuma in interiorul USL cu baronii reuniti ai celor doua formatiuni".

Semnalele trimise de Ponta reiau filosofia pesedista stiuta: cainii latra, caravana trece! Adica: avem grija de voi, europenii exagereaza! Indiferent care dintre ipoteze se va adeveri, politica lui Ponta e gresita. Tafna anti-europeana nu ne va duce nici justitie mai buna, nici in Schengen. Aici e legatura dintre Schengen si MCV...", considera Cristian Preda.

De ce nu se grabeste Mona Pivniceru?

In final, acesta puncteaza ca "ar fi bine" ca presedintele Basescu sa faca publica scrisoarea la care a facut referire Ponta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Preda MCV Ponta, #Basescu MCV scrisoare , #PDL