Cristian Preda, despre alegerile partiale: Atmosfera generala de influentare a votului

Luni, 22 August 2011, ora 20:06
1666 citiri
Cristian Preda, despre alegerile partiale: Atmosfera generala de influentare a votului

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, pentru Ziare.com, ca atat PDL, cat si USL pot fi suspectate de influentarea votului la alegerile parlamentare anticipate de duminica.

Preda s-a mai aratat de parere ca aceste alegeri sunt o "jumatate de victorie" pentru PDL, care a dovedit ca USL nu are nici pe departe scorurile din sondaje. In plus, el crede ca lucrurile se vor schimba si dupa schimbarea legii electorale si a redesenarii colegiilor, care e oricum obligatorie, datorita recensamantului de la sfarsitul toamnei.

"Domnul Ponta este, in mod vadit, cineva care nu stie sa piarda. Discursul lui e discursul unui om care nu stie sa piarda. Trebuie sa felicitam alegatorii, ca e vorba de domnul Tataru la Maramures, ca e voba de domnul Radulescu la Neamt, asa e fair play, nu cred ca trebuie sa inventam un discurs care sa spuna - acolo unde nu castigam noi, ne-au furat. E un comportament imatur, imi pare rau ca trebuie s-o spun.

Mai ales ca, in acelasi loc unde s-a vorbit despre influentarea votului de catre PDL, s-a vorbit despre influentarea votului in tabara USL. N-a existat o situatie in care doar o tabara supectata ca ar fi dorit sa influenteze votul prin pepeni, pungi si asa mai departe, e regretabil, dar nu mi se pare ca suntem intr-o situatie in care avem 'ingerii uselisti' si 'pacatosii pedelisti', mi se pare ca e o atmosfera generala de influentare a votului", a spus Preda, pentru Ziare.com.

USL si PDL, in echilibru colegiile schimba problema

Fostul consilier prezidential crede ca USL si PDL sunt in echilibru, la fel ca PDL si PSD anii trecuti, iar ca scorul formatiunii social-liberale e o "mitologie".

"Pentru PDL, e o jumatate de victorie, pentru ca am castigat unul din cele doua locuri. Pe de alta parte, dincolo de aritmetica electorala, e mai mult decat o victorie, pentru ca alegerile partiale de ieri au demonstrat un lucru foarte clar - ca USL e foarte departe de majoritatea pe care o asuma de la crearea acestei aliante.

E o distanta de ani lumina intre felul in care se autoproiecteaza USL in spatiul public si realitatea de la urne. Asta e, cred, o concluzie importanta, dincolo de faptul ca ei au castigat un mandat si ei altul. De ce spun ca e important? Pentru ca, de la crearea USL incoace, toata miza dezbaterii publice a fost asezata in jurul acestei pretinse superioritati a uniunii dintre PNL si PSD. Toata lumea s-a invartit atunci in jurul acestei mitologii create de USL. Ori vedem ca e vorba de o situatie cu totul si cu totul deosebita.

Din 2007 incoace, noi am asistat la o cursa umar la umar intre PSD si PDL. Cam asta a fost situatia. Sigur ca o data am avut noi mai multe mandate si ei mai multe voturi, s-a intamplat in 2008, la cursa prezidentiala i-am infrant in ultimul moment, cu cateva zeci de mii de voturi, presedintele Basescu pe Mircea Geoana. A fost o situatia foarte stransa in ultimii ani.

Noutatea pe care USL voia sa o anunte era tocmai diferentierea clara, printr-o alianta cu PNL, dar se pare ca suntem intr-o situatie mai apropiata de 2007, 2008, 2009. Sunt convins ca asta va modifica intr-un fel sau altul si perceptia publicului, si discursurile actorilor politici", a mai spus Preda pentru Ziare.com.

Trasarea colegiilor uninominale - obligatorie

Cristian Preda mai spune ca actualul Guvern va schimba colegiile electorale, fie prin reducerea numarului lor, conform rezultatelor referendumului din 2009, dar si pentru ca actuala lege prevede ca ele sa fie redimensionate, dupa recensamant. El crede si ca sondajele nu pot da o idee foarte clara despre situatia la vot, dat fiind ca votul in colegii e ceva diferit.

"E foarte posibil ca metodologia folosita de sondaje sa fie foarte slaba in raport cu constructia electorala a teritoriului. Eu nu sunt convins ca sociologii si-au rafinat atat de mult instrumentele incat sa poata detecta dincolo de o opinie generala ce se intampla la nivelul colegiilor, cum anume agregarea rezultatelor de la nivelul colegiilor apare la nivel national.

Posibil sa avem o situatie de felul acesta - sondajele sa inregistreze o nemultumire generala. Bun, asta se intampla peste tot in democratii - puterea nemultumeste, sondajele pot pur si simplu sa inregistreze aceasta nemultumire, in timp ce votul, asa cum e construit el in teritoriu, da rezultate foarte diferite. Vorbim acum de un vot care e cazat in aceste fiefuri foarte restranse, care sunt colegiile desenate in 2008.

De altfel, ce e interesant e ca in 2008 colegiile au fost trasate printr-o intelegere foarte clara intre PNL si PSD, care avea drept scop maximizarea profitului electoral al celor doua forte politice, inclusiv prin salvarea unor personaje aflate pe locul doi sau trei, pentru a capata mandate. Asa s-a intamplat cu multi dintre alesi, un numar foarte mic de candidati au fost alesi, de fapt, de pe locul intai, cu majoritate de 50 plus unu. E posibil ca instrumentele pe care le folosesc anchetele sociologice sa nu fie suficient de rafinate pentru a prinde desenul electoral propriu-zis.

In orice caz, constatare foarte simpla - pana ieri, USL pretindea ca e la 50, 55, 60, 70%, nu stiu, cat voiau sa puna in dreptul lor. Vedem ca sunt departe de o asemenea performanta si ca nu avem de-a face cu o distantare a partidelor de Opozitie in fata Puterii", a mai spus Preda, pentru Ziare.com.

Desenarea colegiilor nu serveste USL

Intrebat daca trasarea colegiilor uninominale de catre Putere va urca scorul PDL, Preda a raspuns:

"Ce pot sa va spun e ca in 2008 se va intampla ce spuneti dumneavoastra acum - dupa alegerile locale, PNL, care era la Guvern, impreuna de PSD, care il sprijinea din Parlament, au facut un decupaj convenabil pentru cele doua partide si au creat, de asemenea, un sistem de compensare proportionala care a permis celor clasati pe locul doi sau chiar trei sa capete mandate de deputat, asta e tot ce stim, asta e istoria recenta.

Sistemul se intoarce impotriva celor care l-au creionat si care intre timp s-au cuplat, s-au casatorit, au facut mariajul uselist. Vedem ca, desi exista o nemultumire la scara nationalalegata de guvernare si de dificultatile crizei, in orice democratie aflata in criza economica, la urne nu avem o distanta de 60 la 20. Pare sa fie, dimpotriva, un echilibru intre cele doua principale voci politice din Romania - pe de o parte PDL, pe de alta alianta USL. Desenul favorabil din 2008 nu pare sa slujeasca acum USL.

Nu putem anticipa nimic - exista un plan de modificare a numarului de deputati si senatori, vom vedea daca el va fi rezultatul unei modificari constitutionale sau adoptarii unei alte legi in Parlament.

In orice caz, legea electorala, asa cum e ea, obliga la redimensionarea colegiilor dupa recensamant. Asta sta deja scris in legea pe care o avem. Un recensamant va fi facut in Romania in aceasta toamna.

Dincolo de planurile pe care le-am enuntat mai devreme, posibila reducere a numarului de senatori si deputati, exista obligativitatea de a desena colegiile din nou, dupa recensamant. E deja ce au stabilit PSD si PNL in 2008, cand controlau situatia in Parlament. Ei au obligat Guvernul actual sa schimbe colegiile, n-a inventat-o domnul Emil Boc", a incheiat Preda.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Preda influentare vot partiale, #Preda pungi plase electorale , #PDL