Cristian Preda, despre legea salariilor profesorilor: E plina de greseli!

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 23:38
2356 citiri
Cristian Preda, despre legea salariilor profesorilor: E plina de greseli!
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PD-L Cristian Preda critica legea privind plafonarea salariilor profesorilor, aratandu-se nedumerit ca ministerul Educatiei a putut sa elaboreze un proiect cu greseli ortografice si cu "formule goale de sens".

Mai intai, Preda isi exprima o serie de obiectii ce tin de forma actului normativ. El spune ca a citit proiectul de lege si nu reuseste sa inteleaga cum e posibil sa se stranga intr-un act oficial "atatea greseli de ortografie", "atatea formulari neglijente", "atatea fraze eliptice", "atatea formule goale de sens".

Eurodeputatul da si cateva mostre din actul normativ. Astfel, in lege se regasesc exprimari precum: "Practica judiciara a condus la un sistem de sistem (sic!) de salarizare neunitar", "in prezent sunt judetele Suceava si Botosani, unde salariile sunt majorate cu 33%, fata de celelalte judete, unde in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se desfasoara aceleasi activitati didactice", "Elevul este cel care genereaza asigurarea surselor de finantare de la buget".

Preda taxeaza si faptul ca in lege se gasesc pasaje in care domina filosofia "copy paste", cum e o parte din capitolul despre impactul proiectului de lege, care spune ca "Impactul asupra mediului de afaceri. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri. Impact social. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri". El se plange si ca in unele rubrici informatiile utile sunt evitate cu ajutorul formulei "nu este cazul".

"De fapt, felul in care arata acest document al Ministerului Educatiei e cel mai bun argument pentru nevoia maririi salariilor din invatamant", spune Preda ironic.

El abordeaza apoi si chestiunile de fond ale proiectului, aratand ca nu crede ca reforma educatiei se poate face prin austeritate. "Eu nu cred ca o reforma a educatiei poate reusi in conditii de austeritate. Ministrul Funeriu crede contrariul.

Sunt convins insa ca impartasim macar un lucru, si anume ideea ca o reforma a educatiei nu poate fi formulata cu superficialitatea cu care vorbesc precupetele din piata. Altfel, ajungem nu doar la o reforma fara bani, ci si la o reforma fara forma", conchide el in acceasi nota de ironie.

Coalitia discuta luni legea prin care salariile profesorilor sunt plafonate si se stabileste ca drepturi salariale de majorare nu pot fi acordate in urma unor decizii ale instantelor. Opozitia a anuntat ca va depune plangeri penale daca legea este adoptata. Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu sustin cresterea bazei de calcul a salariilor medicilor si profesorilor cu 50% pana in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cristian Preda PDL, #salarii profesori Cristian Preda, #plafonare salarii profesori , #PDL