Cristian Preda, despre proteste: Astept o mutare semnificativa a Puterii

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 16:22
3024 citiri
Cristian Preda, despre proteste: Astept o mutare semnificativa a Puterii

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat ca e nevoie ca Puterea sa faca o miscare importanta in perioada urmatoare, prin care sa arate ca si-a schimbat atitudinea, intrucat, altfel, exista riscul ca protestele de strada sa continue pana la alegeri.

"E nevoie de o mutare semnificativa. Astept o mutare semnificativa care sa vadeasca o schimbare de ton, o schimbare de atitudine, pentru ca e clar ca e contestata de cateva zile in strada, cum a fost contestata si in Parlament, o anumita maniera de a face politica, un anumit stil. De asta cred ca e nevoie de o mutare semnificativa. Altfel, vom trai in acest blocaj si in aceasta situatie, aceasta productie nesfarsita de neincredere. Ceea ce vedem este neincrederea, asta ne spun strada si Opozitia in acest moment", a declarat Preda pentru Ziare.com.

"Astazi fiecare incearca sa anticipeze miscarile celuilalt. E o partida de sah unde pare sa nu existe timpul cronometrat. Fiecare incearca sa ghiceasca ce va face celalalt. Situatia trebuie deblocata, nu putem sa mergem in acest fel pana la alegeri, ca se tin in primavara, ca se tin in toamna, ca se tin oricand. E clar ca in aceasta atmosfera nu putem sa mergem in alegeri, asemenea alegeri ar fi contestate in strada. Radicalizarea din strada nu ne trimite cu gandul la climatul de incredere de care e nevoie atunci cand se fac alegeri", a mai spus fostul consilier prezidential.

E un hyde park

Cristian Preda s-a aratat de parere ca protestele din Piata Universitatii sunt ca un "hyde park", termen care isi are originea in Marea Britanie, desemnand un loc in care cetatenii isi striga in public nemultumirile fata de politicieni.

"Nu e exclus ca oamenii sa iasa in continuare in strada in grupuri foarte diverse, cum sunt cele din Piata Universitatii. Nu stiu insa daca Opozitia va avea in minte sa mai faca vreun miting. Nu exclud ca, de acum, atat timp cat fiecare a vazut ca poate sa iasa in strada si sa vorbeasca, oamenii sa iasa. E un 'hyde park' reinventat mai degraba decat Piata Universitatii din '90. E locul in care fiecare vine si poate sa se exprime. Se pare ca asta e, in primul rand, in momentul asta.

Piata Universitatii din 1990 era in totala ruptura cu ceea ce se spunea in Parlament, in Dealul Mitropoliei, era o diferenta de limbaj, de viziune, colosala. Aici vedem ceea ce spun deja politicienii spus in piata, e un limbaj radical al contestarii care este mutat din Parlament si din studiourile de televiziune in Piata Universitatii. Nu este un fenomen care sa ne duca cu gandul la coagularea unei alternative politice, desi toata lumea o clameaza", a afirmat Preda.

E mai mult problema Guvernului

Cristian Preda s-a aratat de parere ca Guvernul e cel care ar trebui sa fie primul care dialogheaza cu societatea, intrucat protestele sunt in primul rand problema sa.

"Cred ca invitatia la dialog era naturala, nu putea sa reactioneze Guvernul altfel. Cred ca trebuia sa reactioneze mai degraba Guvernul decat partidul. Problema e a Guvernului, nu e o problema partizana. Premierul, in ciuda unei ambiguitati initiale, a invitat la dialog. Dialogul nu a fost fructuos, Opozitia nu vrea in acest moment dialog. Opozitia e radicalizata de oportunitatea pe care au oferit-o mitingurile din ultimele zile. Aceasta mobilizare din strada nu face Opozitia mai disponibila la dialog, ci o radicalizeaza", mai crede Preda.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cristian Preda mutare semnificativa, #Preda mutare Guvern , #PDL