Cristian Preda ii scrie lui Victor Ponta, pe tema deficitului

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:41
1324 citiri
Cristian Preda ii scrie lui Victor Ponta, pe tema deficitului
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda i-a adresat presedintelui PSD, Victor Ponta, o scrisoare deschisa prin care il intreaba daca nu si-a schimbat parerea pe marginea introducerii in Constitutie a deficitului de 3%, dupa ce socialistii din Spania a aderat la aceasta masura.

"Domnule presedinte Victor Ponta, Va scriu cu intentia de a va invita sa va pronuntati intr-o chestiune foarte sensibila la scara Europei, si anume chestiunea constitutionalizarii deficitului bugetar. Ideea de a va scrie mi-a venit dupa ce mi-a picat sub ochi o declaratie pe care ati facut-o in urma cu mai multe luni, daca nu ma insel, pe 15 martie 2011. Era vorba, de fapt, despre o replica la propunerea facuta de presedintele Traian Basescu de a inscrie in Constitutie un deficit bugetar maxim de 3%. Reactia dumneavoastra a fost seaca: 'prevederea de 3% deficit in Constitutie e o uriasa prostie'. Nu voi reproduce intreaga declaratiei, ci voi spun doar ca, temperamental cum va stie o tara intreaga, sugerati ca 'prostia' i-ar fi fost sugerata lui Traian Basescu de Victor Orban, premierul de dreapta al Ungariei", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Democrat-liberalul il intreaba pe Victor Ponta daca are o viziune diferita fata de socialistii din Spania si de ce nu se poate ajunge la un consens si la noi.

"Motivul pentru care va scriu este legat, de altfel, de identitatea non-ideologica a acestei idei. Intr-adevar, zilele trecute, guvernul de la Madrid, condus de socialistul Zapatero, a convins partidele de opozitie sa inscrie obiectivul reducerii deficitului in Constitutia spaniola, intreaga clasa politica din Spania subscriind astfel unei idei imbratisate pe scara larga in Uniunea noastra (Vorbesc, desigur, despre Uniunea Europeana, nu despre cea pe care ati incheiat-o cu PNL). Iar in Spania, nivelul deficitului la care va fi supus orice guvern nu va fi de 3% ci - tineti-va bine! - de 0,4%! E o limita mult mai severa. Pornind de aici, imi ingadui sa va adresez doua seturi de intrebari.

Considerati ca ar trebui sa urmam modelul spaniol si sa introducem o viziune si mai austera in Actul fundamental? Sau, dimpotriva, considerati ca nu trebuie constitutionalizat deficitul? Vor socialistii romani contrariul a ceea ce vor socialistii spanioli, ca raspuns la aceeasi criza? De altminteri, de ce oare in Spania socialistii discuta cu popularii, iar in Romania nu?", conchide Cristian Preda.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Cristian Preda scrisoare deschisa, #Cristian Preda Victor Ponta , #PDL