Cristian Preda il sustine pe Toader Paleologu la sefia PD-L

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 11:05
1497 citiri
Cristian Preda il sustine pe Toader Paleologu la sefia PD-L
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda a anuntat miercuri ca il va vota pe Toader Paleologu la sefia PD-L.

"La Conventia Nationala a PD-L, voi vota cu Toader Paleologu si ii invit si pe alti colegi sa faca acelasi lucru. In ceea ce ma priveste, am mai multe motive sa il sustin pe cel mai tanar dintre candidatii la sefia PD-L", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PD-L sustine ca sunt sase motive politice care "il singularizeaza" pe Paleologu in cursa pentru sefia PD-L.

"Toader Paleologu a asumat cu sinceritate si in mod spontan majoritatea celor 35 de puncte pe care le-am infatisat, alaturi de colegii mei, Monica Macovei si Sever Voinescu, in urma cu cateva saptamani, ca platforma de modernizare a PD-L. In stilul sau propriu, cu umor si fara inversunare, Toader Paleologu a vorbit despre asteptarile publicului asa cum le-am asternut pe hartie si noi, cei trei membri PD-L dispretuiti si umiliti la CNC de cvasi-totalitatea colegilor nostri. Coerenta imi cere sa il sprijin pe cel care a preluat ceea ce eu nu am putut duce mai departe. S-ar putea ca el sa fi gasit tonul potrivit", scrie europarlamentarul PD-L.

Cristian Preda mai crede ca Paleologu da un sens liberal clar, iar Romania are nevoie de liberalism, nu de populism. Europarlamentarul mai crede ca fostul ministru al Culturii este singurul dintre candidati care leaga modernitatea (si modernizarea) de civilizatie (si civilitate), indiferent ca este vorba despre felul de a vorbi in public (inclusiv cu adversarii) sau despre aspectul oraselor.

"Din nefericire, kitschul, sudalma si grobianismul au cucerit o imensa parte din spatiul public. Orice tentativa de a face o politica eleganta, destinsa si demna trebuie sprijinita in chip deschis. Demobilizarea electoratului are, intre multe alte cauze, si retinerea cetateanului oarecare de a valida drept reprezentanti niste persoane cu educatie sub-mediocra, care vorbesc ca pe maidan. Publicul asteapta ca reprezentantii lui sa fie mai buni decat "romanul mediu", nu sub nivelul acestuia", mai noteaza europarlamentarul PD-L.

Toader Paleologu aduce o noutate semnificativa

Cristian Preda semnaleaza faptul ca Toader Paleologu aduce o noutate semnificativa in plan politic.

"Si PNL si PSD si-au intinerit echipele de conducere, dar atat Antonescu, cat si Ponta sunt plamaditi din materia prima care a servit la fabricarea politicianului postcomunist de nivel mediu. Singurul lor avantaj e faptul ca sunt altii, nu faptul ca sunt diferiti substantial de ceea ce a respins deja cetateanul roman in trecut. Politica a favorizat clonarea. Nu suntem insa condamnati sa ramanem in chingile impuse de tranzitie. Intinerirea politicii inseamna iesirea din tiparele ce par inevitabile. Doar asa poate fi destabilizat USL, nu prin scenarii fanteziste despre aliante subterane ale unuia sau ale altuia cu adversarii de azi, care sunt - de altfel - si aliatii indispensabili de ieri", mai noteaza democrat liberalul.

Cristian Preda mai sustine ca prin profilul sau, Toader Paleologu reprezinta profesorii si, prin ei, profesiunile liberale.

"La modul general, PD-L are nevoie, daca vrea sa fie nu doar democrat, ci si liberal, de toate tipurile de alegatori cu profesiuni liberale, care trebuie mobilizati plecand de la asteptarile lor, iar nu de la fictiunile si auto-justificarile noastre. Anchetele sociologice ne vadesc, de pilda, faptul ca exista, dupa multi ani, o preferinta pentru sprijinirea mediului privat in defavoarea extinderii institutiilor publice. Vom putea oare sa exploatam aceasta tendinta in interesul nostru politic? Sau le vom lasa USL-istilor sansa de a mima schimbarea?", se intreaba retoric europarlamentarul PD-L.

Cristian Preda mai sustine ca intrarea lui Paleologu in cursa pentru sefia PD-L semnaleaza faptul ca partidul nu se poate multumi sa apere guvernarea, respectiv sa promita disciplina interna.

"Si guvernarea, si disciplina membrilor sunt, de buna seama, importante. PD-L trebuie sa existe insa si dupa guvernare, iar alimentele cu care se va putea hrani sunt mai diverse decat banala disciplina. Nu intamplator, motiunea depusa de TP se numeste "Privind spre viitor". Voi incheia enumerarea cu un motiv de natura strict personala.

Este vorba despre intersectia biografiilor noastre intr-un punct foarte important. Atat eu, cat si Toader ne-am desavarsit educatia universitara sub indrumarea lui Pierre Manent. Discipol al lui Raymond Aron si unul dintre cei mai mari specialisti in teoria politica din ultimele decenii, Manent ne-a condus tezele de doctorat in stiinte politice sustinute la Paris in 1998 si, respectiv, in 2001", mai scrie Preda.

Europarlamentarul PD-L le transmite colegilor care cred in modernizare si considera ca dreapta inseamna liberalism, nu populism, sa voteze cu Toader Paleologu.

"Imi place sa cred ca in PD-L exista disponibilitate pentru o asemenea politica si ca Toader Paleologu va sti cum sa reuneasca voturile care o exprima", conchide Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Cristian Preda Congres PDL, #vot Toader Paleologu , #PDL