Cristian Preda: Ponta trebuie sa spuna cine i-a intins "capcana" Grajdan - Interviu

Joi, 07 Iunie 2012, ora 08:01
5927 citiri
Cristian Preda: Ponta trebuie sa spuna cine i-a intins "capcana" Grajdan - Interviu
Foto: Realitatea TV

Europarlamentarul PDL Cristian Preda ii cere premierului Victor Ponta sa confirme sau sa infirme daca cel care i-a intins "capcana" Grajdan este ministrul Justitiei, Titus Corlatean.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Cristian Preda remarca faptul ca mentinerea lui Mircea Diaconu, urmarit penal, in fruntea Ministerului Culturii ridica semne de intrebare cu privire la felul in care Victor Ponta percepe granita dintre justitie si influenta politica.

In opinia sa, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, ar trebui sa isi dea demisia de onoare dupa incidentul "Rosia Montana", dovendind astfel ca este un liberal cu personalitate.

Cristian Preda critica "dispretul si agresivitatea" cu care USL, in frunte cu Victor Ponta, ii trateaza pe adversarii politici si spune ca PDL trebuie sa se bata cu demnitate in alegeri, pentru ca PSD si PNL "par sa fie mult mai puternice decat sunt in realitate".

Ati participat miercuri la o dezbatere organizata la Parlamentul European despre reforma justitiei si lupta anti-coruptie in Romania. Ce pozitie ati sustinut?

Trebuie retinut ca in momentul in care se discuta in Parlamentul European despre justitie si anti-coruptie in Romania, la Bucuresti era judecat un fost prim-ministru. Asa ceva, acum zece ani cand Adrian Nastase insusi era prim-ministru, era de neimaginat.

Era de neimaginat nu faptul ca persoana care ocupa functia de prim-ministru urma sa ajunga in fata justitiei, ci ca justitia poate sa functioneze fara sa ia in seama rangul unui demnitar. Dar nu toata lumea in Romania este de acord cu aceasta situatie, cu ideea ca un demnitar sa fie chemat in fata justitiei.

Am spus ca nu mi se pare ca domnul Titus Corlatean ar fi foarte incantat de aceasta situatie. Domnia sa, inainte de a fi ministru, intr-un alt proces, care il viza tot pe Adrian Nastase, a spus ca, daca nu va fi confirmata condamnarea, procurorul ar trebui arestat.

O asemenea atitudine nu denota incredere in capacitatea justitiei de a lucra autonom si, de ce nu, uneori de a nu confirma anchetele facute de procurori.

Am dat, de asemenea, exemplul prim-ministrului Victor Ponta, care ne este inca dator cu numele celui care i l-a recomandat pe domnul Grajdan.

DNA: Grajdan l-a sunat pe Nastase la ora 5, inainte de a retrage ISC din proces

De ce credeti ca este important sa aflam acest lucru?

Un ziarist a pronuntat in urma cu cateva zile, in conditiile in care domnul Ponta a refuzat sa o faca, numele lui Titus Corlatean. Premierul nu a infirmat, nici nu a confirmat pana in acest moment ca ministrul Justitiei e cel care i l-ar fi recomandat pe Grajdan.

Cred ca e important sa aflam cine dintre apropiatii lui Victor Ponta i l-a propus la ISC, fiindca e evident ca numirea lui Constantin Grajdan e o mare eroare, chiar domnul Ponta e de acord, care a fost interpretata ca o imixtiune in justitie, pentru a-l proteja pe Adrian Nastase.

Daca Victor Ponta insusi e de acord ca nu trebuia facut asa, cred ca e dator sa explice public cine i-a intins aceasta capcana. Daca e vorba de cineva din Cabinet e foarte grav, un ministru nu poate intinde o capcana premierului, asa ceva nu se face, dincolo de culoarea politica.

Daca nu e vorba de domnul Titus Corlatean, asa cum a sugerat zilele trecute un jurnalist fara sa fie infirmat pana in aceasta clipa, trebuie sa stim cine a incercat sa intinda premierului o asemenea capcana care risca sa ridice in continuare un semn de intrebare in privinta capacitatii justitiei de a fi autonoma, departe de influenta politica.

Dincolo de detaliile tehnice, chestiunea MCV e legata chiar de acest lucru, de increderea in capacitatea institutiilor romanesti de a actiona fara interventia politica.

Cum comentati faptul ca Victor Ponta mentine in functie un ministru urmarit penal, pe Mircea Diaconu?

PDL a cerut deja demiterea sa, nu demisia pentru ca vedem ca aceasta nu e luata in considerare si degeaba ne racim noi gura, cum se spune.

E un nou motiv pentru a spune ca Victor Ponta nu vede chestiunea relatiei demnitarilor cu justitia asa cum o vedeau predecesorii sai.

Introduce o nota de ingrijorare in privinta Romaniei. Aici nu e vorba de o afacere personala sau de partid care sa priveasca doar pe domnul Ponta.

Mecanismul de Cooperare si Verificare, celebrul MCV, exista inca tocmai pentru ca aceasta separatie clara intre justitie si politic nu este credibila in momentul asta in Europa.

Or, ceea ce face Victor Ponta numindu-l pe Grajdan, protejandu-l pe Mircea Diaconu, este intretinerea acestei ambiguitati si alimentarea acestei ingrijorari europene. Asta este, daca nu o stie, i-o reamintim noi.

Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com

Vorbeati mai devreme despre o capcana care i s-a intins premierului. In cazul ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, credeti ca premierul a fost mintit?

Dovada ca ministrul Chitoiu n-a spus adevarul in legatura cu Rosia Montana (Video)

Din doua una: ori domnul ministru Chitoiu a spus una la Rosia Montana si pe urma, inghesuit de primul ministru a dat-o la intors, cum se spune, spunand ca nu a fost vorba de asa ceva, ori domnul Ponta a stiut de la bun inceput cum stau lucrurile si a vrut sa spuna ca PNL nu mai conteaza in niciun fel in fata lui si ca el dicteaza, de fapt, toate optiunile politice ale Cabinetului, ca e vorba de pesedisti sau de penelisti.

Daca domnul Chitoiu are un minim de onoare, pleaca!

Daca nu are, poate sa faca inscrierea in PSD si sa spuna ca e o simpla marioneta a sefului PSD. Lucrurile sunt foarte clare: ministrii pot sa aiba personalitate sau sa renunte la orice personalitate si sa spuna 'Sunt un om sters si tot ce spun poate fi anulat a doua zi'.

PDL a prezentat miercuri un bilant al guvernarii Ponta. Dumneavoastra ce ati retinut din aceasta prima luna a Executivului USL?

Sincer sa fiu, vreau sa felicit guvernul Ponta pentru o realizare exceptionala si anume confirmarea propunerii pe care o facuse guvernul anterior referitor la marirea salariilor bugetarilor. Victor Ponta a facut, confirmand astfel ceea ce intentiona sa faca guvernul anterior.

Videanu: Ponta joaca rolul de Mister Romania, in timp ce Guvernul amana totul

In rest, emblema acestor zile cred ca este personajul Grajdan, omul care in numele lui Cuza vroia sa il scape pe Adrian Nastase.

Si mai e vorba si despre o agresivitate extraordinara. Eu nu intamplator l-am numit pe Victor Ponta "micul Groza", pentru ca nu am mai gasit decat in anii '45-'46 tipul de comportament pe care il ilustreaza acum Victor Ponta si anume o agresivitate extraordinara la adresa tuturor celor care nu sunt in USL.

Inteleg ca exista mai multa simpatie astazi pentru USL decat pentru PDL, foarte bine, o vom consemna la urne, vom trage invatamintele necesare. Dar de aici si pana la dispretul si agresivitatea cu care Victor Ponta trateaza, ca si ceilalti membri USL, spatiul nostru politic este o diferenta ca intre Romania anului 2011 si Romania anilor 1946.

Pentru ca ati amintit de urne, cum comentati cotele USL si PDL in sondaje?

Nu e nimic suprinzator, lucrurile erau stiute si nu cred ca urnele vor aduce mari surprize.

Cred ca trebuie sa ne batem pentru alegerile locale, ca si pentru cele parlamentare, asumandu-ne ceea ce am facut. Suntem primul partid care, pentru ca tot vorbeam de justitie, a asumat bunele si relele. Cred ca trebuie sa ne purtam demn. Mi se pare inacceptabila si cedarea unora, care au plecat, si vaicarelile altora, care par niste babe lovite de tornade.

Suntem intr-o confruntare politica cu o alianta intre doua partide care profita de pe urma acestui mariaj si par sa fie mult mai puternice decat sunt in realitate. Trebuie sa ne batem pentru sansa noastra, asta e tot.

Nu sunt surprize colosale, nu cred ca se astepta cineva sa vada USL sub 20%, dar peste cateva luni s-ar putea sa o vada mult mai jos decat e acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Cristian Preda Grajdan Ponta, #Ponta numire Grajdan Nastase, #Corlatean Grajdan proces Nastase, #Cristian Preda Chitoiu , #PDL