Cristian Preda: PPE nu agreeaza membri de guvern la Curtea de Conturi

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 23:26
2857 citiri
Cristian Preda: PPE nu agreeaza membri de guvern la Curtea de Conturi

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca decizia de a vota impotriva lui Leonard Orban nu este a PDL, ci a PPE, care nu agreeaza membri de guvern sau alti oficiali la Curtea de Conturi, intrucat acestia sunt considerati partinitori.

"Guvernul a facut o propunere care nu era oportuna, adecvata. Propunerea trebuie sa aiba in vedere experienta in domeniul controlului financiar. N-a fost facuta o asemenea propunere, toata lumea stie ca Orban nu e auditor, n-a fost la Curtea de Conturi. Grupul PPE a dat un semnal de vot negativ pentru ca nu agreeaza candidaturi guvernamentale, adica membri din guvern, pentru ca ei trebuie sa fie independenti. Cineva care vine din Guvern e considerat partinitor", a punctat eurodeputatul.

Intrebat daca a fost o decizie a PDL, Cristian Preda a negat. "Nu, nu a fost o decizie a PDL. Cum sa fie a PDL? Semnalul de vot a fost dat de PPE", a precizat europarlamentarul PDL pentru NewsIn.

Preda sustine ca aceste lucruri ar fi trebuit sa fie cunoscute la Bucuresti.

"Lucrurile acestea trebuiau stiute, daca nu de Victor Ponta, macar de dl Orban, care a fost comisar si stie ce se intampla in institutii. Pe mine ma mira foarte mult. Or domnul Orban nu stia, si atunci e foarte grav, ca inseamna ca n-a aflat lucruri importante cat a fost comisar, ori stia si nu a spus. A incercat sa scape printre textele regulamentelor", a subliniat europarlamentarul PDL.

Articolul 286 din Tratat prevede ca "membrii Curtii sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie".

Cristian Preda considera ca avizul negativ dat miercuri de Comisia de Control Bugetar nu este "un capat de tara. E locul Romaniei, nu un loc creat pentru o anumita persoana. Trebuie facuta alta propunere", a spus Preda, care recomanda Guvernului sa discute cu toate partile, inclusiv cu eurodeputatii.

"Partizanatul politic face rau Romaniei in aceste chestiuni si credeam ca Victor Ponta a inteles, dar se pare ca n-a inteles", a mai spus Preda, adaugand ca se poate renunta "la cinci minute de interventii televizate pentru a vorbi cu deputatii europeni".

Cristian Preda nu crede ca Leonard Orban va merge mai departe dupa acest vot.

"A forta un vot, dupa ce ai un aviz negativ, e cam mult, nu vor aprecia nici grupurile politice care l-au sustinut. Aici nu e ca la Bucuresti. Nu e ca la Andrei Marga, vreau sa fiu numit la ICR indiferent daca sunt in tara, indiferent daca am un plan pentru institutie. Puneti-ma acolo, ca vin eu mai tarziu. Nu e asa. Totusi se tine seama de avizul Comisiei", a afirmat Preda.

Acesta considera ca autoritatile, de comun acord, prin discutii cu toate fortele politice, trebuie sa vina cu o candidatura care sa nu aiba probleme. "PDL e disponibil pentru un astfel de dialog", a spus Preda, care s-a aratat deranjat de faptul ca europarlamentarii nu au fost consultati inainte de a fi facuta o nominalizare. El a reprosat guvernului ca nu discuta cu europarlamentarii romani, indiferent de culoarea politica.

"Pe vremuri, inaintea guvernului Ponta, ministrii de externe, primul ministru invitau toti parlamentarii romani, indiferent de tabara politica. E firesc sa fie asemenea consultari", a spus Cristian Preda.

Leonard Orban a primit miercuri aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar, cu 14 voturi impotriva si 12 pentru. Avizul este consultativ, la fel si cel al plenului Parlamentului.

Consiliul poate accepta numirea sa chiar si in cazul unui vot nefavorabil in PE.

Inainte de audieri, Leonard Orban a raspuns afirmativ la intrebarea daca si-ar retrage candidatura in cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curtii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Cristian Preda Leonard Orban, #Leonard Orban Curtea Europeana Conturi, #Cristian Preda PDL PPE, #Leonard Orban aviz negativ , #PDL
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
"Românii" din "PPE nu agreeaza membri de guvern la Curtea de Con