Cristian Preda: Propunerea lui Laszlo Tokes ar condamna maghiarii la ghetoizare

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:04
1900 citiri
Cristian Preda: Propunerea lui Laszlo Tokes ar condamna maghiarii la ghetoizare
Foto: Arhiva

Cristian Preda, europarlamentar PDL, sustine ca propunerea lui Laszlo Tokes de introducere a unei cote pentru parlamentarii maghiari, ar condamna populatia la "ghetoizare", deoarece ar diviza electoratul.

Preda discuta, intr-o postare pe blogul sau, propunerea lui Laslzo Tokes, formulata intr-o scrisoare trimisa presedintelui Traian Basescu, de a introduce un criteriu al "proportionalitatii etnice" la alegeri, adica o cota fixa pentru parlamentarii maghiari.

"Tokes Laszlo foloseste un singur argument pentru a-si sustine cererea, si anume ca alesii maghiari reprezinta cetatenii maghiari. Ar fi, de aceea, potrivit ca voturile maghiarilor sa fie disputate de mai multe formatiuni: cu una singura, adica UDMR, etnicii maghiari ar fi condamnati - sugereaza Tokes - sa fie privati de libertatea alegerii, scrie Cristian Preda.

Acesta adauga ca nu este de acord cu propunerea lui Laszlo Tokes.

"(...) O asemenea prevedere ar condamna maghiarii la ghetoizare. Populatia electorala ar fi - in mod formal - divizata in votanti pentru deputati maghiari si votanti pentru non-maghiari", sustine Cristian Preda, pe blog.

Hasotti: Propunerea lui Laszlo Tokes este o aberatie antidemocratica

Cristian Preda mai spune ca, pentru stimularea competitiei in alegeri, exista o alta metoda, si anume renuntarea la pragul electora, care ar duce la contestarea unui "cartel al partidelor birocratizate" care a confiscat scena politica.

"(...) O prevedere electorala de acest fel ar introduce o inechitate majora si, la limita, ar face inaplicabila legea. Ce anume ar justifica introducerea unei asemenea cote doar pentru minoritatea maghiara? De nu si nemtii? Romii sau lipovenii nu ar trebui protejati si ei? Unde s-ar ajunge insa daca legea ar fi o colectie de exceptii?", conchide Cristian Preda.

Corina Cretu, PSD: Propunerea lui Tokes aduce un afront grav democratiei

Propunerea lui Laslzo Tokes, de a introduce o cota fixa pentru parlamentarii maghiari, a fost criticata si de reprezentanti ai PNL si PSD, care sustin ca este nedemocratica.

L.S.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Cristian Preda, #Preda propunere Tokes, #Preda maghiari gheto , #PDL