Cristian Preda: Sistemul electoral a avantajat USL. Sa revenim la liste, dar deschise

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 17:10
2451 citiri
Cristian Preda: Sistemul electoral a avantajat USL. Sa revenim la liste, dar deschise
Foto: ebihoreanul.ro

Democrat-liberalul Cristian Preda contrazice afirmatiile Alinei Mungiu Pippidi potrivit careia sistemul electoral a asigurat o buna reprezentativitate la alegerile din 9 decembrie si spune ca sustine revenirea la votul pe liste, dar pe liste deschise.

"In 2012, traducerea voturilor in mandate (fotolii) a fost una dintre cele mai inechitabile din istoria noastra politica recenta. Astfel, cele 60,1 de procente de la Senat obtinute de USL au asigurat acestei aliante 69,3% din mandate.

'Prima' de 9,2 procente e consistenta: doar in 2000 s-a mai apropiat de un asemenea nivel cadoul facut invingatorilor de catre sistemul de vot (atunci PDSR obtinea 45% din mandate cu 37% din voturi). In schimb, ARD a primit 13,6% dintre mandatele de senatori, desi a obtinut 16,7% la urne", scrie Cristian Preda pe blog.

Situatia a fost similara si la Camera Deputatilor. "Invingatorii au capatat un plus de 9 procente (daca luam in seama mandatele acordate partidelor, nu si formatiunile minoritatilor; tinand seama si de acestea, 'prima' pentru USL se reduce la circa 6 puncte procentuale)", adauga europarlamentarul PDL.

In aceste conditii, Cristian Preda este de parere ca ar trebui revenit la un sistem de liste, optiune sustinuta si de Victor Ponta, dar liste deschise, care "sa permita cetateanului sa aleaga din oferta partidelor candidatii care sunt cu adevarat valorosi in ochii sai".

"E nu doar posibil, ci si de dorit un sistem de liste deschise, in circumscriptii cu un numar mic de alesi, care sa dea posibilitatea alegatorului sa se pronunte cu discernamant asupra ofertei partidelor. Abia atunci s-ar asigura personalizarea optiunii, descurajand implicit si fuga din circumscriptii, practicata pe scara larga in 2012.

Alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi ocazia "testarii" unui asemenea sistem, care ar avea sansa de a fi apoi imbunatatit, in privinta detaliilor, pana in 2016, la viitorul test legislativ.", conchide Cristian Preda.

C.B.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Cristian Preda vot liste, #Cristian Preda alegeri 2012 , #PDL