Cristian Preda vrea alegeri pentru prezidentiabilul PDL: Sa nu amanam foarte mult

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:37
2971 citiri
Cristian Preda vrea alegeri pentru prezidentiabilul PDL: Sa nu amanam foarte mult

Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca alegerile interne pentru stabilirea prezidentiabilului PDL reprezinta o idee foarte buna, dar ca democrat-liberalii nu trebuie sa amane foarte mult aceste alegeri.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, s-a declarat de acord, luni, cu organizarea de alegeri interne in partidul pe care il conduce, pentru stabilirea prezidentiabilului.

"Si mie mi se pare o idee foarte buna si ma bucur ca Vasile Blaga o agreeaza. Aici suntem de aceeasi parere si cred ca e bine sa lucram la acest proiect. (...) Deocamdata, doar despre PDL discutam, cred ca alegeri interne intr-un partid sunt foarte bune, eu am propus asta si pentru alegerile locale, pentru primariile din marile orase. N-a iesit atunci, poate iese acum", a declarat Cristian Preda, pentru Ziare.com.

Blaga, de acord cu alegeri interne pentru desemnarea prezidentiabilului in PDL

Acesta a subliniat ca presedintele democrat-liberal a vorbit despre 300.000 de membri, dar la Tribunalul Bucuresti au fost depuse mai putine adeziuni, "in jur de 80.000, la sfarsitul anului trecut".

"(...) Cred ca trebuie sa privim cu seriozitate acest proiect si sa il punem in practica, adica sper sa nu ramana doar o declaratie binevoitoare care saluta ce se intampla la vecini. Pentru ca Blaga raspundea la intrebarea referitoare la propunerea pe care a facut-o Tariceanu", a spus fostul prim-vicepresedinte PDL.

Vor fi mai multi candidati pentru postul de prezidentiabil PDL, "nu se pune problema sa nu fie"

Democrat-liberalul a comentat si situatia in care in alegerile interne pentru prezidentiabilul PDL sa intre si membri ai altor partide ai fostei Aliante Romania Dreapta.

Totodata, a sustinut inca o data ideea alegerilor primare pentru candidatul PDL la prezidentiale, fiind gata sa participe "la reflectia din interiorul PDL, despre acest mecanism".

"Asta presupune un acord politic care sa fie incheiat intre aceste partide. Mi-e greu sa evaluez in acest moment sansele unui asemenea proiect, pentru ca nu stiu cum se va concretiza el in cazul nostru. Nu pot sa evaluez, pentru ca nu-mi dau seama ce gandesc ceilalti, nu s-au pronuntat sefii celorlalte partide", a mentionat Cristian Preda, care este insa convins ca, din momentul in care procedura va fi descrisa, "vor fi mai multi (candidati - n.red.), nu cred ca se va pune problema sa nu avem candidati, adica sa facem o procedura care sa nu antreneze pana la urma pe nimeni in cursa".

Lideri PDL, despre candidatii la prezidentiale: Videanu, unul din numele vehiculate

Vorbind despre o posibila candidatura a sa pentru locul de prezidentiabil, europarlamentarul a afirmat ca deocamdata trebuie vazut "despre ce e vorba din punct de vedere procedural, pentru ca va fi nevoie de o inregistrare a membrilor, de o descriere a regulilor competitiei, de un proiect de calendar, trebuie inscris intr-o durata intr-un asemenea proiect s.a.m.d.".

"Sunt multe lucruri de stabilit, dar eu salut disponibilitatea lui Vasile Blaga si sper sa se concretizeze. Deocamdata, cred ca trebuie sa ne propunem sa construim reguli, care sa ne ajute in desemnare. Asta e prioritatea", a explicat democrat-liberalul.

Cristian Preda: Nu trebui amanata foarte mult stabilirea prezidentiabilului, argumentul ca Basescu s-a hotarat tarziu nu e un argument serios

Acesta a subliniat ca PDL nu trebuie sa amane foarte mult data stabilirii candidatului la prezidentiale, "cu atat mai mult cu cat exista un candidat care a luat un avans semnificativ din acest punct de vedere, si anume Crin Laurentiu Antonescu".

"Argumentul ca Basescu s-a hotarat tarziu (in 2004 - n.red.) nu e un argument serios, pentru ca Basescu a intrat in cursa fortat de abandonul lui Stolojan, care fusese desemnat cu mult timp inainte. Spun asta pentru ca am auzit in ultimele zile, in diverse tabere, ca nu ar trebui sa ne preocupe acest lucru acum. Eu cred ca trebuie sa ne preocupe si mai cred ca, in cel mai rau caz, in aceasta primavara ar trebui sa avem macar regulile concursului clare, regulile competitiei interne foarte clare si sa angajam dezbaterea", a aratat Cristian Preda care ar fi pasii urmatori de urmat pentru PDL.

Cristian Preda: PSD e strans unit in jurul candidaturii lui Crin Antonescu

Europarlamentarul a remarcat si faptul ca PSD este "strans unit in jurul candidatului lui Crin Antonescu", lucru pe care il considera "straniu".

"Ce e straniu acum este ca Antonescu este contestat nu atat de pesedisti, care in principiu sunt alt partid, cat de unii dintre penelisti. Traim de fapt intr-un peisaj politic straniu, asta este termenul. Pentru ca vedem PSD strans unit in jurul candidaturii lui Crin Antonescu - si nu intamplator folosesc expresia care era folosita in retorica Partidului Comunist - si contestari ale acestei candidaturi in propriul lui partid. E straniu, e ceva care nu e in regula aici. Si sunt convins ca, pana in 2014, vor exista foarte multe surprize, in cursa pentru prezidentiale. Si tocmai de-asta trebuie sa ne echipam din timp", a punctat fostul prim-vicepresedinte PDL.

Acesta crede ca si in 2014 poate aparea o surpriza in PDL, iar "daca o competitie este deschisa - vor exista mai multi candidati - cred ca rezultatul poate fi foarte bun", pentru ca "doar prin competitie se pot defini niste solutii viabile, nu prin sondaje de opinie, nu prin intelegeri de culise".

Cand sunt o solutie alegerile pentru prezidentiabil si care e castigul comasarii - Interviu Ziare.com

Tariceanu vrea prezidentiale la termen si vot in PNL pentru stabilirea candidatului

Nu in ultimul rand, Cristian Preda a declarat ca, gratie PDL, se poate gasi o solutie de reprezentare politica a doua categorii de oameni, despre care considera ca in prezent sunt nereprezentati: "oamenii de afaceri veritabili, care nu sunt imbogatiti de pe urma contractelor cu statul, ci cei care sustin economia privata (...) si oamenii cu educatie inalta sau foarte inalta".

"Acesti oameni nu sunt reprezentati in acest moment de niciun partid. Pentru ca partidele sunt parazitate de cei care si-au asumat identitatea de oameni de afaceri, pentru ca sunt contractantii statului. Si partidele nu au gasit pana acum cu cale se reprezinte interesele economiei private, in sensul tare al termenului", a conchis europarlamentarul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Preda alegeri interne PDL, #Preda alegeri prezientiabil PDL, #Preda candidat prezidentiale PDL, #Preda candidat USL prezidentiale , #PDL