Invitatii Ziare.com Cristian Preda: Fake

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 18:01
4831 citiri
Invitatii Ziare.com Cristian Preda: Fake

Mai demult se spunea "fals" ori "pseudo". Acum, engleza s-a impus. Se spune "fake". Pentru orice. De la telefoane si pantofi, la emisiuni TV si meciuri de fotbal. De ce nu am folosi termenul si in politica? Exemple sunt destule. Ma marginesc aici la ultimele doua zile.

Incep cu opozitia. Victor Ponta a anuntat ca USL va organiza alegeri primare (sau interne). Am tresarit. Propusesem si eu asa ceva in PDL si asteptam un raspuns. M-am dumirit insa repede ca Ponta nu vrea, de fapt, alegeri. Trebuie sa explic. Alegerile primare sunt un instrument de stabilire a candidaturilor. Inaintea unui scrutin important, un partid testeaza forta mai multor membri. Alegerile primare sunt folosite in Statele Unite, dar si in Europa. La americani, in tabara republicana au pornit in cursa pentru a gasi un adversar pentru Obama sapte candidati.

In Franta, pentru a desemna candidatul socialist care il va infrunta pe Sarkozy au fost cinci. E de la sine inteles, dar ma vad obligat sa o spun: pentru alegeri primare e nevoie de mai multi candidati si e nevoie ca membrii si uneori publicul larg sa se pronunte prin vot, stabilind un clasament. Ponta nu vrea asa ceva. Sefii USL s-au gandit sa faca alegeri primare... cu candidat unic. Altfel spus: cine e stabilit de la centru e obligat sa aduca la vot oamenii din propria circumscriptie. Daca obtine 50% din voturi e confirmat candidat, daca nu - nu.

Adevarul e ca nu se stie ce se va petrece cand votantii spun "nu". Asa cum comunistii organizau, sub Dej si Ceausescu, alegeri cu un singur candidat, tot asa Ponta vrea alegeri primare fara adversari. In 1975, pana si Ceausescu a acceptat ca in maimutareala de scrutin pentru MAN sa intre 2 sau chiar 3 candidati ai PCR. Ponta si Antonescu nu au atins inca acest prag. Ce poti spune? Pe vremuri, s-ar fi zis pseudo-democratie. Acum, timpurile ne obliga sa zicem: fake democracy.

Nici cu pedelistii mei nu mi-e rusine. De doua saptamani, se discuta despre noua lege a sanatatii. Deocamdata, discutia a produs doar o victima. Cunoscutul Raed Arafat. Acesta a sustinut ca mai multe servicii de urgenta ar slabi forta interventiei, intrucat o suma fixa de bani s-ar distribui la mai multi operatori, ajungandu-se la sub-finantare.

Care e punctul de vedere contrar? Replica data lui Arafat a fost: piata rezolva totul. Am tresarit iarasi. Nu stiam ca sunt atatia suporteri ai pietei libere in Romania. Cand m-am uitat mai bine, am vazut ca nu e vorba deloc despre piata libera, ci despre un sistem mult mai banal. L-am gasit explicat de doctorul Vladescu.

Serviciile private ar fi de fapt controlate de stat, nu doar in sensul impunerii unor standarde (aici Arafat nu era de alta parere, el insusi construind asa ceva), ci si in sensul - mult mai prozaic - al finantarii. Toti privatii ar urma sa obtina fondurile de la stat. Privat ar insemna, in acest caz, spolierea resurselor statului. Nu risc si concurenta, ci risipa de bani publici. E ceea ce multi abonati la bugetul statului au dezvoltat din '90 incoace sub numele de "capitalism". In unele locuri precum Rusia acestor personaje li s-a spus oligarhi. La noi, s-a folosit expresia "imbogatiti ai tranzitiei". Ar trebui sa li se spuna "imbogatiti din afaceri cu statul". Pseudo-concurenta. Fake free market.

Inchei cu udemeristii, ca sa nu creada - Doamne fereste! - ca sunt discriminati. Hunor Kelemen a sustinut ieri ca dreptul la exprimare politica al cetatenilor romani din strainatate nu poate fi extins prin folosirea votului prin corespondenta.

Motivul ar fi ca o asemenea forma de vot nu ar fi sigura. La prima vedere, esti tentat sa spui: inaltator! Ce e mai sacru decat secretul votului? Motivul e insa altul. UDMR se teme ca nu cumva participarea la scrutin sa sporeasca. Explicatia e simpla, daca urmarim cifrele din alegeri: in 1990, au votat pentru UDMR in jur de 1 milion de persoane, in 2008, acestia nu mai erau nici 450 de mii. Uniunea maghiara a mentinut un corp de alesi relativ constant, intrucat participarea generala a scazut de la circa 85% in 1990 la mai putin de 40% la ultimul scrutin pentru Parlament.

Daca la urne ar veni 10 milioane de alegatori, UDMR nu ar mai trece pragul electoral. Dar Hunor nu spune asta. Pentru ca in public nu trebuie sa afirmi ingrijorari sincere si constrangeri reale. Da mai bine sa pozezi in aparatorul unor inalte principii. Ce aduce o asemenea operatiune? Dupa ministrul de externe, opozitia UDMR exclude de la urne circa 3 milioane de votanti. Dar, de buna seama, asa cum mi-a transmis de curand dl Hunor Kelemen, cine nu machiaza realitatea e un naiv. Fake politics.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Cristian Preda fake, #Preda alegeri primare USL, #Preda Legea Sanatatii , #PDL