Preda: CE se teme de Orban, dar accepta santajul lui Wilders

Vineri, 02 Martie 2012, ora 21:58
2144 citiri
Preda: CE se teme de Orban, dar accepta santajul lui Wilders

Europarlamentarul PDL Cristian Preda acuza Comisia Europeana ca nu a facut presiuni suficiente asupra Olandei pentru faptul ca a blocat fara motiv aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

"Din doua una - ori asteptam un nou termen electoral in Olanda si o alta amenajare a majoritatii, ori asteptam sprijinul Comisiei Europene. In ultimele luni, Comisia a facut prea putin. S-a pronuntat in favoarea intrarii Romaniei si a Bulgariei, considerand ca toate criteriile au fost indeplinite si a privit cu multa ingaduinta opozitia Olandei. Atat presedintele Comisiei, cat si Comisia in ansamblul ei, ar fi trebuit sa faca mai multe, cerand Olandei sa explice in mod foarte amanuntit de ce are aceasta opozitie pur politica", a spus Preda, pentru Ziare.com

"Mi se pare intr-un fel nedrept ca Orban (premierul Ungariei -n.red.) sa fie tras la socoteala pentru ca are o majoritate de doua treimi si exista temerea ca aceasta majoritate sa devina arbitrara, in timp ce santajul unui partid xenofob (PVV, al lui Gert Wilders-n.red.), pe fata, sa fie tratat cu ingaduinta de Comisie.

Barroso trebuie sa isi intre in rol si sa actioneze decis in fata Olandei. Nu putem sa acceptam scenariul conform caruia Olanda isista asupra unui veto prelungit la nesfarsit. Nu cred ca e corect. Comisia trebuie sa faca o presiune asupra Olandei. E inacceptabil. Frica de derivele unei majoritati puternice in Ungaria a parut sa fie mai importanta decat realitatea pura si dura a unui extremist ca Wilders", a adaugat fostul consilier prezidential.

Europarlamentarul crede ca guvernul olandez e prins intre respingerea austeritatii de catre opozitia socialista si liberala si santajul paritidului extremist PVV, al lui Gert Wilders.

"Suntem intr-o situatie foarte speciala, guvernul olandez rezista datorita sprijinului lui Wilders. Daca maine nu-l mai sprijina, maine in Olanda se fac alegeri. Se intampla asta pentru ca partidele din opozitia socialista si liberala nu sunt de acord cu politica de austeritate a premierului actual (Mark Rutte-n.red). Acest premier e intre santajul lui Wilders, care spune 'nu dati drumul romanilor si bulgarilor' si exigentele partidelor socialiste si liberale care spun 'nu' politicii de austeritate.

Faptul ca noi si bulgarii nu suntem in Schengen desi meritam se datoreaza acestui mecanism. Premierul actual olandez nu vrea sa organizeze alegeri, iar opozitia actuala nu vrea sa i se substituie lui Wilders pentru ca nu e de acord cu politica de austeritate. Suntem victimele santajului in numele xenofobiei si intolerantei si, respectiv, in numele opozitiei fata de austeritate", crede Preda.

Olanda a ramas, oficial, singura tara care mai blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#romania schengen olanda, #Preda Olanda Comisie Orban , #PDL