Preda: Prin anuntarea unui Guvern din umbra, PNL o apuca pe un drum complet gresit

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 15:11
1523 citiri
Preda: Prin anuntarea unui Guvern din umbra, PNL o apuca pe un drum complet gresit
Foto: Arhiva

Pedelistul Cristian Preda critica intentia liberalilor de a propune un Guvern din umbra, precizand ca o astfel de formula functioneaza numai in sisteme politice bipartizane, care duc la la Cabinete monocolore.

"Un guvern din umbra are sens intr-un sistem bipartizan, adica intr-un sistem in care doua partide se succed la putere, fiecare alcatuind - atunci cand castiga alegerile - un guvern monocolor.

Cand partidul A e la putere, iar B in opozitie, B va determina pentru fiecare post guvernamental in parte o alternativa la ministrul din partidul A aflat in functie. Atunci cand B va ajunge la putere, garnitura sa va lua locul guvernului caruia i se opusese. Cei din umbra trec la lumina. Un guvern din umbra e o combinatie de critica politica (post pe post) si de promisiune (tot post pe post).

Un asemenea guvern isi pierde insa sensul atunci cand sistemul nu e bipartizan si guvernele nu sunt monocolore, ci multicolore, bazate, deci, pe o coalitie. Nu poti interpreta partitura unui post ministerial atunci cand ai de purtat o negociere post-electorala", scrie Cristian Preda pe blogul sau.

El precizeaza ca "sensibilitatea democratica impune o minima luciditate. In acest sens, prin anuntarea unui guvern din umbra, PNL o apuca pe un drum complet gresit".

Cristian Preda mai scrie ca "PSD se auto-amageste cu perspectiva guvernului monocolor", subliniind ca nu social democratii propun acum un guvern din umbra, ci liberalii.

"Victor Ponta isi calmeaza trupele promitandu-le ca ii va impune lui Traian Basescu numirea unui premier PSD dupa ce acest partid va avea majoritatea absoluta in 2012. Oricine are dreptul sa se insele...Dar, dincolo de iluziile domnului Ponta, nu PSD propune acum un guvern din umbra, ci PNL!

Un partid care a reusit, ce-i drept, sa se stabilizeze in ultimii doi ani la 20%. Pana la 50% mai e insa mult. Foarte mult. Nu cred ca vreun penelist normal constituit crede ca partidul sau va avea majoritatea absoluta peste doi ani. Si atunci, din doua, una: ori PNL reia si dezvolta iluziile PSD, ori avem de-a face cu o forma de amagire a electoratului. Vanitate sau minciuna? Sau putin din ambele?", mai scrie Preda.

Preda noteaza in final ca "indiferent de raspuns, e la fel de grav. Pentru ca, in combinatie cu boicotul comandat pe teritoriul Parlamentului, iluzia si/sau inselatoria continuta de ideea guvernului din umbra dau un aer fals politicii.In Romania, avem nevoie (si) de adevar".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a solicitat, in august, Delegatiei Permanente, un mandat pentru a-si alcatui propria echipa de guvernare din umbra, mentionand atunci ca ministrii din umbra vor fi propusi de PNL in eventualitatea revenirii al guvernare. El a subliniat ca acest cabinet nu este acelasi lucru cu guvernul alternativ pe care liberalii incearca sa-l construiasca impreuna cu PSD.

Pedelistul Cristian Preda nu a omis sa comenteze nici decizia liberalilor de a boicota discursul presedintelui de saptamana viitoare din Parlament. El considera ca "aria boicotului s-a extins de la Palatul Cotroceni la cladirea Parlamentului. La drept vorbind, e o solutie mai pasnica decat mini-revolta lui Vadim Tudor din decembrie 2006, atunci cand Traian Basescu condamna regimul comunist.

Intrebarea e daca boicotul e si expresia unei sensibilitati democratice veritabile. In principiu, aceasta sensibilitate include un respect minim pentru adversar. Daca nu mai poti da ochii cu el, mai ales atunci cand reprezinta o institutie, pasiunea democratica e vestejita".

Presedintele Traian Basescu este asteptat, marti, 21 septembrie, sa adreseze Parlamentului un mesaj pe probleme actuale de politica interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#cristian Preda PDL, #guvern din umbra PNL , #PDL