Cristian Preda: Dreapta ar trebui sa ceara scoaterea religiei din scoli

Vineri, 19 Martie 2010, ora 17:38
4502 citiri
Cristian Preda: Dreapta ar trebui sa ceara scoaterea religiei din scoli
Foto: Arhiva

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda considera ca intreg spatiul public ar trebui sa fie laic, propunand, astfel, ca dreapta din Romania sa ceara ca religia sa nu mai existe ca si materie in scoli.

"Eu respect identitatile conservatoare, dar nu pot adera la conservatorism. Cred totusi intr-o formula de includere a conservatorilor. E o familie politica paradoxala, care pe masura ce trece timpul, e obligata sa reconstruiasca trecutul caruia ii datoreaza o plecaciune. Conservatorii sunt oameni simpatici, cultivati, eruditi, tocmai pentru ca sunt siliti sa faca un efort intelectual considerabil.

Eu sunt departe de orice sensibilitate conservatoare. Cand vorbesc despre utilizarea resurselor diversitatii eu gandesc in termeni foarte liberali. Cred, de pilda, ca dreapta in Romania ar trebui sa se defineasca intr-o formula laica si sa ceara, intre multe altele, scoaterea religiei din scoli", a declarat Preda, intr-un interviu pentru blogary.ro.

Preda vrea Parlament bicameral pe care presedintele sa-l poata dizolva oricand

Democrat-liberalul sustine ca predarea religiei in scoli din ciclul primar si pana la terminarea liceului "este paguboasa si pentru Biserica si pentru scoala".

"Mi se pare ca prezenta religiei ca o disciplina obligatorie timp de 12 ani in scoala, este paguboasa si pentru Biserica si pentru scoala. Mariajul este esuat. In foarte multe locuri, in scoala nu se fac ore de religie, ci se incearca un fel de catehizare, care nu reuseste decat rareori.

Preda: In PD-L sunt foarte multi oameni mai aproape de Becali decat de Basescu

Nu mi se pare ca tinerii de azi sunt strabatuti de valorile religioase pe care o buna catehizare le-ar produce. Mi se pare ca incercarea de a face religie in scoala o proiecteaza pe aceasta intr-o paradigma foarte autoritarista. Eu nu cred ca este o solutie buna. Pledez pentru o laicizare a spatiului public si a spatiului educational", a mai spus Cristian Preda.

Drept alternativa, el propune infiintarea unor scoli religoase, pentru toate cultele in parte.

Preda: Iliescu este vinovat de razboi civil, sa nu dea lectii de democratie

"Sunt in acelasi timp de acord ca in acest ansamblu al spatiului educational sa existe scoli religioase. Pot exista scoli catolice, ortodoxe, greco-catolice, protestante. Mai mult, cred ca statul trebuie sa le sprijine pe toate, asa cum trebuie sa sutina scolile publice laice. Mi se pare mai cinstit asa, pentru ca nu cred ca avem nevoie de un model autoritar de educatie in scoala.

Dimpotriva, ne trebuie o scoala construita pe ideile libertatii si egalitatii. Cand vorbesc de toleranta ca resursa a dreptei, ma gandesc ca nu ne trebuie o identitate marcata sau la limita chiar epuizata de religios. Eu personal sunt departe de asta", a mai spus pedelistul Cristian Preda.

A.S.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cristian Preda religi scoli, #predare religie scoli , #stiri Cristian Preda