Cristian Preda: Invocarea articolului 53 pune Guvernul sub spectrul unui cataclism

Vineri, 28 Mai 2010, ora 11:56
4091 citiri
Cristian Preda: Invocarea articolului 53 pune Guvernul sub spectrul unui cataclism
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda afirma ca invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e "ingenioasa", dar risca sa declanseze o criza a regimului, deoarece Guvernul e "asezat" sub spectrul unui cataclism natural.

"Invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasa, dar risca sa declanseze o criza a regimului. Un deficit poate fi considerat o sursa de instabilitate, inclusiv cronica. Dar nu orice criza cere masuri de exceptie. Cu atat mai putin o criza politica, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare", sustine eurodeputatul pe blogul personal.

Preda a adaugat ca folosirea articolului 53 va radicaliza adversarii Guvernului.

Ponta: Invocarea articolului 53 de catre Boc, gresita si periculoasa (Video)

Invocarea articolului 53, comentata de specialisti

"Daca articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodeaza singur, pentru ca executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural. Acest fapt va radicaliza adversarii, care vor fi bucurosi sa slabeasca atat coalita, cat si regimul", mai scrie democrat-liberalul pe blogul sau.

Europarlamentarul continua spunand ca "publicul descopera astfel inca o lacuna a textului de la 1991, revizuit in 2003".

Si opozitia a criticat invocarea articolului 53 din Constitutie pentru reducerea salariilor si a pensiilor. Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca "este absolut gresita si periculoasa" ideea reducerilor pentru apararea securitatii nationale.

"Articolul este invocat gresit de Emil Boc. Domnul Boc ne-a dovedit deja ca nu cunoaste Constitutia. Sau poate ca articolul 53 este invocat din intentie de catre Traian Basescu, care va folosi articolul pentru instaurarea unui regim si mai autoritar, a unui articol care se refera doar la situatii de calamitate sau razboaie. In acest moment, calamitatea este Emil Boc", a spus Ponta.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca taierea salariilor si a pensiilor se face pe baza articolului 53 din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitarii unor drepturi pentru apararea securitatii nationale.

Articolul 53 din Constitutie prevede ca: "exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cristian Preda articolul 53, #articolul 53 Constitutie, #reducere pensii salarii , #stiri Cristian Preda